Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, αυξάνουμε την επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις

Σε εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motionteam.gr

«Καθήκον αυτής της στιγμής είναι να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα, να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές φρεγάτες από την Ανατ. Μεσόγειο, να μη χρησιμοποιούνται η Σούδα, το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και οι άλλες βάσεις ως πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στη Μέση Ανατολή, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις!

Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες, να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ! Να ενισχυθεί η πάλη για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ο αγώνας έχει μεγάλες απαιτήσεις και θα είναι συνδυασμένος. Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού, στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα στη δουλειά, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα.


Motionteam.gr

Αξιοποιώντας τα θετικά αποτελέσματα που είχε το ΚΚΕ στις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές, για να κερδίσουμε, να συσπειρώσουμε νέες δυνάμεις, να αλλάξουμε την αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, να περάσουμε στην αντεπίθεση, για να φουντώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, στα μονοπώλια και την εξουσία τους».

Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε χτες την ανάγκη να ανέβει κι άλλο ο δείκτης της ετοιμότητας και της εγρήγορσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στις εξελίξεις, μιλώντας στην εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος», στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, που γέμισε με κόσμο. Την εκδήλωση παρακολούθησε αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, όπως και Παλαιστίνιοι που διαμένουν στην πόλη.

Συνένοχη στο έγκλημα η ελληνική κυβέρνηση

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι αυτό που εξελίσσεται στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του είναι γενοκτονία και ότι πρέπει τώρα, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά, «η λαϊκή αγανάκτηση να μετατραπεί σε δράση, σε συμμετοχή στον αγώνα στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού».

«Οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης, το ΚΚΕ βρίσκεται κι αυτήν τη φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με ταξικό κριτήριο βγαλμένο μέσα από την κοσμοθεωρία του, δοκιμασμένο στο καμίνι της ηρωικής Ιστορίας των 105 χρόνων που συμπληρώνει το Κόμμα μας σε λίγες μέρες, της εποποιίας της αντίστασης ενάντια στη ναζιστική κατοχή, των αγώνων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα «που πλασάρει ο ισραηλινός μηχανισμός παραπλάνησης των λαών, με την στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών εργαστηρίων, των μυστικών υπηρεσιών που αναμασούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα ακροδεξιά μορφώματα και τα αμαρτωλά κανάλια της παραπληροφόρησης». Ομως, παρά τη λυσσασμένη προσπάθειά τους, «δεν μπορούν να θάψουν την αλήθεια»!

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, σημείωσε ότι «στηρίζει τη γενοκτονία με το χυδαίο πρόσχημα περί "δικαιώματος στην αυτοάμυνα" του εγκληματία κατακτητή, όχι γιατί είναι υποτελής στους Αμερικανούς, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που υπηρετεί, οι στρατηγικές σχέσεις και η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Το "εθνικό συμφέρον", στο οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση, είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα και τα κέρδη των εκμεταλλευτών του λαού μας. Η αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών μονοπωλίων βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή στην ισραηλινή σφαγή των Παλαιστινίων, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων στις αποστολές του ΝΑΤΟ, τη διάθεση των βάσεων της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και της Μαγνησίας, την παραχώρηση της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα στους Αμερικανούς.

Η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο έγκλημα και βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Το λέμε καθαρά, μία κυβέρνηση που στηρίζει την ισραηλινή κατοχική δύναμη δεν μπορεί να αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους, δεν μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο που αμφισβητεί η τουρκική αστική τάξη».

Αντιμετωπίζουν ως «τρομοκράτη» την παλαιστινιακή αντίσταση

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε σε ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης σχετικά με τον πόλεμο, αλλά και σε ερωτήματα που μπαίνουν από λαϊκές δυνάμεις.

Ανέφερε συγκεκριμένα τη βασική γραμμή που ακολούθησαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ακροδεξιά μορφώματα, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και τη χρησιμοποίηση των «αμαρτωλών» ΜΜΕ «να συκοφαντήσουν με τη ρετσινιά της τρομοκρατίας τον παλαιστινιακό αγώνα, να διαγράψουν την Ιστορία και να δικαιολογήσουν την κατοχή».

Απαντώντας, έκανε εκτενή αναδρομή στην εξέλιξη του Παλαιστινιακού ζητήματος, στις διώξεις, στους εκτοπισμούς, στις δολοφονίες και τις φυλακίσεις που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός από το Ισραήλ, που κλιμακώνει σταθερά την επιθετικότητα και την κατοχή.

Για την αποκαλούμενη «αντιτρομοκρατική στρατηγική» θύμισε ότι αποτελεί βασικό εργαλείο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ για να προετοιμάζουν το έδαφος και να εξαπολύουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτούς που ζήσαμε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.

«Αυτό κάνει δεκαετίες και το ισραηλινό κράτος κατά των Παλαιστινίων για να θωρακίσει και να διαιωνίσει την κατοχή. Αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική την παλαιστινιακή αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική όχθη», ανέφερε.

«Ποιος θα κρίνει αν ένας αγώνας είναι τρομοκρατικός; Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή μήπως οι αστικές τάξεις;», είπε ο Γ. Μαρίνος και συνέχισε: «Μα, τα κριτήρια που θέτουν υπηρετούν κάθε φορά τον σχεδιασμό τους για να ενοχοποιούν και να καταστείλουν τη λαϊκή πάλη και γι' αυτόν τον λόγο ισχυροποιούν το λεγόμενο αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο. Τρομοκράτης είναι ο κατακτητής, το κράτος του Ισραήλ!

Οι διαρκείς αναφορές στη "Χαμάς", η απλουστευτική και εξωπραγματική ταύτισή της με τους Ταλιμπάν, που είναι παλιό κατασκεύασμα των ΗΠΑ στην αναμέτρηση με τη Σοβιετική Ενωση, αποσκοπούν να δηλητηριάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, να ακυρώσουν την αλληλεγγύη των άλλων λαών στον λαό της Παλαιστίνης, αλλά δεν θα τα καταφέρουν! Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι! Με περισσότερες δυνάμεις στον δρόμο του αγώνα».

Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού είναι δίκαιος

Σε άλλο σημείο ο Γ. Μαρίνος είπε ότι «ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού είναι δίκαιος και η στήριξη των λαών δεν μπορεί να επισκιαστεί από το γεγονός ότι στην παλαιστινιακή γη υπάρχουν καπιταλιστές που κυνηγούν το κέρδος και πλουτίζουν μέσα σ' αυτήν την κατάσταση, όπως κάνουν οι εκμεταλλευτές παντού. Εμείς στηρίζουμε τον φυλακισμένο λαό, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας!

Η ιδεολογική - πολιτική αναμέτρηση διεξάγεται σε όλες τις συνθήκες και οι απολογητές του καπιταλισμού, που δουλεύουν ασταμάτητα για να διασπάσουν την εργατική τάξη, να διαιρέσουν τους λαούς και να αλώσουν εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, ανασύρουν τις αντιδραστικές θεωρίες, όπως αυτή περί "πολέμου των θρησκειών" ή του "πολέμου των πολιτισμών", σύμφωνα με την οποία η σύγκρουση στην περιοχή οφείλεται στη διαπάλη του εβραϊκού ή ακόμη και του εβραιο-χριστιανικού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό.

Με αυτήν την απάτη αποσκοπούν να κρύψουν πως η αιτία για τα βάσανα των λαών είναι ο καπιταλισμός, η ταξική διαίρεση της κοινωνίας, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Επιχειρούν μάταια να διαγράψουν τις ταξικές αντιθέσεις που διαπερνούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, μισούν και φοβούνται την πάλη των τάξεων, που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας».

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο πώς επιδρούν ευρύτερα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αντίστροφα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, "καζάνι που βράζει" από τους οξυμένους ανταγωνισμούς κι ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν για κανένα κράτος στεγανά».

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «ο Παλαιστινιακός λαός, που στενάζει κάτω από την μπότα της κατοχής και του κατακτητή, έχει δικαίωμα στον απελευθερωτικό αγώνα και το σημειώνουμε αυτό για να αποφεύγονται μπερδέματα και συγχύσεις, γιατί ήδη έχουν εμφανιστεί απόψεις που "θολώνουν τα νερά". Η μια άποψη που διακινούν π.χ το ΜέΡΑ25 και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη λέει πως "η λύση των δύο κρατών είναι πλέον ανέφικτη".

Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως ο Παλαιστινιακός λαός καλείται να υποταχθεί στη λύση του ενός κράτους, να αποδεχθεί να ζει σε μια προσαρτημένη και κατεχόμενη γεωγραφική περιφέρεια του ισραηλινού κράτους, να μείνει για πάντα χωρίς πατρίδα.

Η άλλη άποψη, δήθεν "ριζοσπαστική", διαγράφει το εθνικό πεδίο της πάλης και τους απελευθερωτικούς αγώνες, για τον τερματισμό της ξένης κατοχής και την απόκτηση πατρίδας, στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των απόψεων είναι η καλλιέργεια της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και η αποδοχή της κατοχής, της καταπίεσης του Παλαιστινιακού λαού».

Ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση

Κλείνοντας, ο Γ. Μαρίνος μίλησε για την ανάγκη για μεγάλη επαγρύπνηση, καθώς «οι εξελίξεις διαμορφώνουν όρους ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και γενίκευσης του πολέμου. Το κουβάρι των ανταγωνισμών έχει μπλεχτεί πολύ επικίνδυνα. Είναι παραμύθι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως η χώρα μας είναι "πυλώνας σταθερότητας". Η αλήθεια είναι πως είναι "σφήνα" ανάμεσα σε δύο εξελισσόμενους πολέμους, έναν στην Ανατολική Ευρώπη και έναν στη Μέση Ανατολή, που μπορούν οικονομικά και στρατιωτικά να "κατακάψουν" και τον λαό μας».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης (2023-10-21 00:00:00.0)
Εκφράζουν αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και καταδικάζουν την κατοχή της Παλαιστίνης (2023-10-11 00:00:00.0)
Σταθερή η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού (2021-03-17 00:00:00.0)
Μετέφερε για άλλη μια φορά στον πρέσβη της Παλαιστίνης τη σταθερή του αλληλεγγύη (2020-06-27 00:00:00.0)
Σταθερά αλληλέγγυο στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού (2020-06-26 00:00:00.0)
Σταθερά αλληλέγγυο στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού (2011-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ