Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα περιορισμού εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων

Εκτακτα και προσωρινά προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία ενέκρινε χτες η Κομισιόν, ως «απαραίτητα» λόγω «των εξαιρετικών περιστάσεων υλικοτεχνικών σημείων συμφόρησης σε πέντε κράτη - μέλη» που ρίχνει τις τιμές αγροτικών και διατροφικών προϊόντων για τους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα μέτρα αφορούν τέσσερα γεωργικά προϊόντα - σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορο - από την Ουκρανία και θα διαρκέσουν από τις 2 Μάη έως τις 5 Ιούνη 2023. Στοχεύουν στην άμβλυνση των υλικοτεχνικών συμφορήσεων σχετικά με αυτά τα προϊόντα σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. Στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως επίσης θα μπορούν να διαμετακομίζονται μέσω των πέντε αυτών κρατών.

Αυτά τα μέτρα «αποτελούν μέρος της συνολικής δέσμης στήριξης που προτείνει η Επιτροπή και θα συμπληρωθούν με οικονομική στήριξη για τους αγρότες στα πέντε κράτη - μέλη και περαιτέρω μέτρα για τη διευκόλυνση της διέλευσης των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω των λωρίδων αλληλεγγύης προς άλλα κράτη - μέλη και τρίτες χώρες».

Τις προηγούμενες βδομάδες τα 5 αυτά κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε πολύ πιο εκτεταμένες απαγορεύσεις ουκρανικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, παζαρεύοντας με τις Βρυξέλλες ανταλλάγματα για την άρση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ