Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ρουκέτες και όλμοι, μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου απεργού πείνας

Από τις διαμαρτυρίες στην Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Από τις διαμαρτυρίες στην Δυτική Οχθη
Αναβρασμός επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας μετά τον θάνατο του 45χρονου Παλαιστίνιου στελέχους της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Χαντέρ Αντνάν, έπειτα από απεργία πείνας 87 ημερών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του στο Ισραήλ, υπό το πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», που σημαίνει φυλάκιση δίχως κατηγορίες ή δίκη.

Ο Αντνάν, πατέρας δύο παιδιών, είχε συλληφθεί για 12η (και τελευταία) φορά στις 5 Φλεβάρη 2023 δίχως κατηγορίες. Είχε κάνει άλλες έξι πολυήμερες απεργίες πείνας, ωστόσο αυτήν τη φορά οι κατοχικές αρχές με τον ακροδεξιό υπουργό «Εθνικής Ασφάλειας» Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ απέτρεψαν ακόμα και τη μεταφορά του απεργού πείνας στο νοσοκομείο, ώσπου βρέθηκε εντελώς αποδυναμωμένος και δίχως τις αισθήσεις του, χτες το πρωί, στο κελί της φυλακής και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Λίγη ώρα αφού κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, εκτοξεύθηκαν πάνω από 20 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, με εκπρόσωπο της «Ισλαμικής Τζιχάντ» να προειδοποιεί ότι οι κατοχικές αρχές θα πληρώσουν «το τίμημα αυτού του εγκλήματος», τονίζοντας: «Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει... Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα».

Από τις ρουκέτες αυτές τραυματίστηκαν πέντε άτομα στο Σντερότ του Ισραήλ, καθώς το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» κατέρριψε μόνο τις τέσσερις από τις 22 ρουκέτες. Οι άλλες πέντε έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές του Σντερότ και οι περισσότερες στην ύπαιθρο.

Ισραηλινά αντίποινα

Λίγες ώρες μετά τις ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά άρματα μάχης εξαπέλυσαν βολές πυροβολικού στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση, αναφέροντας ότι τανκς που έχουν λάβει θέσεις στον φράκτη από την άλλη πλευρά των συνόρων έβαλαν κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, η «Ενωση Παλαιστίνιων Κρατουμένων» στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» ότι ο Αντνάν «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ. Ο Καντούρα Φάρες, πρόεδρος της «Ενωσης Παλαιστίνιων Κρατουμένων», τόνισε πως πρόκειται για τον πρώτο φυλακισμένο που πεθαίνει εξαιτίας απεργίας πείνας μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια.

Την Παρασκευή, η σύζυγός του Ράντα Μούσα επιβεβαίωνε πως απέρριπτε «κάθε βοήθεια» και «κάθε ιατρική βοήθεια» από το Ισραήλ, ενώ χτες το πρωί, μετά τον θάνατο του συζύγου της, ζήτησε να μη χυθεί «ούτε μία σταγόνα αίμα» και να μην εκτοξευτούν ρουκέτες σαν αντίποινα...

Η είδηση του θανάτου του 45χρονου Παλαιστίνιου αγωνιστή σήμανε γενική απεργία σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη και πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Πρεσβείας

Η Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Αθήνα αναφερόμενη στον θάνατο του 45χρονου απεργού μετέφερε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «της Παλαιστίνης με την οποία καταδικάζονται σθεναρά τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν οι ισραηλινές αρχές κατοχής που οδήγησαν στο μαρτύριο του πολιτικού κρατούμενου Khader Adnan». Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καλεί επίσης τη Διεθνή Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει «τις συνθήκες και τις λεπτομέρειες αυτού του εγκλήματος, που αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης δίωξης, απαγωγής, καταστολής και στέρησης δικαιωμάτων και ελευθεριών από το Ισραήλ, στις οποίες υπόκεινται οι ηρωικοί μας κρατούμενοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ