Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΕΝΤΑ.-- «Πρόοδο» ανακοίνωσαν χτες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των αντίπαλων στρατηγών του Σουδάν, Α. Φ. Μπουρχάν και Μ. Χ. Ντάγκαλο, πως σημειώθηκε στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την Κυριακή στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως «σύντομα» αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία εκεχειρίας. Στη Γενεύη ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καταδίκασε χτες ξανά την «απρόκλητη βία» στο Σουδάν και κάλεσε τις χώρες να ασκήσουν πίεση «με όλα τα δυνατά μέσα» για την επίλυση της κρίσης.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε χτες στα τραύματά του από την προχτεσινή επίθεση τζιχαντιστών σε αστυνομικό τμήμα της Δαμασκού στη Συρία. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», για πρώτη φορά από τις 13 Οκτωβρίου 2022 που είχε κάνει ανάλογη επίθεση κοντά στη Δαμασκό, με θύματα 24 στρατιώτες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δύο άνδρες 44 ετών έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στο εργοστάσιο 56 της «Mercedes» κοντά στη Στουτγκάρδη. Ο δράστης έχει συλληφθεί, αλλά τα κίνητρά του παραμένουν ασαφή. Πρόκειται για 53χρονο άνδρα που θεωρείται ότι έδρασε μόνος, ενώ εκτιμάται ότι βρέθηκε σε κατάσταση αμόκ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η 76χρονη γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον συνελήφθη χτες για κάποιες ώρες επειδή μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης «One Fair Wage» («Δίκαιο Μεροκάματο») συμμετείχε σε διαμαρτυρία για αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς των σερβιτόρων της πόλης. Το ωρομίσθιο των σερβιτόρων αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί στα 17 δολάρια. Ωστόσο η αύξηση αναμένεται να αφορά μόνο τους υπαλλήλους που δεν παίρνουν φιλοδωρήματα, γεγονός που προκαλεί εύλογες αντιδράσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε συνέντευξή του στο CNN με προεκλογικό χαρακτήρα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας υποκριτικά: «Σκέφτομαι πώς μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να σταματήσουν να σκοτώνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι... Θέλω να σταματήσουν να πεθαίνουν όλοι». Ο Τραμπ, που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία ξανά, τοποθετήθηκε επίσης κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση αναγνωρίζοντας πάντως κάποιες εξαιρέσεις. Επίσης απέρριψε πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, το οποίο τον έκρινε ένοχο για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Ε. Τζιν Κάρολ, πριν κάποια χρόνια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μια σειρά από σκίτσα που ζωγράφισε ο Αμπού Ζουμπάιντα, γνωστός ως ο «αιώνιος κρατούμενος» από τα κολαστήρια των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, δίνει την πιο ολοκληρωμένη περιγραφή τεχνικών βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο ίδιος αποκάλυψε πως χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA, σχεδιάζοντας μία σειρά από 40 σκίτσα που εξιστορούν τα βασανιστήρια που υπέστη μεταξύ 2002 και 2006.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Στο αίμα έπνιξε το περασμένο 48ωρο η στρατιωτική κυβέρνηση της Γουινέας διαδήλωση κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν την απομάκρυνσή της από την εξουσία και τη συγκρότηση πολιτικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Κόνακρι. Οπως ανέφεραν χτες σε κοινή τους ανακοίνωση κόμματα της αντιπολίτευσης, από αστυνομικά πυρά σκοτώθηκαν την Τετάρτη τουλάχιστον επτά άτομα, τραυματίστηκαν άλλοι 32 και τουλάχιστον 56 άλλοι συνελήφθησαν. Στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως χτες σκόπευαν να πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση παρά τη φονική επέμβαση της αστυνομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχες και αλλαγές στην κυβέρνηση του Μπουρχάν(2023-05-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2020-12-15 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις διαρκείας στη Γενεύη(2015-05-06 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιθέσεων και πιέσεων(2014-04-30 00:00:00.0)
Εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα(2013-07-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ