Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η Βόρεια Εύβοια καταστράφηκε για δεύτερη φορά

Στα λασπόνερα πνίγηκαν τα ...φανταχτερά σχέδια της «επιτροπής Μπένου»

Ο Γ. Μαρίνος στα πλημμυρισμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας
Ο Γ. Μαρίνος στα πλημμυρισμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας
Η Βόρεια Εύβοια καταστράφηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Η ίδια πολιτική που την έκαψε τον Αύγουστο του 2021, την άφησε αθωράκιστη να πνιγεί. Τα κυβερνητικά σχέδια ανασυγκρότησης και τα «οράματα» της κυβερνητικής «επιτροπής Μπένου» αποδείχτηκαν με τον χειρότερο τρόπο «εφιάλτης» για τον λαό της περιοχής.

Ανυπολόγιστος ακόμη αριθμός πλημμυρισμένων σπιτιών και νοικοκυριών πνιγμένων στη λάσπη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κάτω από το νερό και τα φερτά υλικά, δρόμοι και γεφύρια διαλυμένα, χωριά αποκλεισμένα και χωρίς ηλεκτροδότηση, κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά να βρίσκονται για ακόμη μία φορά στο έλεος της πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Της πολιτικής που αναζητά «ευκαιρίες» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «γεννά» καταστροφές και βάσανα για τον λαό.

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια. Μια αμείλικτη πραγματικότητα που φέρει τη σφραγίδα των εγκληματικών ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων όσοι ασκούν ή άσκησαν διοίκηση στην Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 αποδείχτηκαν ψεύτικες. Αναδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο ότι τα κυβερνητικά σχέδια «ανασυγκρότησης» δεν αφορούσαν την ανάγκη να προστατευτεί ο λαός από τον αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, να στεριώσει στα πόδια του και να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Απόκοσμο το τοπίο στις Γούβες
Απόκοσμο το τοπίο στις Γούβες
Τα έργα «φωτοδότες» ήταν «χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς», που χάθηκαν στα λασπόνερα. Τα «οράματα» που παρουσίαζε σε διάφορες φιέστες η κυβερνητική «επιτροπή Μπένου», μαζί με την περιφερειακή αρχή και τους δημάρχους της Βόρειας Εύβοιας, τα μεγάλα λόγια περί «ολιστικής» και «ανθρωποκεντρικής» προσέγγισης του σχεδίου «ανασυγκρότησης» αποδείχτηκαν «φερετζές», για να κρυφτεί η πραγματική στόχευση, που ήταν να στρωθεί το έδαφος για μπίζνες πάνω στα καμένα. Η «ανάπτυξη» και τα πακέτα εκατομμυρίων αφορούν τις δυνατότητες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Οι εξαγγελίες για νέο δρόμο σύνδεσης με τη Χαλκίδα και βελτίωσης του οδικού δικτύου της περιοχής αποδείχθηκαν ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς κανένα άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο. Για μια ακόμη φορά, η Εύβοια κόπηκε στα δύο, καθώς ξεχείλισε ο Κηρέας ποταμός ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι, αναδεικνύοντας την κοροϊδία Περιφέρειας και δήμου που διαφήμιζαν τις παρεμβάσεις του.

Την ίδια στιγμή, ολόκληρο το ήδη άθλιο οδικό δίκτυο της Βόρειας Εύβοιας για δύο μέρες, την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη, ήταν απροσπέλαστο. Η κατάσταση μάλιστα ήταν τόσο τραγική, που το πρωί της Πέμπτης δόθηκε εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ολόκληρο τον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Χωριά αποκλείστηκαν, άνθρωποι κινδύνευσαν καθώς δεν είχαν πρόσβαση σε γιατρό, παρέμειναν χωρίς ρεύμα και νερό.

Συνεχιζόμενο έγκλημα

Αυτό που αποδείχτηκε και πάλι είναι ότι πίσω από κάθε πλημμυρισμένο ποτάμι, από κάθε ρέμα που ξεχείλισε και έπληξε τα χωριά της περιοχής, από κάθε βουλωμένο ή ανύπαρκτο δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων, κρύβεται η λογική που αντιμετωπίζει την αναγκαία αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία ως «περιττό κόστος» και δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Σπίτια μέσα στη λάσπη στο Μετόχι
Σπίτια μέσα στη λάσπη στο Μετόχι
Ακόμη και οι όποιες αντιπλημμυρικού χαρακτήρα παρεμβάσεις έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από τον αγώνα και την πίεση του λαού της περιοχής, αποδείχτηκαν «χάρτινες» και παρασύρθηκαν στην πρώτη ορμή των νερών που υποτίθεται θα συγκρατούσαν.

Στις Ροβιές, το υποτιθέμενο φράγμα βαρέος τύπου κατασκευάστηκε χωρίς σίδερα στο μπετόν, έσπασε και έπνιξε το χωριό δύο φορές σε 15 μέρες. Το ίδιο και το τοιχίο διευθέτησης και εγκιβωτισμού ρέματος πάνω από τη Λίμνη. Στο ίδιο ρέμα μάλιστα κατασκευάστηκε φράγμα, όπου οι πυθμένες ανακούφισης και συγκράτησης των φερτών υλών μπαζώθηκαν κατά την κατασκευή και ουσιαστικά μετατράπηκε σε... καταρράκτη.

Στο Μετόχι, υποτιθέμενο αντιπλημμυρικό έργο έμεινε ημιτελές και εξελίχθηκε σε «πλημμυρικό», πνίγοντας τρεις φορές το χωριό. Στο Πήλι η γέφυρα που φτιάχτηκε στην παραλία λειτούργησε σαν φράγμα για το ποτάμι, με αποτέλεσμα όταν αυτό φούσκωσε να της προξενήσει μεγάλες ζημιές.

Στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, τόσο η πόλη της Ιστιαίας όσο και χωριά όπως το Πευκί, οι Γούβες, το Ασμήνιο και το Αρτεμίσιο πνίγηκαν στη λάσπη, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας μετά την πυρκαγιά. Μεγάλες ποσότητες χώματος και φερτών υλικών από τα γυμνά βουνά της περιοχής παρασύρθηκαν από τα νερά και έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, καταστρέφοντας ό,τι βρήκαν στο διάβα τους.

Στο πλευρό των πληγέντων ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που χτυπήθηκαν ξανά βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οπως και στις φωτιές τον Αύγουστο του 2021, οι κομμουνιστές στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη μαζί με τους κατοίκους για να αποτρέψουν να μπουν τα νερά στα χωριά και τα σπίτια, όπως συνέβη στο Μετόχι και αλλού. Κάνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από παρεμβάσεις σε Περιφέρεια και δήμους για να ληφθούν έστω και την τελευταία στιγμή μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για να μην πνιγούν τα χωριά.

Στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε την Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας. Επισκέφθηκε χωριά της περιοχής την ώρα που η πλημμύρα ήταν σε εξέλιξη, διαπιστώνοντας από κοντά τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων που έχουν αφήσει τη Βόρεια Εύβοια αθωράκιστη, αλλά και την οργή και αγανάκτηση του λαού της περιοχής.

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού κατάγγειλε το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα: «Καλούμε τον λαό της Βόρειας Εύβοιας να αντιπαλέψει τη βάρβαρη κανονικότητα που προσπαθούν να του επιβάλουν. Να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση" που παλεύει για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, σε σύγκρουση με την πολιτική που μας καίει και μας πνίγει, την πολιτική που υπολογίζει σαν κόστος την πολιτική προστασία και τελικά την ανθρώπινη ζωή.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός να αντιπαλέψει τη βαρβαρότητα που πάνε να του επιβάλουν(2023-09-28 00:00:00.0)
Αγώνας επιβίωσης και ελπίδα η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση(2023-09-13 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές με λίγες ώρες βροχής στην Β. Εύβοια(2022-01-15 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του λαού της Βόρειας Εύβοιας(2021-10-12 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για την αντιπλημμυρική θωράκιση στην Πιερία(2017-12-01 00:00:00.0)
Για την αποπεράτωση σειράς έργων παλεύει ο Δήμος(2015-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ