Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερευνα για ελλείψεις φαρμάκων

Προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου για ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων που έχουν παρατηρηθεί στην ελληνική αγορά με ευθύνη των φαρμακοβιομηχανιών. Οι τελευταίες, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, εισάγουν τα εν λόγω φάρμακα από το εξωτερικό και επανεξάγουν ένα μέρος τους σε άλλες χώρες σε ακριβότερες τιμές, με συνέπεια να μην καλύπτεται επαρκώς η εγχώρια αγορά. Την έρευνα θα διενεργήσει η εισαγγελέας Ελένη Τουμπάνου, με σκοπό να διακριβώσει τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων και αν έχουν διαπραχθεί από τους φαρμακοβιομήχανους αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Τα «παιγνίδια της αγοράς» έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις τουλάχιστον 80 φαρμάκων. Ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, οι μεγαλύτερες, όμως, υπάρχουν σε αντιβιοτικά, εμβόλια, ηρεμιστικά και σ' αυτά για το θυρεοειδή αδένα.

Η ΝΔ πιέζει για αυξήσεις

Σε πίεση για αύξηση των τιμών των φαρμάκων οδηγεί η Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλου προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε την Ερώτηση, με αφορμή τις εξηγήσεις που ζήτησε απ' τη χώρα μας η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πλημμελή εφαρμογή της Οδηγίας 89/105, καθώς και τις απειλές - σε περίπτωση μη επαρκών εξηγήσεων - για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το άρθρο 3 της Οδηγίας προβλέπει ότι οι εταιρίες μπορούν να καταθέσουν αίτηση για την αύξηση της τιμής των φαρμάκων και σε περίπτωση που δεν πάρουν απάντηση εντός τριών μηνών, τότε οι εταιρίες μπορούν να κυκλοφορήσουν το φάρμακο στην αγορά με την τιμή που είχαν ζητήσει. Το άρθρο 6 της ίδιας Οδηγίας αναφέρεται στις διαδικασίες αναθεώρησης της λεγόμενης «λίστας» φαρμάκων.

Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μεταξύ των άλλων, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην οδηγηθεί εκ νέου η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί πλήρως με το κοινοτικό καθεστώς και ποιες θα είναι οι ενέργειές της, ώστε να προσαρμοστεί το θεσμικό μας πλαίσιο στην Οδηγία 89/105.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ