Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργία σεναριογράφων στις ΗΠΑ

Σε απεργία προχώρησαν χτες οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ στις ΗΠΑ, μέλη του συνδικάτου «Writers Guild of America» (WGA). Μεταξύ άλλων διεκδικούν ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις από τα πανίσχυρα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, όπως και από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες υπηρεσιών κινηματογράφου «Walt Disney» και «Netflix», που βγάζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από τον κόπο και την έμπνευσή τους.

Αρκετά από τα περίπου 11.500 μέλη του συνδικάτου με διαδικτυακές αναρτήσεις τους τόνισαν ότι το σωματείο τους υπάρχει εδώ και 90 χρόνια και «κάθε τρία χρόνια διαπραγματεύεται νέες συμβάσεις εργασίας, με ή χωρίς απεργία, και κάθε φορά νικάμε».

«Εάν μπορούσαν να κάνουν χωρίς εμάς, θα το έκαναν. Εάν μπορούσαν να μας διχάσουν, θα το έκαναν. Δεν μπορούν. Δεν θα το πετύχουν», ανέφεραν σε αναρτήσεις τους μέλη του συνδικάτου. Καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία επιχειρεί περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς που έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των πλατφορμών ψυχαγωγίας, απαιτώντας συνεχή παραγωγή με χαμηλές αμοιβές, υπερεντατική εργασία, επισφαλείς συνθήκες εργασίας και ασφάλισης.

Το συνδικάτο WGA κατήγγειλε ότι η εργοδοσία έχει δημιουργήσει μία «οικονομία με το κομμάτι» (γνωστή και ως «gig economy»), με προσωρινές και επισφαλείς συμβάσεις εργασίας χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα.

Οι προηγούμενες μεγάλες απεργίες του συνδικάτου WGA το 2007 και το 2008 κράτησαν περίπου 100 μέρες, αναγκάζοντας τα μεγάλα δίκτυα να παίζουν επαναλήψεις επεισοδίων από σίριαλ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ