Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Συμφωνία - καρμανιόλα για τον λαό που θα συνεχίσει να «ματώνει»

Στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας - καρμανιόλα για τον λαό, που τον καταδικάζουν να συνεχίσει να «ματώνει» για τα πλεονάσματα και επιπλέον «κόβει μαχαίρι» κοινωνικές δαπάνες και επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, συμφώνησαν στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).

Σύμφωνα με την απόφαση, οι βασικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ) παραμένουν αμετάβλητες, αλλάζοντας το λεγόμενο «προληπτικό σκέλος», που αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων από τις κυβερνήσεις, όπως και το λεγόμενο «διορθωτικό σκέλος», με το οποίο ενεργοποιούνται η λεγόμενη «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» και το «καθεστώς επιτήρησης».

Ετσι, την ώρα που απαρέγκλιτα οι λαοί θα ματώνουν για τα πλεονάσματα, με στόχο τη μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 1% κάθε χρόνο για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, από τη διαδικασία της ένταξης σε καθεστώς επιτήρησης θα εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν τους πολεμικούς εξοπλισμούς, παρότι αυτά θα συνεχίσουν να μετράνε στα ελλείμματα.

Φυσικά, τα μνημόνια διαρκείας θα είναι εδώ και για τα επόμενα χρόνια, μέσα και από τα «εθνικά σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής» τετραετούς διάρκειας, τα οποία - κατ' εικόνα των σχεδίων για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης - θα περιλαμβάνουν όλη την ατελείωτη λίστα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με μπούσουλα και την «τεχνική πρόταση» που θα εκδίδει η Κομισιόν και, φυσικά, τους ευρωενωσιακούς κανόνες.

Την ίδια ώρα άλλωστε που με το Σύμφωνο ανά χείρας οι κυβερνήσεις θα παίρνουν τα αντιλαϊκά μέτρα σωρηδόν, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα προβλέπουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες, την «ενεργειακή ασφάλεια» και άλλους στόχους της ΕΕ, με τα κράτη που δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων να μπορούν να αιτηθούν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής (έως 7 έτη, αντί για 4), ώστε να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Στο νέο Σύμφωνο θα προβλέπεται και η δυνατότητα παρεκκλίσεων από τις προβλέψεις των τετραετών Σχεδίων Προσαρμογής, είτε σε περίπτωση που επέλθει σοβαρή οικονομική ύφεση στη ζώνη του ευρώ ή στην ΕΕ («γενική ρήτρα»), είτε σε εξαιρετικές περιστάσεις που βρίσκονται εκτός του ελέγχου των εθνικών κυβερνήσεων και έχουν σημαντική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά τους («ειδική ρήτρα»), ώστε ανά πάσα στιγμή η ιμπεριαλιστική ένωση και τα κράτη - μέλη να μπορούν «πάραυτα» να φορτώσουν τις καπιταλιστικές κρίσεις στους λαούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική Βουλή, με 72 ψήφους υπέρ, 184 κατά και 44 αποχές, απέρριψε την επικύρωση της τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, απορρίπτοντας, με τον τρόπο αυτό, τη σχετική Συνθήκη.

Νέο «κύμα» πλειστηριασμών και εξώσεων

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα αναφέρει η 3η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τις εκθέσεις του διαρκούς μνημονίου και των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν, παρά τις κορόνες και τα ψέματα κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Νέας Αριστεράς», ότι τα μνημόνια έχουν τελειώσει.

Οπως αναφέρεται στην Εκθεση, «η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ισχυρή, αλλά η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως από τους παρόχους υπηρεσιών, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις». Δηλαδή, το μπαράζ των πλειστηριασμών και των εξώσεων με βάση τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων θα κλιμακωθεί...

Και μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει ότι η τρίτη ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, θα μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κάτω από 7,9% που ήταν στο τέλος του Ιουνίου. Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων σημειώνει την εκδίκαση του 96% των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη (ο οποίος ουσιαστικά δεν παρείχε καμία ουσιαστική προστασία αλλά λειτούργησε σαν εργαλείο για να χάσουν χιλιάδες δανειολήπτες τα σπίτια τους) και το γεγονός ότι πλέον ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έχει αποκτήσει ρυθμό. Και σημειώνει την καθυστέρηση στη σύσταση και λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, που καθυστερεί την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Επιπλέον, η Εκθεση αναφέρει ότι «η Ελλάδα εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι φαίνεται να είναι υψηλοί λόγω του ακόμη υψηλού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης για την περίοδο 2023 έως 2025 είναι χαμηλές, λόγω των προβλεπόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και της μέτριας απόσβεσης του χρέους».

Σημειώνεται ακόμα ότι η Ελλάδα ζήτησε την πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ της διευκόλυνσης του ελληνικού δανείου το 2023. Κάτι που προκύπτει από την υπεραπόδοση των εσόδων από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Οπως αναφέρεται: «Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο ταμειακό απόθεμα και συνεχίζει την πρόσβαση στην αγορά και τακτικές επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων».

Οσον αφορά το ΑΕΠ, αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023, 2,3% το 2024 και 2,2% το 2025, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Επιτροπής. Ενώ όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι ξεκάθαρο ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κυρίως στην κατηγορία των τροφίμων, αλλά, όπως αναφέρεται, «θα συνεχίσει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, λόγω της φθίνουσας αρνητικής επίδρασης της βάσης των προηγούμενων κλυδωνισμών των τιμών της Ενέργειας και της σταθερής αύξησης των μισθών εν μέσω αυστηρότερων συνθηκών στην αγορά εργασίας». Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2024-2025.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ