Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσιμεντοποιείται ο Κήπος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Η Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών ιδρύει νέα πτέρυγα και καταστρέφει έναν ελεύθερο χώρο στην περιοχή Κολωνακίου

Τσιμεντοποιείται ο γνωστός Κήπος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης για τις... ανάγκες της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών. Αλλος ένας ελεύθερος χώρος - έστω και μικρός - από το πολύπαθο κέντρο της Αθήνας, κινδυνεύει να γίνει βορά στην τσιμεντοποίηση, προκειμένου να κτίσει γκαράζ η Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στο Κολωνάκι, με αποτέλεσμα να κόβονται υπεραιωνόβια δέντρα και μια «μικρή όαση» της περιοχής να καταστρέφεται!

Συγκεκριμένα, πρόκειται να ανεγερθεί νέα πτέρυγα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στο Κολωνάκι (όπου σήμερα στεγάζεται η Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών) και να δημιουργηθεί γκαράζ για 28 θέσεις αυτοκινήτων. Πενήντα δύο κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων της Πολιτείας που χορηγούσαν στην Αμερικάνικη Σχολή άδεια για την ανέγερση νέας, ανεξάρτητης πτέρυγας (σε επαφή με το υπάρχον κτίριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης) και την ίδρυση του γκαράζ. Μάλιστα, για την ίδρυση της νέας πτέρυγας προβλεπόταν να κοπούν και επτά υπεραιωνόβια δέντρα χωρίς άδεια των αρμόδιων αρχών.

Ο πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Γ. Χαλαζωνίτης, με προσωρινή διαταγή πριν μερικές μέρες είχε εκδώσει εντολή που «πάγωνε» τις εργασίες της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ωστόσο, ο Κ. Γ. Χαλαζωνίτης με νέα απόφασή του ανακάλεσε την προηγούμενη προσωρινή διαταγή και πλέον ανάβει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των εργασιών της νέας πτέρυγας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Είχε προηγηθεί από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών αίτημα για ανάκληση της προσωρινής διαταγής.

Στο μεταξύ έγινε επιτόπια έρευνα του εισηγητή της υπόθεσης, συμβούλου Επικρατείας Π. Πικραμμένου, στο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Τελικά, ανακλήθηκε η προσωρινή διαταγή, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε τη νέα τροποποιημένη οικοδομική άδεια που προσκόμισε η Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών, σύμφωνα με την οποία δε θα κατασκευαστεί γκαράζ. Επίσης, με άδεια των αρμοδίων αρχών επιτρέπεται η κοπή τεσσάρων δέντρων στον Κήπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η μεταφύτευση των υπολοίπων και η φύτευση νέων.

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα εκκρεμεί και η απόφαση επί της αίτησης αναστολής και ακύρωσης, που κατέθεσαν οι 52 κάτοικοι της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ