Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ερευνες για φονικό ξυλοδαρμό Παλαιστίνιου κρατούμενου

Οι αρμόδιες ισραηλινές αρχές ανέκριναν 19 φρουρούς φυλακών μετά τις καταγγελίες για τον φονικό ξυλοδαρμό του 38χρονου Παλαιστίνιου κρατουμένου Θαΐρ Αμπού Ασάμπ από την Καλκίγια της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης από τους φρουρούς της φυλακής του νοτίου Ισραήλ, όπου είχε μεταφερθεί και κατέληξε στο κελί του τον Νοέμβρη. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε πως επιβλήθηκαν σε βάρος των 19 περιοριστικά μέτρα και πως η «έρευνα συνεχίζεται». Η ίδια εξήγησε πως οι ανακρίσεις έγιναν στο πλαίσιο έρευνας για «ύποπτα βίαιο περιστατικό που συνέβη πριν από έναν μήνα σε φυλακή σε νότια περιοχή της χώρας».

Το θύμα ήταν μέλος του κόμματος Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και εξέτιε 25ετή ποινή κάθειρξης. Η Δημόσια Επιτροπή Κατά Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI) ανακοίνωσε πως ο θάνατος του 38χρονου εγείρει «σοβαρές υποψίες πως η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών μετατρέπεται από επαγγελματικό φορέα σωφρονισμού σε εκδικητική και τιμωρητική δύναμη». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως έχουν σημειωθεί άλλοι έξι θάνατοι Παλαιστινίων κρατουμένων υπό ύποπτες συνθήκες και πως έχουν καταγραφεί μαρτυρίες σε ισραηλινές φυλακές όχι μόνο για ξυλοδαρμούς αλλά και για σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Εως τις αρχές τρέχοντος μηνός, στις ισραηλινές φυλακές παρέμεναν πάνω από 7.800 Παλαιστίνιοι.

Νέες συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Χτες η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων ανακοίνωσε πως στη διάρκεια επιδρομών του ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης συνελήφθησαν τουλάχιστον 25 άτομα. Η ίδια οργάνωση πρόσθεσε πως από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν συλληφθεί με διάφορα προσχήματα ή «υποψίες» 4.655 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη.

Συλλήψεις και ξυλοδαρμοί αλλά και λεηλασίες σπιτιών καταγράφηκαν χτες σε Χεβρώνα, Ραμάλα, Τουλκαρέμ, Ναμπλούς, Τουμπάς και Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ