Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία επεκτείνει τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας προς την Ασία

Στο Καζακστάν ο Γάλλος Πρόεδρος για υπογραφή σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών

Copyright 2022 The Associated

Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, εντείνεται και ο ανταγωνισμός για επενδύσεις και σχέδια στην Ενέργεια, με τη Μόσχα να στρέφεται προς την Ασία για να αναπληρώσει τη «χασούρα» από την ευρωπαϊκή αγορά και τις ευρωατλαντικές κυρώσεις, αλλά και επειδή πρόκειται για μια ανερχόμενη αγορά.

Η εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ευρασιατικών χωρών στη βιομηχανία φυσικού αερίου θα έχει μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου, επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου «Gazprom», Αλ. Μίλερ, στο Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Μίλερ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο συνεργασίας για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν και Κιργιστάν, λέγοντας ότι μέσα στο 2024 προβλέπεται να υπογραφούν μνημόνια για μια νομικά δεσμευτική σύμβαση για τα επόμενα 15 χρόνια.

Επίσης, η «Gazprom» εξετάζει νέες διαδρομές για τον αγωγό φυσικού αερίου Μπουχάρα - Ουράλ ώστε να αυξήσει τις προμήθειες στο Καζακστάν και στο Ουζμπεκιστάν, είπε ο Μίλερ, τονίζοντας τα μακρά σύνορα Ρωσίας - Καζακστάν. Ειδικότερα, μια διαδρομή θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη του συστήματος παροχής αερίου της Αστάνα.

Παράλληλα η «Gazprom» δεν αποκλείει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν και της Κιργιζίας σε τρίτες χώρες.

Το συγκεκριμένο έργο, για έναρξη παροχής φυσικού αερίου μέσω του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν μέσα από το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Central Asia - Central, «είναι ένα μήνυμα προς την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου ότι η εντατικοποίηση των σχέσεων στη βιομηχανία φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της Ευρασίας είναι μια τάση που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τη δυναμική της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον κόσμο», είπε ο Μίλερ.

Ως παράδειγμα αλληλεπίδρασης μεταξύ ευρασιατικών χωρών ο διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom» ανέφερε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός όμιλος σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο των προμηθειών φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω συμφωνημένων διαδρομών. Το 2022 οι προμήθειες μέσω αγωγών της «Gazprom» αντιπροσώπευαν το 50% της αύξησης των κινεζικών εισαγωγών, υπενθύμισε ο Mίλερ.

Από την πλευρά του, το Κιργιστάν ενδιαφέρεται η «Gazprom» να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο έδαφός του, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κιργιστάν μιλώντας στο Φόρουμ.

Τονίστηκε ακόμα ότι οι «δυτικές» εταιρείες θα προτιμούσαν να αρχίσει ξανά η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Ν. Σουλγκίνοφ σημείωσε πως η χώρα του δεν έχει κλείσει τη δυτική διαδρομή για την προμήθεια φυσικού αερίου και πως είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για προμήθειες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, το Πακιστάν και η Ινδία είναι από τις πιο υποσχόμενες περιοχές για προμήθειες φυσικού αερίου, ενώ σημαντικές είναι και οι ανταλλακτικές προμήθειες προς το Ιράν.

Στο Καζακστάν ο Γάλλος Πρόεδρος

Την ίδια ώρα, επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, στην πρώτη στάση της περιοδείας του στην Κεντρική Ασία, περιοχή που έχει προσελκύσει εκ νέου την προσοχή της «Δύσης», ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Καζακστάν έχει ήδη αναδειχθεί σε αντικαταστάτη προμηθευτή αργού πετρελαίου για ευρωπαϊκές χώρες που αποκλείουν τις ρωσικές προμήθειες, και σε έναν σημαντικό σύνδεσμο στη νέα ευρωκινεζική εμπορική διαδρομή, που παρακάμπτει τη Ρωσία.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κ. Γ. Τοκάγεφ, ο Μακρόν επαίνεσε την Αστάνα για το ότι αρνήθηκε να συνταχθεί με τη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η Ρωσία έχει εκφράσει επανειλημμένως ανησυχία για την αυξανόμενη δραστηριότητα της «Δύσης» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η «Δύση» επιχειρεί να απομακρύνει τους «γείτονες, φίλους και συμμάχους» της Ρωσίας.

Το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί ο Μακρόν, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και έχουν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τις «δυτικές» κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλούν και τη Ρωσία και «δυτικές» χώρες όπως η Γαλλία «στρατηγικούς εταίρους».

Πέρα από το πετρέλαιο, το Καζακστάν είναι σημαντικός εξαγωγέας ουρανίου και η γαλλική «Orano» συμμετέχει ήδη σε κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας του Καζακστάν, «Kazatomprom».

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συζητήσουν για τη συνεργασία τους στους τομείς της Ενέργειας και του Εμπορίου, καθώς επίσης σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την επίσκεψή σας ιστορική, πολύ σημαντική», είπε ο Τοκάγεφ στον Μακρόν.

«Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση την πίεση που πιθανώς σας ασκούν κάποιοι. Η Γαλλία εκτιμά πολύ τη φιλία σας. Ακολουθούμε το μονοπάτι της φιλίας. Αυτό είναι το μονοπάτι για τη χώρα σας, η οποία αρνείται να είναι υποτελής οποιασδήποτε δύναμης και επιθυμεί να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις με διάφορες χώρες για το συμφέρον των πολιτών της. Μια τέτοια στρατηγική είναι κοντά στη Γαλλία», σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, με προφανείς αιχμές κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικού Δικαίου του Καζακστάν, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «σταθερό πρότυπο σχέσεων» με τη Ρωσία.

Οπως είπε, «η ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε κλιμάκωση και συγκρούσεις», η δε Ρωσία «είναι γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης, επομένως πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σταθερό πρότυπο σχέσεων μεταξύ μελών και μη μελών της ΕΕ - και αυτό περιλαμβάνει τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί όταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ μιλούν για όπλα.

Μπάιντεν: Θα ασκήσει βέτο στο «μεμονωμένο» πακέτο που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Η ηγεσία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ τάχθηκε προχθές υπέρ του αιτήματος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενιαίο πακέτο χρηματοδότησης 106 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν και καταστολής της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (στην οποία έχουν οριακή πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι), έχει καταθέσει δικό του νομοσχέδιο που περιλαμβάνει στήριξη μόνο στο Ισραήλ.

Συνάντηση με τον Τζόνσον για το θέμα είχε ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες ότι ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο στο πακέτο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή για παροχή βοήθειας μόνο στο Ισραήλ και το οποίο, παράλληλα, περικόπτει τη χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) και αφήνει εκτός χρηματοδότησης άλλες «προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας» (βασικά την Ουκρανία).

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι κακό για το Ισραήλ, για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και για τη δική μας εθνική ασφάλεια», ανέφερε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Οι σφοδρότεροι ρωσικοί βομβαρδισμοί για το 2023 σύμφωνα με το Κίεβο

Στο μεταξύ ο Β. Ζελένσκι επιχείρησε να δικαιολογήσει την αργή πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης, σε μια φάση που παρατηρούνται ενδείξεις «κόπωσης» και αντιθέσεων στη «Δύση», παρότι η στρατιωτική στήριξη του Κιέβου είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Καθώς το ουκρανικό μέτωπο παραμένει εν πολλοίς στάσιμο και οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν σε ορισμένες περιοχές, ο Ουκρανός Πρόεδρος απέρριψε την κριτική, κυρίως από «δυτικές» πηγές, ότι η αντεπίθεση κατά της Ρωσίας - που ξεκίνησε στις αρχές Ιούνη - προχωράει πολύ αργά, λέγοντας ότι «ο πόλεμος δεν μοιάζει με σκηνικό ταινιών του Χόλιγουντ». Επικρότησε τις ουκρανικές επιθέσεις «που έχουν περιορίσει τις επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας», αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να περιμένει κανείς γρήγορες επιτυχίες στην απόκρουση της 20μηνης εισβολής της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις σε διάφορα τμήματα του μετώπου, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει μικρή πρόοδος κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, που εκτείνεται σε 1.000 χλμ.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τις τελευταίες βδομάδες στις περιοχές Αντβιίβκα και Κουπιάνσκ, όπου εξελίσσονται μερικές από τις πιο σκληρές μάχες.

Τη μεγαλύτερη επίθεσή της από την αρχή της χρονιάς εξαπέλυσε η Ρωσία χθες και προχθές, βομβαρδίζοντας μέσα σε ένα 24ωρο 118 τοποθεσίες σε δέκα περιφέρειες, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά. Από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένας άνθρωπος στην περιφέρεια του Χαρκόβου και άλλος ένας στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τις περιφέρειες Μπριάνσκ και Κουρσκ, που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Συναγερμός για ουκρανική αεροπορική επιδρομή κηρύχθηκε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης - το οποίο αποτελεί την κύρια βάση του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού - στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στα τελευταία στάδια των προετοιμασιών για την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου και οι πιθανότητες επιτυχίας της τρίτης προσπάθειάς της είναι υψηλές, δήλωσε η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης στείλει περισσότερες από 10 αποστολές πυρομαχικών στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στα οποία περιλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού. Είναι περίπου η προμήθεια πυρομαχικών που ξοδεύει η Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία σε δύο μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ