Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον βετεράνο Δανό κομμουνιστή Αντον Νίλσεν

Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε πριν μερικές μέρες τον βετεράνο Δανό κομμουνιστή Aντον Νίλσεν, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 χρονών, έπειτα από μεγάλη μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

Η πολιτική κηδεία έγινε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, που φάνηκε μικρή για να χωρέσει όλους όσοι αψηφώντας το πολικό ψύχος ήρθαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον Αντον Νίλσεν, μπροστάρη στους αγώνες κομμουνιστή, συνδικαλιστή, ιδρυτή και πρόεδρο του Συλλόγου Αντιστασιακών και Απογόνων και συγγραφέα.

Στην αποχαιρετιστήρια τελετή, εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Δανέζικου ΚΚ, πολλών εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών, του Συλλόγου Αντιστασιακών και Απογόνων και πλήθος κόσμου.

Μαζική ήταν η εκπροσώπηση της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκπληρώνοντας μάλιστα την επιθυμία του να φωνάξουν το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Εκ μέρους της ΚΟ Δανίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, που σημείωσε ανάμεσα σε άλλα για τον ξεχωριστό σύντροφο:

«Τα έργα και η στάση σου μαρτυρούν ότι ποτέ δεν συμμορφώθηκες προς τας υποδείξεις των αστών και ούτε υποτάχτηκες ή δέχτηκες να συμβιβαστείς με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

(...) Ακόμα και όταν απειλήθηκες με φυλάκιση το 2011 αγνόησες τους τρομονόμους των αστών, και σαν κομμουνιστής, έκανες πράξη το καθήκον της διεθνιστικής αλληλεγγύης πρωτοστατώντας για την οικονομική στήριξη του Παλαιστινιακού λαού. Γι' αυτό και το αμείλικτο αστικό κράτος με τη σοσιαλδημοκρατία στο κυβερνητικό τιμόνι σε καταδίκασε σε εξάμηνη φυλάκιση».

Και πρόσθεσε: «Σημαντική η προσφορά σου και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, όταν στις αρχές του '90 μαζί με άλλους συντρόφους πήρατε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΚΚ στη Δανία, αρνούμενοι να συμβιβαστείτε με δυνάμεις της αντεπανάστασης και του οπορτουνισμού.

Ακόμα για την αταλάντευτη στάση σου σαν συνδικαλιστής από τα πρώτα χρόνια μπήκες στο στόχαστρο των εργοδοτών και έμεινες άνεργος για μεγάλα διαστήματα. Δεν το έβαλες όμως κάτω. Πήρες πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ανέργων, για την οργάνωση της πάλης τους μέσα απ' τα σωματεία και είχες πρωταγωνιστικό ρόλο στις ογκώδεις διαδηλώσεις των σωματείων για τα προβλήματα ανέργων στις δεκαετίες του '70 και του '80.

Και όχι τυχαία το 2012 ήσουν από τους πρωτεργάτες στην έκφραση αλληλεγγύης των Δανών εργαζομένων στη μεγαλειώδη 9μηνη απεργία των Ελλήνων χαλυβουργών. Θα σε θυμόμαστε πάντα και θα σε τιμούμε. Θα μείνεις αθάνατος στην Ιστορία του εργατικού κινήματος και της ταξικής πάλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ