Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ τάζουν «ακλόνητη δέσμευση» στις Φιλιππίνες για τις «νέες προκλήσεις»

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του
«Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και δεν θα σκεφτόμουν κανέναν καλύτερο εταίρο από σας (...) Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες στη δέσμευσή μας για την άμυνα των Φιλιππίνων, περιλαμβανομένης της περιοχής της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (ΝΚΘ) και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων».

Τα παραπάνω - που «φωτογραφίζουν» χωρίς να αναφέρουν την αντιπαράθεση με την Κίνα - υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Φερντινάντ Μάρκος (γιο του πρώην δικτάτορα της ασιατικής χώρας), λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση διευρυμένων γυμνασίων των δύο χωρών στη ΝΚΘ.

Από τη μεριά του, ο Μάρκος είπε ότι η συμμαχία με την Ουάσιγκτον είναι ουσιώδους σημασίας και ότι ο Ειρηνικός «ίσως βρίσκεται στην πιο περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο αυτήν τη στιγμή». Μεταξύ άλλων δήλωσε «αποφασισμένος να σφυρηλατήσει μια ακόμη ισχυρότερη σχέση», ενώ πριν ακόμα αναχωρήσει από τη Μανίλα εμφάνισε τη διμερή συνεργασία «ως μέσο ειρήνης και ως καταλύτη ανάπτυξης στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και στον υπόλοιπο κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, στη Μανίλα βρέθηκε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ενώ μετά και από απανωτές επισκέψεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν, ανανεώθηκε και επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο συμφωνία που διασφαλίζει «προνομιακή πρόσβαση» των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από βάσεις των Φιλιππίνων.

Ο Μάρκος - του οποίου οι επαφές στις ΗΠΑ ολοκληρώνονται αύριο - αναμενόταν να συζητήσει με τον Μπάιντεν και νέες πλευρές της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο πλευρών. Ακόμα, αναμενόταν να συζητήσει για «ισχυρότερους δεσμούς» σε ένα «ευρύ φάσμα τομέων που δεν αφορούν μόνο τις ανησυχίες της εποχής μας», όπως η «επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια» και η «κλιματική αλλαγή». Επιπλέον, τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί και η προώθηση «μεγαλύτερης οικονομικής δέσμευσης» στον τομέα των ημιαγωγών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στη Μιανμάρ

Την ίδια ώρα, με φόντο την εντεινόμενη κινητικότητα των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό, αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO - συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, ενώ το φθινόπωρο μνημόνιο ένταξης υπέγραψε και το Ιράν), στην πόλη Πάνατζι της Ινδίας.

Προτού μεταβεί στην Ινδία, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Κιν Γκανγκ, θα έχει επαφές με το χουντικό καθεστώς της Μιανμάρ.

Τη Δευτέρα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ δέχτηκε στο Πεκίνο την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Νεολίν Χέιζερ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ο Κιν υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι σύνθετη και δεν υπάρχει «γρήγορη διευθέτηση» γι' αυτή, ενώ στάθηκε στην ανάγκη για «συνετή και πραγματιστική δράση». Από τη μεριά της, η Χέιζερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είπε ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μιανμάρ πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα τους, αλλά και ότι ο ΟΗΕ εκτιμά τον σημαντικό ρόλο της Κίνας, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να συνεχίσει να συμβάλλει στη σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Επαφές των Ταλιμπάν με Κίνα - Πακιστάν

Την ίδια στιγμή, αναθερμαίνονται οι διεργασίες γύρω και από το Αφγανιστάν.

Οπως μετέδωσαν μια σειρά από διεθνή πρακτορεία, ο «υπηρεσιακός» ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Μαλαουί Αμίρ Καν Μουτάκι, πρόκειται να ταξιδέψει στο Ισλαμαμπάντ για να συναντήσει τους ομολόγους του από Πακιστάν και Κίνα. Η συνάντηση θα διαρκέσει από 6 μέχρι 9 Μάη.

Για τη συνάντηση έδωσε άδεια και ο ΟΗΕ (που έχει επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον Μουτάκι).

Σημειωτέον, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναμενόταν να βρεθεί στην Ντόχα για μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση για το Αφγανιστάν, μαζί με ειδικούς απεσταλμένους διαφόρων χωρών, όπως Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ινδίας, Ιράν, Ιαπωνίας, Πακιστάν, Ρωσίας, Τουρκίας, ΗΠΑ κ.ά. Σε αυτή δεν επρόκειτο να πάρει μέρος αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ