Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Γρήγορες διαδικασίες για περισσότερους μετανάστες εκτός ασύλου

Νέες «ταχύρρυθμες» («fast track») διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου προσφύγων και μεταναστών μελετά η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς στις 11 Μάη εκπνέει η προθεσμία για το περιοριστικό καθεστώς ασύλου που είχε εφαρμόσει για πρώτη φορά ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την πανδημία.

Σε αυτές τις ταχύρρυθμες διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου, οι περισσότεροι μετανάστες δεν καταφέρνουν να περάσουν το στάδιο της συνέντευξης ως αξιόπιστοι αιτούντες ασύλου, ενώ ακόμη λιγότεροι καταφέρουν να πάρουν άδεια ασύλου (λιγότεροι και από το 20%).

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, δήλωσε την Κυριακή ότι υπό το νέο ταχύρρυθμο πρόγραμμα εξέτασης αιτήσεων ασύλου, όσοι από τους ενήλικες που είναι υποψήφιοι δεν κριθεί πως τηρούν τις προϋποθέσεις, θα απελαύνονται σε μερικές μέρες ή λίγες βδομάδες. Διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, αυτοί θα τίθενται υπό κράτηση και εντός 72 ωρών θα μεταφέρονται στις δομές υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες στη συνέχεια θα αναζητήσουν συγγενείς τους στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε ταχύρρυθμες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, χρησιμοποιώντας λόγους δημόσιας υγείας με αφορμή την πανδημία. Εκτοτε, τις επανάφερε με προεδρικό διάταγμα ο Μπάιντεν τον Φλεβάρη του 2021.

Το 2022 κατέκλυσαν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ πάνω από 2,4 εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι από χώρες της Κεντρικής Αμερικής αλλά και από την Καραϊβική, την Αφρική, την Ουκρανία και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ