Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
«Πρότυπο» επειδή λειτουργεί με εκατοντάδες κενές θέσεις

Ενδεικτικά όσα αναφέρει η ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο για τη γενίκευση των ΝΠΙΔ

Το «πρότυπο» Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

MotionTeam

Το «πρότυπο» Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Τα όσα θα φέρει η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις με τη μορφή των ΝΠΙΔ, που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, αναδεικνύει η ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στη Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωσή της αναφέρεται στο παράδειγμα του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που λειτουργεί ως ΝΠΙΔ και μάλιστα αποτελεί ...«πρότυπο»:

«Θεωρείται "πρότυπο" επειδή λειτουργεί με 400 κενές οργανικές θέσεις και κυρίως επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας: Επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων προγραμμάτων, εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις (μπλοκάκια όλων των ειδικοτήτων), ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί, παρατασιακοί πρώην εξειδικευμένοι νοσηλευτές, παρατασιακοί ειδικευόμενοι γιατροί, επιστημονικοί συνεργάτες πανεπιστημιακοί υπότροφοι.

Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω είναι η χρονοπροσδιορισμένη εργασιακή τους ύπαρξη και αυτήν την "ευελιξία" επιδιώκουν αφού έτσι περιορίζεται το κόστος. Εκεί εντάσσονται και οι μετακινήσεις προσωπικού για να "μπαλώσουν τρύπες" αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι την εξάντληση, που τελευταία έχει οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων.

Τον ρόλο αυτό επιτελεί πιο αποτελεσματικά ένα αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο. Νοσοκομείο που αυξάνει δραστηριότητες και που ψάχνει άλλες όχι για να καλύψει τις ανάγκες του λαού αλλά για να εξασφαλίσει έσοδα. Απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία επί πληρωμή, ερευνητικά πρωτόκολλα, δωρεές "ευαγών" ιδρυμάτων και χορηγίες εταιρειών κοινωνικής ευθύνης. Στόχευση η τσέπη του λαού αφού κυνικά ομολογεί ο υπουργός ότι "σήμερα το 35% - 38% ο πολίτης το πληρώνει ιδιωτικά"».

Σημειώνει επίσης πως «η αναφορά ότι η κυβέρνηση "δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα νοσοκομεία αλλά να τα ενισχύσει" αποδεικνύει πως και ως κρατικά, τα νοσοκομεία μπορούν να εξυπηρετούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης, εφόσον κυνηγούν το κέρδος και όχι την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».

Το συμπέρασμα που αναδεικνύεται είναι ότι «η Υγεία δεν μπορεί να είναι κοινωνικό αγαθό όσο αγοράζεται και πουλιέται σαν εμπόρευμα. Το ίδιο ισχύει και για την Παιδεία, την Ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές κ.ά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον χώρο της δημόσιας Υγείας και που πρέπει να αποτελέσει κριτήριο στις επόμενες εκλογές. Στο τρένο της εμπορευματοποίησης τοποθετήθηκαν μηχανοδηγοί φιλελεύθεροι, συντηρητικοί αλλά και "προοδευτικοί" σοσιαλδημοκράτες. Κοινή η στόχευσή τους παρά τις κοκορομαχίες».

Τέλος, καλεί τον λαό να βάλει στόχο το τσάκισμα αυτής της πολιτικής, με ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές και ισχυρό λαϊκό κίνημα, για να τους αντιπαλέψει με καλύτερους όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ