Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - «ΚΟΙΛΑΔΕΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ»
Τρεις νεκροί σε μια βδομάδα ο απολογισμός των εργοδοτικών εγκλημάτων

Τρεις είναι οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο μόνο την τελευταία βδομάδα στους χώρους δουλειάς - καρμανιόλες, όπου θερίζουν η εντατικοποίηση, τα εξοντωτικά ωράρια και οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες εργάτης πέθανε εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) στην Αθήνα, με την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών να αναδεικνύει ότι η ένταση της δουλειάς για να βγει η παραγωγή της μεγαλοεργοδοσίας χτυπάει «κόκκινο» στα εργοστάσια του ομίλου. Μάλιστα, αρκετοί εργαζόμενοι σε EMFI - ΦΑΓΕ - ELBISCO - KANAKI - ΜΙΜΙΚΟ αναγκάζονται σε αποχώρηση από τη δουλειά, καθώς είτε δεν μπορούν να αντέξουν αυτούς τους ρυθμούς είτε θέλουν να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους. «Η εργασία επιβαρύνεται ιδιαίτερα και λόγω ελλιπούς συντήρησης, ακόμα και σε καινούρια μηχανήματα, καθώς η αγορά τους επιδοτείται αλλά η συντήρηση όχι», σημείωνε η Ομοσπονδία, στην οποία έχει καταθέσει αίτημα το επιχειρησιακό Σωματείο της EMFI για 24ωρη απεργία την Τρίτη 18 Απρίλη.

Στην Πιερία

Την περασμένη Τρίτη άλλος ένας εργάτης προστέθηκε στη μαύρη λίστα όσων έφυγαν για το μεροκάματο και δεν γύρισαν σπίτι τους. Πρόκειται για 46χρονο ο οποίος σκοτώθηκε στον Κορινό Πιερίας, την ώρα που εκτελούσε εργασία ασφαλτόστρωσης σε πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο που συνδέει τον Κορινό με την Παραλία Κορινού. Ηταν οδηγός του οδοστρωτήρα, ο οποίος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκτράπηκε και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στην Πιερία τους τελευταίους δύο μήνες.

«Δεν αποδεχόμαστε να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων. Δεν αποδεχόμαστε οι χώροι δουλειάς να είναι τα επόμενα Τέμπη. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία». Και προσθέτει: «Το κράτος και τα αφεντικά μάς δολοφονούν. Οι εργαζόμενοι δεν θα αφήσουν ατιμώρητα τα εργοδοτικά εγκλήματα. Με την οργάνωση των αγώνων για την προστασία της ζωής μας, κόντρα στις πολιτικές εκείνες που μας λογαριάζουν ως "κόστος", θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας και την τάξη μας από τις δολοφονικές λογικές της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, ζητώντας να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ αναδεικνύει ότι πρόκειται για αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου. «Ξήλωσαν εργατικά δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ εντατικοποίησαν την εργασία και αποδυνάμωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους. Η μεγαλοεργοδοσία βλέπει σαν κόστος τη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία των εργαζομένων και δεν διστάζει να τους θυσιάσει στον βωμό της κερδοφορίας της», αναφέρει.

Η ΤΕ Πιερίας καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν άλλη ανοχή σε αυτήν την κατάσταση. Να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους μέσα από τα σωματεία, διεκδικώντας τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση προληπτικών ελέγχων, την επανένταξη κλάδων και ειδικοτήτων στα ΒΑΕ κ.λπ.

Πέθανε στο μεροκάματο στη Χαλκίδα

Η μαύρη λίστα συνεχίζεται με 56χρονο εργαζόμενο σε σούπερ μάρκετ στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος 56χρονος την περασμένη Τετάρτη αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εργασίας του, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει. Μεταφέρθηκε με τραύμα στο κεφάλι και χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, απαιτώντας παράλληλα την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του νέου εργατικού δυστυχήματος.

Οπως τονίζει, «οι πρώτες πληροφορίες, οι οποίες αναφέρονται σε "παθολογικά αίτια", δεν μας εφησυχάζουν. Αντίθετα, προκαλούν την έντονη ανησυχία μας, αφού τους τελευταίους τέσσερις μήνες θρηνούμε ήδη άλλους τρεις συναδέλφους που "έφυγαν" από τη ζωή σε χώρους εργασίας της Χαλκίδας εξαιτίας των λεγόμενων "παθολογικών αιτίων"». Μάλιστα, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου, μαζί με μέλη της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο συγκεκριμένο κατάστημα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να ενημερωθεί από τους υπεύθυνους.

«Ατύχημα» και στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Σοβαρά τραυματίστηκε επίσης εργάτης την περασμένη Τρίτη στο Μετρό Θεσσαλονίκης την ώρα της δουλειάς μέσα στο τούνελ, στο σκάμμα Πατρικίου, όπου έσπασε το χέρι του και ράγισε το πόδι του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης θυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει καιρό πριν και είχε επανειλημμένα καταγγείλει πως τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας, με συνεχή 10ωρα και 6ήμερα, και η υποστελέχωση οδηγούν σε εργατικά «ατυχήματα».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο κλάδος μας πέρυσι μέτραγε 1 νεκρό κάθε 5 μέρες. Εκατοντάδες σακατεμένους.

Εργαζόμαστε σε ένα έργο, το Μετρό, που μετρά ήδη 3 νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους, ενώ οι εργολαβικές εταιρείες αλλά και η ανάδοχος εταιρεία έχουν θησαυρίσει τόσα χρόνια από το αίμα μας, αλλά και από τα λεφτά των πολιτών της πόλης και όλης της χώρας.

Εμείς δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα, 6ήμερη εργασία και πολλές φορές σε βάρδιες, πρωί - απόγευμα. Με απλήρωτες υπερωρίες, με μειώσεις στα μεροκάματα».

Και απαιτεί μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, προσλήψεις για την κάλυψη πάγιων θέσεων εργασίας, εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης, 5ήμερο - 7ωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ