Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ανησυχίες» στο Βερολίνο για τη διέλευση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Τους κινδύνους που παραμένουν για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, σε περίπτωση που δεν παραταθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του 2024 η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, επεσήμανε στην αρχή της βδομάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, μιλώντας στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στην ανατολική Γερμανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι κανόνες για τον επιμερισμό του βάρους των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να τηρούνται, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξάγει φυσικό αέριο εκεί για να αντισταθμίσει το έλλειμμα, με συνέπεια οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να αναγκαστούν να περιορίσουν ή ακόμα και να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους».

Προειδοποίησε επίσης πως δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να εισπράττει τέλη διέλευσης επιτρέποντας στο ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της επικράτειάς της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Ακόμη και αν η προσφορά συνεχιστεί μετά το 2024, είναι απίθανο η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης να παραταθεί υπό παρόμοιες συνθήκες, εν μέσω κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Πακιστάν: Αγορά ρωσικού πετρελαίου σε κινεζικό νόμισμα

Ο Πακιστανός υπουργός Πετρελαίου Μ. Μάλικ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως 100.000 τόνοι ρωσικού αργού πετρελαίου αγοράστηκαν με κινέζικο νόμισμα (γουάν), καθώς τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας έχουν εξαντληθεί και πλέον φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου ενός μήνα για την πληρωμή ελεγχόμενων εισαγωγών.

Η εξέλιξη κατέστη δυνατή μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν στις αρχές του 2023 αξιωματούχοι Ρωσίας και Πακιστάν.

Αργότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σχολίασε την είδηση, δηλώνοντας πως πρόκειται για «φυσιολογική εμπορική συνεργασία» μεταξύ δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ