Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ξεπέρασαν τους 400.000 οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι

Συνεχίστηκαν χτες για 18η μέρα οι συγκρούσεις στο Σουδάν, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, καθώς και στην πρωτεύουσα της πολιτείας Δυτικό Νταρφούρ, Γκενέινα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν επισήμως τους 520 και τους τραυματίες τους 4.600, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Στο φόντο των εντεινόμενων μαχών και των προηγούμενων απανωτών συμφωνιών εκεχειρίας που δεν τηρήθηκαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές, το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε χτες συμφωνία παύσης πυρός διάρκειας 7 ημερών, που υποτίθεται πως θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. Σχετικό ρεπορτάζ του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» αναφέρει ότι η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη «διαμεσολαβητική» προσπάθεια του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίντ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε εκ νέου στην «καταστροφή» του συστήματος Υγείας του Σουδάν, που ήδη πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο Χαρτούμ λειτουργεί μόλις το 16% των δομών Υγείας με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και προσωπικό.

Ο Αμπντου Ντίενγκ, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Σουδάν, εκτίμησε ότι η σύγκρουση έχει μετατρέψει την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση σε «πραγματική καταστροφή».

Την ίδια εκτίμηση έκανε χτες και ο Κενυάτης Πρόεδρος, Γ. Ρούτο, που δήλωσε ότι η κρίση στο Σουδάν έχει φτάσει σε «ένα καταστροφικό επίπεδο». Ο ίδιος ζήτησε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν «με ή χωρίς εκεχειρία», με αφορμή την άφιξη του επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μ. Γκρίφιθς, στο Ναϊρόμπι, που αναζητεί τρόπους αρωγής των εκατοντάδων χιλιάδων Σουδανών οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.

Ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Κενυάτη Προέδρου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει για τη «στήριξη των ΗΠΑ» στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου «να τερματιστεί η σύγκρουση» και να διασφαλιστεί «η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια».

Οι πολίτες άλλων χωρών εξακολουθούν να φεύγουν από το Σουδάν, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι» θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπου ήδη κατευθύνονται οι πρόσφυγες, όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ηδη, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, ενώ περισσότεροι από 334.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε πόσιμο νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα, την ώρα που η θερμοκρασία στο Χαρτούμ ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ δήλωσε χτες ότι βρήκε, έπειτα από αποτίμηση κινδύνου που διενήργησε, ότι υπάρχει «μέτριος κίνδυνος» που να σχετίζεται με την κατάληψη εργαστηρίου δημόσιας υγείας στο Χαρτούμ από ένα από τα εμπόλεμα μέρη.

«Η κατάσταση και ο κίνδυνος εκτιμώνται ως μέτριοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τ. Τζασάρεβιτς, προσθέτοντας ότι «αυτό συμβαίνει γιατί το εργαστήριο δεν μπορεί να παρέχει την κύρια λειτουργία του, που είναι η ανάλυση και τα διαγνωστικά μέσα, λόγω της έλλειψης καυσίμων και εκπαιδευμένου προσωπικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ