Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
«Εριστική» η Τουρκία αλλά με «θέση» στην Ανατολική Μεσόγειο

«

Ερειστικό και προκλητικό γείτονα» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Σαλαμίνα, όπου περιόδευσε.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι «η πολιτική της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί», όμως όχι μόνο για να μπορεί η χώρα «να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», αλλά και «για να μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο μας ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Μια αποστολή ενταγμένη στον ευρωατλαντικό καταμερισμό και σχεδιασμό, εκεί δηλαδή όπου τρέφεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σχολιάζοντας στον ρ/σ «Αθήνα 984» τις δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα, κάλεσε «να περιμένουμε να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως υπάρχει πια και στην Τουρκία. Και από εκεί και πέρα να δούμε το "θερμόμετρο" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να δούμε εάν η Τουρκία θέλει αυτό το παράθυρο που έχει ανοίξει μετά τους σεισμούς να γίνει πόρτα ή αν θα εμμείνει στις γνωστές θέσεις και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια διαδικασία διαχείρισης ενός πάγιου προβλήματος».

Σε κάθε περίπτωση έστειλε ξανά σήμα ότι «η ελληνοτουρκική διαφορά είναι απολύτως επιλύσιμη, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με απόλυτη κατανόηση ότι και η Τουρκία είναι ένα παράκτιο κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο», με ό,τι αυτό σημαίνει και φέρνει.

Αλλωστε, δείχνοντας ότι η συζήτηση στο παρασκήνιο έχει ανοίξει επικίνδυνα, ο ίδιος τόνισε ότι «εάν πάμε να συνομολογήσουμε μόνοι μας αυτό που θα παθαίναμε αν χάναμε πόλεμο - μακριά το κακό - τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αυτό δεν είναι συμφωνία, ή εν πάση περιπτώσει είναι λεόντεια συμφωνία».

Αναφερόμενος δε στο θέμα που προέκυψε με τους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να τακτοποιήσει τα του οίκου του», επικαλούμενος το «εθνικό συμφέρον», όπως βαφτίζουν όλα τα αστικά κόμματα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μπλέκοντας τη μειονότητα και συνολικά τον ελληνικό λαό στα επικίνδυνα παιχνίδια τους.

Τέλος, σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Β. Κασκαρέλης θα έχει γεύμα εργασίας στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κ. Κόμπο. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η συνάντηση «εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών». Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, «καθώς και σε σειρά επίκαιρων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και τα παζάρια (2019-05-07 00:00:00.0)
Επανέρχονται σταθερά οι τουρκικές προκλήσεις (2018-12-18 00:00:00.0)
Διαρκείς επισημάνσεις για το φυσικό αέριο ως «όχημα για λύση» (2018-10-18 00:00:00.0)
Τριάντα χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους (2013-11-16 00:00:00.0)
Φουντώνει η κόντρα σε προσκήνιο και παρασκήνιο (2013-05-11 00:00:00.0)
Τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα (2009-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ