Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Νόμιμη κρίθηκε η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων για τις συνθήκες ασφαλείας

Θετική εξέλιξη για τη δικαίωση του προσωπικού που παλεύει κόντρα στην εργοδοτική επίθεση

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»
Ανακοινώθηκε χτες η απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας, με την οποία κρίθηκε νόμιμη η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και ως εκ τούτου παράνομες οι απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία της «Energean».

Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από 1/1/22 για τις επισφαλείς συνθήκες ασφάλειας που επέβαλε η εργοδοσία στις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας», ως μέρος του σχεδίου εργολαβοποίησης, τσακίσματος μισθών, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για τη μείωση του «κόστους». Στη συνέχεια, κλιμακώνοντας την επίθεση, προχώρησε στην απόλυση 190 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου και όλου του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και σε προσφυγή ενάντια στην επίσχεση εργασίας.

Με την παραπάνω δικαστική απόφαση δικαιώνονται οι εργαζόμενοι για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους, αγώνες για τους οποίους συνάντησαν μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από σωματεία και μαζικούς φορείς τόσο στην Καβάλα όσο και πανελλαδικά.

«Και αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι το δίκιο των εργατών και η ανάσταση της ζωής του λαού από τη φτώχεια και την ανεργία γίνεται πράξη μέσα από τους μεγάλους αγώνες των εργατών, με την συλλογική, μαζική αλληλεγγύη κόντρα στην κάθε εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Αγώνες που κάνουν πράξη το σύνθημα ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ για την πρώτη δικαίωση των εργαζομένων και καλεί σε ενίσχυση της αλληλεγγύης στους εργάτες των «Πετρελαίων Καβάλας» μέχρι την τελική νίκη.

Ακόμα, δεκάδες εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «είναι παράδειγμα για εμάς οι συνάδελφοι στα Πετρέλαια, που ενωμένοι μέσα από το σωματείο τους δίνουν μια τόσο σκληρή και σημαντική μάχη».

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ σημειώνει πως αυτή «αποδεικνύει ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να φέρει για τη ζωή των εργαζομένων και του λαού καλύτερες μέρες, είναι η οργάνωση των εργαζομένων και οι αγώνες τους.

Ολες οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού έγιναν μέσα από αγώνες. Αυτό αποδεικνύεται κι από τη σημερινή δικαστική απόφαση. Μια απόφαση που ήρθε μετά από επίμονο και πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια».

Παράλληλα, η ΤΕ Καβάλας αναφέρει πως οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες της Καβάλας εξέφρασαν και συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των Πετρελαίων. Στέκονται στο πλευρό τους δεκάδες εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης, αλλά και πανελλαδικά.

Και προσθέτει: «Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, αταλάντευτα, είναι στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. Οπως και σε κάθε αγώνα που αναπτύσσεται. Από τον καθημερινό Γολγοθά της ακρίβειας, της κρίσης, του πολέμου, των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, που δίνουν αέρα στην αντεργατική εργοδοτική επίθεση, μπορούμε να φτάσουμε στη λαϊκή ανάταση και ανάσταση, με τον λαό πρωταγωνιστή, με το ΚΚΕ δυνατό - εγγύηση της πάλης του!».

Τέλος, η ΤΕ Καβάλας εύχεται καλό Πάσχα στους εργαζόμενους των Πετρελαίων και στις οικογένειές τους και καλή συνέχεια στους αγώνες και στις νίκες τους! «Εχουν έναν παραπάνω λόγο να χαμογελούν - κι εμείς μαζί τους - αυτές τις μέρες!», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ