Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επίθεση

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας νέα πυραυλική επίθεση στη Βόρεια Συρία, περίπου ένα 24ωρο πριν την έναρξη της διήμερης επίσημης που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στη Δαμασκό ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί για πρώτη φορά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 2011.

Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός Σύρου στρατιωτικού και τον τραυματισμό άλλων επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο πολίτες. Προκλήθηκαν επίσης σοβαρές υλικές ζημιές στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι πτήσεις.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε αρκετούς από τους ισραηλινούς πυραύλους και τους κατέρριψε.

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι έγινε στόχος ισραηλινών πληγμάτων δυο φορές τον Μάρτιο. Η πρώτη επιδρομή (7 Μαρτίου) σκότωσε τρεις ανθρώπους, η δεύτερη (22 Μαρτίου) προκάλεσε υλικές ζημιές.

Από το 2011 το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους αεροπορικά εναντίον θέσεων των συριακών ενόπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, αλλά σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιθέσεις αυτές, ενώ διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει την επέκταση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ