Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατέρρευσε οροφή στο Νοσοκομείο «Ελπίς»

«Ερείπιο» το δωμάτιο στο Νοσοκομείο «Ελπίς»
«Ερείπιο» το δωμάτιο στο Νοσοκομείο «Ελπίς»
«Δεν περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα ούτε τραυματίες για να διεκδικήσουμε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους», τονίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου «Ελπίς», σε έγγραφο που κοινοποιούν προς τους αρμόδιους φορείς, με αφορμή την κατάρρευση οροφής σε έναν από τους κοιτώνες όπου αναπαύονται καθημερινά οι ειδικευόμενοι γιατροί, που σημειώθηκε στις 28 Μάρτη στις 3 μ.μ.

Σύμφωνα με το έγγραφο των ειδικευόμενων γιατρών, «μεταλλικές δοκοί και τμήματα της οροφής κατέρρευσαν ακριβώς άνωθεν των κλινών ξεκούρασης. Πρόκειται για πολυσύχναστο χώρο του νοσοκομείου, από τον οποίο περνούν καθημερινά σχεδόν όλοι οι ιατροί του τμήματος καθώς εκεί στεγάζονται επίσης και οι βασικοί αποθηκευτικοί χώροι των προσωπικών αντικειμένων των εργαζομένων».

Μάλιστα, μετά το συμβάν οι εφημερεύοντες γιατροί του Παθολογικού Τομέα ξεκουράζονται σε κοντέινερ, σε εξωτερικό χώρο, μακριά από την Παθολογική Πτέρυγα και τα Επείγοντα του νοσοκομείου, χωρίς κεντρική θέρμανση, σε έναν χώρο ο οποίος πρόχειρα ετοιμάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εμβολιαστικού κέντρου εν μέσω πανδημίας.

Οι ειδικευόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνουν «συνένοχοι» σε κάποιο επόμενο, ακόμα και «θανατηφόρο νέο συμβάν». Απαιτούν να εκπονηθεί πλήρης μελέτη καταλληλότητας των κτιρίων του «Ελπίς» καθώς και να γίνει άμεση αποκατάσταση με οργανωμένο πλάνο και σχέδιο των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν από τους ειδικούς σε επείγουσα βάση. Τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη μονιμοποίηση κανενός ημίμετρου, όπως είναι η χρήση προκατασκευασμένων εξωτερικών χώρων - κοντέινερ για τη λειτουργία ιατρείων ή για χώρους ανάπαυσης.

Σε κτίριο - ρημαδιό στην πλατεία Κάνιγγος εργάζονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης

Σοβαρά τα προβλήματα και στο υπουργείο Ανάπτυξης
Σοβαρά τα προβλήματα και στο υπουργείο Ανάπτυξης
Σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια και υγιεινή του κτιρίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην πλατεία Κάνιγγος αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, τα οποία αναφέρουν και καταγγέλλουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου.

Πρόκειται για χρόνια προβλήματα τα οποία οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένως καταγγείλει. Οπως αναφέρουν, τα προβλήματα είναι τέτοια ώστε εργαζόμενοι και οι χρήστες των υπηρεσιών αλλά και οι πολίτες που περνάνε έξω από το κτίριο «είναι αντιμέτωποι με κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα, συνθήκη που έχουμε καταγγείλει πολλάκις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Μεταξύ των πολλών προβλημάτων που καταγγέλλουν ενδεικτικά αναφέρουμε: Δεν υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη πυρασφάλειας του κτιρίου και ο χώρος στερείται σχετικού πιστοποιητικού. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ολοκληρωμένος προσεισμικός έλεγχος, παρότι το κτίριο είναι πολύ παλιό και φιλοξενεί καθημερινά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί χημείο στο οποίο δεν υπάρχει ρελέ διαφυγής, ενώ έχει σημειωθεί διαρροή ρεύματος και υπάρχουν εύφλεκτες ουσίες!

Αλλα απτά προβλήματα είναι οι εκατοντάδες υαλοπίνακες του κτιρίου που συγκρατούνται από στόκο, ο οποίος σε πολλά σημεία έχει ξεραθεί ή πέσει. Υπάρχουν πολλές πρόχειρες και κακές κατασκευές, όπως κομμένα τζάμια από τα οποία περνάνε σωλήνες κλιματισμού (με τρύπες τις οποίες μονώνουν ποικιλοτρόπως οι εργαζόμενοι) ή πρόχειρη στήριξη μονάδων κλιματισμού πάνω σε κουφώματα. Πολλά ξύλινα ρολά, ξύλινα παντζούρια και κουφώματα είναι σε μεγάλο βαθμό διαλυμένα ή σάπια. Οι τουαλέτες του κτιρίου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας. Εξέχουν παλιά κουτιά με πρίζες στα πατώματα και σέρνονται καλώδια κ.ά.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που αναφέρθηκαν, καθώς και άλλων που θα προκύψουν από τον έλεγχο, χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των εργαζομένων. Την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τις επισκευές σε τζάμια, τουαλέτες, γείωση και ηλεκτρολογικό πίνακα. Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας. Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, λοιποί τεχνικοί) που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός τόσο παλιού και απαιτητικού κτιρίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ