Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το ισραηλινό δολοφονικό σφυροκόπημα σκορπά θάνατο και καταστροφή

Τουλάχιστον 23.469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.604 έχουν τραυματιστεί

Copyright 2024 The Associated

Το ανελέητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας συνέχισε χτες για 97η μέρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, αυξάνοντας τους νεκρούς, τους τραυματίες και την ισοπέδωση του παλαιστινιακού θύλακα, με τις πλάτες των ΗΠΑ και συμμάχων τους που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αναμασούν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου.

Τουλάχιστον 23.469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.604 έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτώβρη, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 112 ανθρώπους και τραυμάτισαν 194.

Ταυτόχρονα με τις ανθρώπινες απώλειες, οι ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί σπέρνουν παντού την καταστροφή, σε κάθε είδους υποδομές, κτίρια, κατοικίες, μονάδες παραγωγής, νοσοκομεία, σχολεία και υπηρεσίες Υγείας.

Δύο Αμερικανοί πανεπιστημιακοί, οι Τζέιμον Βαν Ντεν Χεκ και Κόρεϊ Σερ, μελετώντας προσεκτικά δορυφορικές φωτογραφίες, έχουν συναγάγει ότι το 45% έως 56% των κτιρίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Χαρακτηρίζουν τις καταστροφές «πολύ εκτεταμένες και ραγδαίες».

Ιστορικά κτίρια έχουν χτυπηθεί, κυρίως στον λαβύρινθο των στενών δρομίσκων του ιστορικού κέντρου της Γάζας, όπου καταστράφηκε και το Αλ Ομάρι, το παλαιότερο τέμενος του παλαιστινιακού θύλακα.


Copyright 2023 The Associated

Ακόμη και όταν θα έχουν σιγήσει τα όπλα, οι νεκροί θα στοιχειώνουν τον τόπο. Λόγω έλλειψης χώρου στα κοιμητήρια, ομαδικοί τάφοι έχουν σκαφτεί σε παρτέρια, σε αυλές νοσοκομείων, σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Εφιαλτικές συνθήκες στα νοσοκομεία, πείνα και επιδημίες

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί και τα ελάχιστα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γάζα.

Ο Ρικ Πίπερκορν, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που κατάφερε να επισκεφθεί κάποια από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, μετέφερε εικόνες εφιαλτικές. Χαρακτήρισε την κατάσταση «χαοτική», μιλώντας για «αίμα στα πατώματα», φωνές τραυματιών που σφαδάζουν από τους πόνους ενώ περιμένουν στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, χειρουργεία που γίνονται στο σκοτάδι δίχως αναισθησία υπό το λιγοστό φως κινητών τηλεφώνων.

«Υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν όλων των ιατρικών υλικών», τόνισε ο Πίπερκορν μιλώντας σε δημοσιογράφους, ομολόγησε δε ότι δεν είχε δει ποτέ ως τώρα στη ζωή του «τόσους ακρωτηριασμούς»...

Αξιωματούχοι άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ τονίζουν πως είναι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστροφές, επιδημίες και ελλείψεις τροφίμων.

Σύμφωνα με την UNICEF, τα κρούσματα διάρροιας στα παιδιά ανέβηκαν από 48.000 σε 71.000 σε έναν μήνα, ενώ πριν από τον πόλεμο έφθαναν στα 2.000 τον μήνα.

«Μέσα σε 30 χρόνια, δεν έχω ποτέ δει τόσο μαζικές ελλείψεις σε τρόφιμα», λέει η Κορίν Φλάισερ, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ. Η ίδια περιέγραψε τις δραματικές ελλείψεις, εξηγώντας ότι η παραγωγή ειδών διατροφής έχει τελείως σταματήσει και οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια ή να ψαρέψουν στη θάλασσα. Το λιμάνι της Γάζας, όπου οι ψαράδες ξεφόρτωναν την ψαριά τους, έχει βομβαρδιστεί. Οι καλλιεργημένες εκτάσεις δεν είναι προσβάσιμες. Πολλοί φούρνοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων. Απελπισμένοι κάτοικοι σκαρφαλώνουν στα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για να βρουν τρόφιμα.

«Τα καταστήματα είναι άδεια, δεν υπάρχει τίποτε να αγοράσει κανείς για να φάει», λέει η Φλάισερ.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Μ. Τέτρο, επικεφαλής της κυβερνητικής COGAT, που επιβλέπει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι... δεν υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων στον παλαιστινιακό θύλακα (!) και ότι τα όποια προβλήματα πηγάζουν από την «ανικανότητα του ΟΗΕ» να διανέμει σωστά τη βοήθεια...

Το Ισραήλ συνεχίζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας και επιτρέπει να περνάει μόνο ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια ενώ με τους βομβαρδισμούς εμποδίζει τη διανομή της.

Προκλητικές δηλώσεις του Νετανιάχου

Την ίδια ώρα που η Λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνεται συστηματικά και σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι (περίπου το 90% του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και η μεγάλη πλειοψηφία τους στριμώχνεται σε μια όλο και πιο μικρή περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ισχυρίστηκε με ένα ακόμη διάγγελμά του, το βράδυ της Τετάρτης, ότι τάχα δεν επιδιώκει τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων και ότι δήθεν ο στρατός δεν στοχεύει «τη μόνιμη κατοχή» της Γάζας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ντάνι Ντανόν, ανώτερο στέλεχος του κόμματος του Νετανιάχου (Λικούντ), πρώην πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, δήλωσε απροκάλυπτα σε δημοσιογράφο ότι η κυβέρνηση θα ήθελε «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, αλλά «δέχεται αμερικανική πίεση» για το αντίθετο.

«Θέλω να καταστήσω μερικά σημεία απολύτως ξεκάθαρα. Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τους αμάχους. Το Ισραήλ πολεμά τους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι τον παλαιστινιακό λαό. Και τα κάνουμε αυτά σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε προκλητικά ο Νετανιάχου.

«Ο στόχος μας είναι να απαλλαχθούμε από τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα και να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Μόλις το πετύχουμε, η Γάζα μπορεί να αποστρατικοποιηθεί και να απο-ριζοσπαστικοποιηθεί και έτσι να δημιουργηθεί η πιθανότητα για ένα καλύτερο μέλλον και για το Ισραήλ και για τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε, όπου βέβαια... «ριζοσπαστικοποίηση» εννοείται ο αγώνας των Παλαιστινίων για μια ελεύθερη πατρίδα.

Νέες επιθέσεις και μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, οι κατοχικές δυνάμεις δεν σταματούν τις δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων και τις μαζικές συλλήψεις.

Χτες, Ισραηλινοί ασφαλίτες με πολιτική αμφίεση και στη συνέχεια δυνάμεις του κατοχικού στρατού πολιόρκησαν και ακολούθως εισέβαλαν στο σπίτι ενός πρώην πολιτικού κρατούμενου, του 37χρονου Μαζντί Φασχάφχα, στην πόλη Τζάμπα (νότια της Τζενίν) και τον σκότωσαν. Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και Παλαιστινίων στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 28 αμάχους με διάφορα προσχήματα και τους οδήγησαν σε κρατητήρια, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για βασανιστήρια.

Χτες, στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε «σχέδια επιθέσεων κατά των δυνάμεων της τάξης» που απεργάζονταν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, «υποστηρικτές» του «Ισλαμικού Κράτους», τους οποίους είχε συλλάβει τον Δεκέμβρη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ