Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Συνάντηση Βούτσιτς - Κούρτι στις Βρυξέλλες

Νέα συνάντηση στο πλαίσιο των παζαριών υπό την αιγίδα της ΕΕ έγινε χτες, στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Α. Κούρτι.

Ηταν η πρώτη συνάντηση μετά τη Σύνοδο της Οχρίδας (18 Μάρτη), όπου είχε μεν ανακοινωθεί συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας ωστόσο σημαντικές διαφορές που παρέμεναν, παρά τις αυξανόμενες «πιέσεις» από το ευρωατλαντικό μπλοκ για συμφωνία.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «θα είναι δύσκολα. Ολοι οι μεγάλοι παίκτες στη Δύση είναι εναντίον μας». Ο δε Σέρβος ΥΠΕΞ, Ιβ. Ντάτσιτς, εκτίμησε ότι η κοσοβάρικη πλευρά θα παρουσιάσει προτάσεις που το Βελιγράδι θα αναγκαστεί να απορρίψει.

Οι πρώτες ανταποκρίσεις βαλκανικών ΜΜΕ έκαναν λόγο χτες βράδυ για κείμενο που εγκρίθηκε με θέμα την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για τους αγνοούμενους πολέμου. Το σερβικό δίκτυο «Tanjug» μετέδωσε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζ. Μπορέλ, ανακοίνωσε πως η ΕΕ αναμένει από τις δύο πλευρές να σημειώσουν απτή πρόοδο στις ανεπίλυτες υποθέσεις αγνοουμένων και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τις οικογένειες. Ακόμα, ότι η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης υπό την προεδρία της ΕΕ, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της Συμφωνίας για την αρμονική εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και του παραρτήματος εφαρμογής της (από τις 18 Μάρτη), θα εξετάζει τακτικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια το Βελιγράδι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του για την Ενωση Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων.

Πριν από τη συνάντηση με Βούτσιτς και Μπορέλ, ο Κούρτι συναντήθηκε με τον Αμερικανικό ειδικό απεσταλμένο, Γκ. Εσκομπάρ, που με τη σειρά του τόνισε την αξία να τεθούν σε εφαρμογή όσα συμφωνήθηκαν στις 18 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ