Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μάνατζερ» στη διοίκηση δημόσιων οργανισμών με στόχο τα κέρδη του κεφαλαίου

Την κομματοκρατία και τους διορισμούς ημετέρων ...ξόρκισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», την ώρα που τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρωταγωνιστήσει στα ρουσφέτια και τους διορισμούς επί δεκαετίες, ενώ αντίστοιχο χαρακτήρα έχει και η τωρινή παρέμβασή τους, προωθώντας πιο κατάλληλους και έτοιμους να υπηρετήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου στις νέες συνθήκες.

Αλλωστε, παρά τα φληναφήματα της κυβέρνησης ότι «με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου τομέα με τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους, την αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση και την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας», στην πράξη επιταχύνει την έλευση επιλεγμένων «golden boys» στη διοίκηση οργανισμών του Δημοσίου, ιδιαίτερα των νοσοκομείων, που θα «τρέξουν» τις πολιτικές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ιεραρχία του διοικητικού κορμού της χώρας δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τις ικανότητες και την εμπειρία των υποψηφίων, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες του τομέα στον οποίον καλούνται να υπηρετήσουν», με σαφή, όπως είπε, στόχο «να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ώστε να είναι μετά κατάλληλο και το έργο το οποίο θα παράγει ο κάθε φορέας».

Με κυνισμό, εξάλλου, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι η ένταση της αποδοτικότητας του Δημοσίου και η λειτουργία του με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης. Τόνισε άλλωστε χαρακτηριστικά ότι «απελευθερώνουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης για να γίνει το έργο της πιο αποδοτικό», όπου η αποδοτικότητα θα κρίνεται όχι ως προς την κάλυψη αναγκών του λαού, αλλά στη λογική «κόστους - οφέλους» και της δημιουργίας νέου ζωτικού χώρου για ιδιωτικές επενδύσεις κεφαλαίων.

Για αυτήν ακριβώς τη δουλειά ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε το προφίλ των υποψήφιων διοικητών, λέγοντας ότι εκτός από «σπουδές και εργασιακή εμπειρία με συνάφεια στο αντικείμενο, εμπειρία σε θέσεις ευθύνης», πρέπει να έχουν και «επαφή με διεθνείς καλές πρακτικές για να τις αξιοποιούν».

Παραπέρα, «οι νέοι διοικητές των οργανισμών του Δημοσίου θα πρέπει, μαζί με τους πολιτικούς προϊσταμένους, να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν και μετρήσιμους στόχους. Θα πρέπει να δεσμεύονται από συμβόλαια αξιολόγησης και με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο». Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιολογούνται και με ένα «εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον ιδιωτικό τομέα», τα «δομημένα τεστ δεξιοτήτων» και «αν πετυχαίνουν θα επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας». «Νέες μορφές σύγχρονου management», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας ακριβώς τη διοίκηση που θα εφαρμόσουν τα νέα «golden boys».

Μάλιστα, για την «προσέλκυση» και την ανταμοιβή ικανών στελεχών του ιδιωτικού τομέα που θα κληθούν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «θα αυξήσουμε τις αμοιβές των διοικητών στο ύψος των απολαβών του γενικού γραμματέα σε μεγάλους οργανισμούς και νοσοκομεία», ενώ θα έχουν «ακόμα μεγαλύτερες απολαβές με πριμ παραγωγικότητας για όσους πετυχαίνουν στόχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ