Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαφιόζικη εμπρηστική επίθεση σε Επιθεώρηση Εργασίας για εκφοβισμό

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για να διερευνηθούν πιθανά επιχειρηματικά συμφέροντα

Κατεστραμμένη η είσοδος από την επίθεση
Κατεστραμμένη η είσοδος από την επίθεση
Εμπρηστική επίθεση δέχτηκαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα χτες τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στα Ανω Λιόσια, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων στην Επιθεώρηση και κατά συνέπεια την παρεμπόδιση του έργου τους, που είναι ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας. Η επίθεση έγινε από αγνώστους, επιβαίνοντες σε δίκυκλο όχημα, οι οποίοι έσπασαν την τζαμαρία της εισόδου και πέταξαν μολότοφ στο εσωτερικό του κτιρίου, προφανώς για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων που όπως φαίνεται «θίχτηκαν» από τη δουλειά των επιθεωρητών.

Την επίθεση καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος αναφέρει πως ένα σημαντικό μέρος του κτιρίου καταστράφηκε και δηλώνει «σε αυτά τα θρασύδειλα στοιχεία και σε όσους κρύβονται πίσω τους ότι δεν θα μας εκφοβίσουν». Ο Σύλλογος απαιτεί να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των επιθεωρητών, με βάση προτάσεις που έχει επανειλημμένα καταθέσει.

Απαιτεί επίσης «να βρεθούν και να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την εγκληματική ενέργεια. Η απάντησή μας θα είναι συλλογική».

Την επίθεση καταδικάζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιθεωρητών Εργασίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, εξοργιστική είναι η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που όχι μόνο δεν καταδίκασαν την επίθεση αλλά ούτε καν αναφέρθηκαν σε αυτήν. Αρκέστηκαν σε μια ανάρτηση στο site της Επιθεώρησης, που λέει ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα μείνει κλειστό, χωρίς να αναφέρει τον λόγο!

Ερώτηση του ΚΚΕ για την επίθεση

Τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων της Επιθεώρησης Εργασίας από εγκληματικές ενέργειες, όπως αυτή στις 13 Απρίλη στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανω Λιοσίων, απαιτούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή, λίγες ώρες μετά την επίθεση, προς τους υπουργούς Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

«Στις 13 του Απρίλη», σημειώνεται στην Ερώτηση, «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανω Λιοσίων δέχτηκε μαφιόζικη εμπρηστική επίθεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο χώρος όπου στεγάζεται η Υπηρεσία. Η επίθεση αυτή έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της Επιθεώρησης. Στοχεύει να δώσει το μήνυμα "μην τα βάζετε με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί θα μπλέξετε". Μάλιστα, έχει προηγηθεί πριν από λίγες μέρες άλλη μία μαφιόζικη επίθεση, σε αρχαιολόγο που είχε στην αρμοδιότητά του υποθέσεις που αφορούν τη Μύκονο.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να εντοπίσει τους φυσικούς και κυρίως τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της απαράδεκτης εγκληματικής ενέργειας. Οφείλει να λάβει εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορούν οι επιθεωρητές Εργασίας να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους. Να στελεχώσει εδώ και τώρα τα Τμήματα της Επιθεώρησης με επαρκές προσωπικό, καθώς οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Επιθεώρησης καταγγέλλουν εδώ και μήνες ότι υπάρχει δραματική υποστελέχωση. Να θωρακίσει τους επιθεωρητές από κάθε είδους πιέσεις, να τους εξασφαλίσει νομική προστασία από κακόβουλες πρακτικές. Να διασφαλιστεί θεσμικά ότι δεν μπορούν οι επιθεωρητές να μετακινούνται αυθαίρετα από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των σωματείων τους φέτος τα Χριστούγεννα η διοίκηση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξαπέλυσε πογκρόμ δυσμενών μετακινήσεων.

Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, όπως και τα περισσότερα Τμήματα της Επιθεώρησης, δεν έχει καμία φύλαξη. Ακόμα και το κεντρικό κτίριο της Επιθεώρησης φυλάσσεται από εργολαβικές εταιρείες. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες οι επιθεωρητές Εργασίας κλήθηκαν να φυλάνε οι ίδιοι σε βάρδιες το κεντρικό κτίριο της Αγησιλάου, καθώς έληξε η σύμβαση που είχε συναφθεί με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές εκθέτουν τους εργαζόμενους της Επιθεώρησης σε σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλειά τους».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πρώτον, σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει ώστε να εντοπιστούν οι δράστες του εμπρησμού και κυρίως αυτοί που βρίσκονται από πίσω τους, δεύτερον, αν έχει γίνει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές στις υποθέσεις που χειρίζονταν οι επιθεωρητές αυτήν την περίοδο και ειδικά σε εκείνες όπου επέβαλαν υψηλά διοικητικά πρόστιμα, και τρίτον, τι μέτρα έχουν λάβει ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων της Επιθεώρησης Εργασίας από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ