Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστες για τον «προσωπικό βοηθό» χωρίς αντίκρισμα στις ανάγκες των αναπήρων

Eurokinissi

«Νέα φιέστα της κυβέρνησης μπροστά στις εκλογές πουλώντας "ευαισθησία και συμπάθεια" για τα ΑμεΑ. Προχτές για την αύξηση 1 ευρώ τη μέρα στα επιδόματα, χτες ακόμα μία φορά για τον "προσωπικό βοηθό"», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον «προσωπικό βοηθό».

Τονίζει μάλιστα πως «αν είχαν διοριστεί τόσοι, όσες φορές η κυβέρνηση έκανε ανακοινώσεις για τον διορισμό τους, θα είχε γεμίσει η Ελλάδα "προσωπικούς βοηθούς", ενώ τώρα έχουμε, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, 50 "προσωπικούς βοηθούς" και για λίγο (γιατί αφορά πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης), ενώ οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει 1.000 για την Αττική από το 2022 και για 2 χρόνια και άλλους 1.000 για το 2023 για την υπόλοιπη Ελλάδα. Οταν οι βαριά ανάπηροι φτάνουν τους 600.000».

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τον «προσωπικό βοηθό» η ΣΕΑΑΝ απαιτεί:

  • Να είναι μόνιμοι εργαζόμενοι, ενταγμένοι σε δημόσια δομή ανάλογη του «Βοήθεια στο Σπίτι» που θα διατίθεται σε όλους τους αναπήρους, χωρίς αποκλεισμούς, με βάση τις ανάγκες.
  • Να καταργηθεί το όριο ηλικίας του αναπήρου που θα κάνει χρήση του «προσωπικού βοηθού» το οποίο θέτει η σχετική Υπουργική Απόφαση (δεν δικαιούνται οι άνω των 65 ετών).
  • Να αποκλειστεί κάθε εμπλοκή εταιρείας, σύγχρονων σκλαβοπάζαρων στη διάθεση των «προσωπικών βοηθών».

Και υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχαν ξεκαθαρίσει οι ανάπηροι ότι «ο "προσωπικός βοηθός" χρησιμοποιείται ως το "τυράκι στη φάκα" για να μπορέσουν να προωθήσουν τις επιταγές του 3ου μνημονίου και του Εθνικού Σχεδίου για την αναπηρία που με τους αγώνες μας έχουμε καθυστερήσει. Επιταγές για μείωση των δαπανών για την Πρόνοια κατά 50% και το κλείσιμο των ειδικών σχολείων και των ιδρυμάτων για να φορτώσουν το κόστος στην οικογένεια και να μας στείλουν πελάτες στις επιχειρήσεις του χώρου (...)

Οι κυβερνώντες, νυν και προηγούμενοι επίδοξοι "σωτήρες", αξιοποιώντας τις ευαισθησίες του λαού μας για τα ΑμεΑ θα πουλήσουν πολύ "τσάι και συμπάθεια". Εμείς γειωμένοι στις ανάγκες μας, στις ανάγκες των οικογενειών μας ξέρουμε πως ό,τι έχουμε πετύχει, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και τις πολιτικές της βαρβαρότητας, τα πετύχαμε με σκληρούς αγώνες. Οπως ξέρουμε ότι όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές είναι δεσμευμένη για μία νέα αντιαναπηρική, αντιλαϊκή επίθεση. Γι' αυτό θα χρειαστούν ακόμα πιο αποφασιστικοί αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Η ΣΕΑΑΝ ανανεώνει το αγωνιστικό ραντεβού της στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά, στην Αθήνα στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Και χωρίς διερμηνείς οι κωφοί

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει φιέστες για τους «προσωπικούς βοηθούς», το πρόγραμμα κάλυψης κωφών με διερμηνείς νοηματικής κινδυνεύει να σταματήσει λόγω της υποχρηματοδότησης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας (διαχειρίστρια του προγράμματος), λόγω των μειώσεων και των ανακολουθιών στη χρηματοδότηση σκοπεύει να σταματήσει το πρόγραμμα κάλυψης με διερμηνείς νοηματικής των κωφών για τις καθημερινές τους ανάγκες.

«Οι διερμηνείς είναι άκρως απαραίτητοι στη λειτουργία, στην καθημερινή ζωή πολλών κωφών, στη συναλλαγή τους με υπηρεσίες του Δημοσίου, στα πανεπιστήμια οι φοιτητές, με τους γιατρούς οι ασθενείς, στις συναλλαγές με τις τράπεζες ή άλλες τους ανάγκες. Ως τώρα το κράτος έδινε ένα ποσό στην Ομοσπονδία Κωφών και μέσω της Ομοσπονδίας οι κωφοί έβρισκαν διερμηνέα μέχρι κάποιες ώρες τον μήνα για τις ανάγκες τους. Ενώ αν χρειαζόταν για περισσότερες ώρες, η πλειοψηφία δηλαδή, πλήρωναν από την τσέπη τους», διευκρινίζει η ΣΕΑΑΝ κι επαναφέρει την πάγια θέση της:

Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να είναι ενταγμένες στο Δημόσιο και να λειτουργούν αποκλειστικά με κρατική ευθύνη με μόνιμο προσωπικό και καμία επιβάρυνση των κωφών, δηλαδή να υπάρχουν μόνιμοι διερμηνείς στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και να εξυπηρετούν χωρίς καμία επιβάρυνση όλους τους κωφούς με βάση τις ανάγκες.

Και καταλήγει: «Ανεξάρτητα αν η Ομοσπονδία Κωφών έχει ευθύνη για το πώς λειτουργούσε το πρόγραμμα ως τώρα, γιατί πιθανόν κάποιοι να νόμιζαν ότι μπορούν έτσι να χειραγωγούν τους κωφούς, εμείς απαιτούμε άμεση χρηματοδότηση για να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα μέχρι να λάβει το κράτος συνολικά την ευθύνη, την κάλυψη των αναγκών όλων των κωφών. Γιατί δεν γίνεται οι φοιτητές να παρατάνε τις σπουδές τους γιατί τα πανεπιστήμια δεν έχουν διερμηνείς και οι ώρες που τους δίνει διερμηνέα η Ομοσπονδία να μη φτάνουν επ' ουδενί και οι οικογένειές τους δεν έχουν να πληρώσουν για παραπάνω ώρες».

Απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες στο Σικιαρίδειο

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα και προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την ασφαλή λειτουργία της δομής ζητούν, μεταξύ άλλων, με ψήφισμά τους η Επιτροπή Αγώνα Σικιαριδείου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Διακινούν μάλιστα ψήφισμα σε σωματεία του κλάδου για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι εδώ και χρόνια βιώνουν την εργασιακή αβεβαιότητα, ενώ από 120 - 140 εξυπηρετούμενους και 80 εργαζόμενους πριν από 10 περίπου χρόνια, σήμερα εξυπηρετούνται μόλις 60 - 70 από 25 όλους κι όλους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι άλλωστε ήταν αυτοί που το 2012, μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις, κράτησαν ανοιχτό το Ιδρυμα, παρά τα σχέδια κλεισίματός του.

«Από τον Μάρτη του 2021 η διοίκηση, μέσω της νέας προέδρου, σε κλίμα τρομοκρατίας επέβαλε στους εργαζόμενους επέκταση του ωραρίου εργασίας, άσκησε πιέσεις στους συναδέλφους για μη χρήση του δικαιώματός τους σε άδειες ειδικού σκοπού, προχώρησε σε απολύσεις και εξώθησε σε παραίτηση ακόμα και τον πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται τότε απλήρωτοι για τρεις μήνες», τονίζεται στο ψήφισμα.

Δίνοντας απάντηση στα περί «αναβάθμισης και αναγέννησης» που διακινεί η διοίκηση, το ψήφισμα αναδεικνύει ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι ακόμα πιο τραγική. «Αυτήν τη στιγμή διανύουν για άλλη μια φορά τον 5ο μήνα απλήρωτοι και μάλιστα μέσα στην κατάσταση της ακρίβειας που στραγγίζει το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών. Μάλιστα, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα, όπως συνέβη με το Δώρο των Χριστουγέννων, να μην πάρουν Δώρο Πάσχα στην ώρα του, αν δεν το κατάγγελλαν με επιστολή τους».

Με βάση τα παραπάνω οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα και αυτονόητα (είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, λογαριασμοί, ενοίκιο). «Παρ' όλα αυτά οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στη δουλειά τους με συνέπεια και αγάπη προς τους εφήβους και ενήλικες με αναπηρία. Κάποιοι συνάδελφοι απελπισμένοι οδηγούνται σε παραίτηση, ενώ κάποιοι προχωρούν σε επίσχεση ώστε τουλάχιστον να λαμβάνουν το επίδομα επίσχεσης και να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους», αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αναδεικνύουν παράλληλα το γεγονός ότι η κατάσταση για τους εξυπηρετούμενους είναι τραγική, αφού «η συρρίκνωση των υπηρεσιών του φορέα συνεχίζεται με αποτέλεσμα να λειτουργεί χωρίς εργοθεραπευτή, χωρίς λογοθεραπευτή, χωρίς ψυχολόγο, με μία μόνο κοινωνική λειτουργό, που, σε περίπτωση απουσίας της, το Ιδρυμα μένει χωρίς κοινωνική υπηρεσία. Επίσης, απολύθηκαν άτομα και έκλεισαν δύο εργαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επίσημη ενημέρωση (Εργαστήριο Τροφοδοσίας και Ξυλουργείου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα εργαστήρια με περισσότερα παιδιά και να μην μπορεί να γίνει η σωστή εκπαίδευση, χωρίς υλικά για να λειτουργήσουν, τα οποία έχουν καταντήσει χώροι φύλαξης ανθρώπινων ψυχών. Ακόμα και η μετακίνηση των εξυπηρετούμενων ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση (αρχές Δεκέμβρη) γιατί είχαν σκαλώσει οι διαγωνισμοί στην Περιφέρεια».

Παράλληλα, έχει υποβαθμιστεί και το μεσημεριανό γεύμα, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αναλαμβάνουν ακόμα και ρόλο ...φροντιστή!

«Οι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του φορέα όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την εκπλήρωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου αλλά θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους με αναπηρία που εξυπηρετούνται και βέβαια οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση το προσωπικό που επιδεινώνεται μέσα στο κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης που επικρατεί», τονίζεται στο ψήφισμα.

Αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων που πέρασαν ειδικά από το 2012 και μετά (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), αφού «συνεχίζουν το έργο της υποβάθμισης των υπηρεσιών ενός από τους ελάχιστους φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες σε εφήβους και νέους με νοητική αναπηρία. Λένε ότι διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ κρατούν με νόμο την επιχορήγηση φορέων όπως το Σικιαρίδειο στο 30% του προϋπολογισμού τους και τα ωθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ αυτά είναι που παραδοσιακά και με μεγάλη τεχνογνωσία καλύπτουν τα κρατικά κενά για την υποστήριξη των εφήβων και των ενηλίκων με αναπηρία.

Να σταματήσουν τώρα η τρομοκρατία, οι απειλές και οι εκφοβισμοί των εργαζομένων.

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, σύστημα Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ