Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κοντά στους πληγέντες, κόντρα στην κρατική αδιαφορία

«Στην ολιγωρία του κράτους απαντάμε με οργάνωση και δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Κανένας δεν θα μείνει μόνος του»

Με το παραπάνω σύνθημα ξεκίνησε τη Δευτέρα η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

Το στήσιμο του Ιατρείου Αλληλεγγύης ήταν επιτακτική ανάγκη, με δεδομένο ότι το Κέντρο Υγείας Παλαμά υπέστη καταστροφές και προσωρινά στεγάζεται στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ μεγάλη είναι και η πίεση στο υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, περιγράφει τις ακατάλληλες συνθήκες που επικρατούσαν στο κλειστό γυμναστήριο όπου στεγάστηκε το Κέντρο Υγείας: «Είναι ακόμη τα βάρη μέσα, υπάρχουν στοίβες από εμφιαλωμένα νερά και ρούχα, και ανάμεσα σε αυτά έχει στηθεί ένα εξεταστικό κρεβάτι. Ο χώρος είναι προφανώς ακατάλληλος. Οι συνάδελφοι μπορούν μόνο να ξαπλώσουν έναν ασθενή στο εξεταστικό κρεβάτι και να τον ακούσουν με το στηθοσκόπιο. Ούτε καρδιογράφο δεν είχε, ήρθε μετά με κάποια δωρεά».

Ετσι, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την 5η ΥΠΕ και τον δήμο Παλαμά να γίνει μεταφορά της δομής σε καταλληλότερο χώρο, σε κοντέινερ ή σε στρατιωτικού τύπου εγκατάσταση. Ωστόσο η απάντηση ήταν πως ...δεν χρειάζεται, καθώς σε μια βδομάδα επρόκειτο να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας. Δύο βδομάδες μετά, ωστόσο, ο χώρος ακόμη καθαρίζεται, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις καταστροφές στον εξοπλισμό.

Καθοριστική η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης για τη στήριξη των πληγέντων

Την ίδια ώρα, ο λαός της περιοχής παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών και μέχρι την Πέμπτη είχαν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό, στην ύπαιθρο έχει προκληθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθώς παραμένουν χιλιάδες νεκρά ζώα που δεν έχουν ταφεί με τις απαραίτητες προδιαγραφές, σε πόλεις όπως η Λάρισα δεν λειτουργούσε για μέρες ο βιολογικός καθαρισμός, στα χωριά αλλά και στις πόλεις δεν υπάρχει ενημέρωση για τα θέματα δημόσιας υγείας, συνολικά παραμένουν οι ελλείψεις σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό υλικό, όπως αντιτετανικοί οροί. Παράλληλα ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα θέματα ψυχικής υγείας του πληθυσμού, μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμα.

Τις παραπάνω ανάγκες, λοιπόν, προσπαθεί να καλύψει το Ιατρείο Αλληλεγγύης, που στήθηκε στην πλατεία Σιντριβανίου στο κέντρο του Παλαμά. Στεγάζεται σε δύο κοντέινερ και διαθέτει τρεις αίθουσες για: Παθολογικό - Ιατρικό, Χειρουργικό - Ορθοπαιδικό και Λοιμώδη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν περίπου 25 γιατροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και νοσηλευτές.

Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του, οι υγειονομικοί έχουν αντιμετωπίσει τραυματισμούς, παροξύνσεις κάποιων χρόνιων νοσημάτων (καρδιολογικά, υπερτάσεις κ.ά.) αλλά και αρκετές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οπως λένε με συγκίνηση οι κάτοικοι του Παλαμά, «φαίνεται για άλλη μια φορά ποιος νοιάζεται για μας. Ευτυχώς που ήρθαν και αυτοί οι γιατροί γιατί δεν ξέραμε τι θα κάναμε, με τόσες αρρώστιες που κυκλοφορούν».

Η Υγεία και η περίθαλψη του λαού είναι άμεση προτεραιότητα

Μαζί με τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης, οι Ενώσεις των γιατρών συνεχίζουν να απαιτούν από κυβέρνηση και κράτος να πάρουν άμεσα μέτρα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής μέχρι την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

-- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

-- Να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές δομές με αντιτετανικούς ορούς και εμβόλια.

-- Να γίνει προληπτικός αεροψεκασμός του Θεσσαλικού κάμπου, για την πρόληψη ασθενειών σχετιζόμενων με τα κουνούπια (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ