Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΗΠΑ και Βρετανία «τρέχουν» τα σχέδια επίθεσης στην Υεμένη

UK MOD © Crown copyright 2021

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν τα σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας για επιθέσεις στην Υεμένη, εναντίον των σιιτών Χούθι, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο για μεγάλη γενίκευση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε προχτές βράδυ ψήφισμα που ζητά από τους Χούθι να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία επανέλαβαν τις απειλές για επιθέσεις κατά των Χούθι, επικαλούμενες τα «συμφέροντά» τους.

Το ψήφισμα, που στηρίχτηκε σε σχέδιο απόφασης που συνέταξαν ΗΠΑ και Ιαπωνία, εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρχαν 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).

Το κείμενο «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο» τις «τουλάχιστον 24» επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων «από τη 19η Νοεμβρίου». Ζητά από τους Χούθι να «βάλουν άμεσο τέλος» στις επιθέσεις «που παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Εμμέσως «καλύπτει» τη δράση του πολυμελούς ναυτικού συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τα διεθνή εμπορικά μονοπώλια («Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας»), κάνοντας λόγο για «δικαίωμα» των κρατών να προστατεύσουν τα πλοία τους από τις επιθέσεις αυτές.

Απαιτεί ακόμη οι Χούθι να αφήσουν ελεύθερο το πλοίο «Galaxy Leader», που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, και είναι σε κατάσταση ομηρίας από τον Νοέμβριο. Το κείμενο, επίσης, ζητά να αντιμετωπιστούν «στη ρίζα» προβλήματα που συντείνουν στην κρίση, «συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων που συμβάλλουν στις περιφερειακές εντάσεις».

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια, κατήγγειλε τις κινήσεις των ΗΠΑ, αναφέροντας: «Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (...) Ομως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας».

Οι Χούθι απέρριψαν το ψήφισμα, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και να απελευθερώσει 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από την αμερικανο-ισραηλινή πολιορκία.

Πολεμικές ετοιμασίες και απειλές

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ είχε συγκαλέσει χτες βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στην περιοχή, αφού νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι συνεδριάσεις του μικρού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας Cobra και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», Βρετανία και ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους Υεμενίτες Χούθι στο όνομα της «προστασίας» της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε στη συνέχεια και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», αναφέροντας πως «οποιαδήποτε χτυπήματα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να έχουν και την εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων».

Επιπλέον την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, είχε υπαινιχθεί πως πλησιάζει μία πιθανή επίθεση κατά των Χούθι, δηλώνοντας: «Να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι το Ιράν καθοδηγεί ό,τι συμβαίνει εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντάς τους όχι μόνο εξοπλισμό για να πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις, αλλά επίσης συχνά μάτια και αφτιά που επιτρέπουν τα χτυπήματα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους Χούθι, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι το απλό μήνυμά μου προς αυτούς σήμερα».

Σε ανάλογο τόνο είχαν κινηθεί την Τετάρτη και οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, αναφέροντας πως εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι «θα υπάρξουν συνέπειες».

Χτες, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι, διεμήνυσε πως η πλευρά του δεν θα αρκεστεί «στην αρχική της απάντηση απέναντι στην αμερικανική επιθετικότητα», τονίζοντας πως «καμία αμερικανική παραβίαση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, προστέθηκε χτες η επιβεβαίωση πως πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού συνοδεύουν εμπορικά σκάφη γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

«Συνοδεύουμε τακτικά πλοία που φέρουν γαλλική σημαία ή γαλλικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα συνοδεύουμε σε όλη τη διάρκεια της διέλευσής τους», είπε ο Γάλλος υποναύαρχος Εμανουέλ Σλαάρ, ανώτατος ναυτικός διοικητής στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, διευκρινίζοντας πως η τρέχουσα εντολή που έχει πάρει δεν συμπεριλαμβάνει απευθείας πλήγματα στους Χούθι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σλαάρ είπε πως η Γαλλία εργάζεται στενά με την (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας», ανταλλάσσοντας πληροφορίες και διεξάγοντας περιπολίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως η διοίκηση των γαλλικών δυνάμεων παραμένει εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο του Παρισιού.

Ο Σλαάρ, που ηγείται επίσης της αποστολής της ΕΕ εννέα χωρών που επιχειρούν στο Στενό του Χορμούζ, δήλωσε πως υπάρχει πάντοτε ανάγκη για περισσότερα στρατιωτικά στοιχεία στην περιοχή, αν και η Γαλλία δεν σκοπεύει να αναπτύξει. Πρόσθεσε ακόμη πως οι διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις παράγουν αποτελέσματα και πως το 80% της κυκλοφορίας πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εξακολουθεί να διεξάγεται μέσω του Στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ ανάμεσα στην Υεμένη και στο Τζιμπουτί.

Μείωση του διεθνούς εμπορίου κατά 1,3%

Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνουν την ανησυχία στελεχών πολυεθνικών εταιρειών θαλάσσιων μεταφορών με πρώτη τη δανέζικη «Maersk».

Ο Τζούλιαν Χιντς, διευθυντής του γερμανικού ερευνητικού κέντρου εμπορικής πολιτικής IfW Kiel, εκτίμησε πως το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται σε αυτή την περιοχή.

Σήμερα περίπου 200.000 εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κάθε μέρα, συγκριτικά με 500.000 ημερησίως τον Νοέμβριο, ανέφερε το ινστιτούτο IfW Kiel.

«Αυτό αντανακλάται επίσης στη μείωση των εμπορικών στοιχείων για τη Γερμανία και την ΕΕ, καθώς τα μεταφερόμενα προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται στη θάλασσα και δεν έχει γίνει εκφόρτωσή τους στα λιμάνια όπως προγραμματιζόταν», ανέφερε ο Χιντς.

Ναυτιλιακοί κολοσσοί, όπως η «Maersk» και η «Hapag-Lloyd», στέλνουν τα καράβια τους σε μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο δαπανηρά ταξίδια περνώντας από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.

Σε επίπεδο περιφερειών, ο δείκτης εμπορίου του IfW Kiel για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι εξαγωγές από και οι εισαγωγές στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 2% και 3,1%, αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση 1,5% στις εξαγωγές και 1% μείωση στις εισαγωγές, αν και η εμπορική δίοδος της Ερυθράς Θάλασσας είναι λιγότερο σημαντική για τη χώρα.

Το εμπόριο της Κίνας εμφάνισε διαφορετική εικόνα, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 1,3% και τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά 3,1%.

Συνεχείς εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου

Στο μεταξύ, στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται καθημερινά, με τον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, στρατηγό Χ. Χαλεβί, να δηλώνει χτες σε ομάδα στρατιωτικών στη Γάζα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μπορούν να καταστρέψουν οποιοδήποτε χωριό του Λιβάνου θελήσουν.

«Εχουμε πολεμήσει στη Γάζα, επομένως ξέρουμε πώς να το κάνουμε στον Λίβανο, εάν χρειαστεί», είπε προσθέτοντας απειλητικά: «Μετά από όσα κάνατε στη Γάζα, δεν υπάρχει χωριό στον Λίβανο που δεν μπορείτε να μπείτε για να καταστρέψετε».

Ισραηλινός βομβαρδισμός προκάλεσε χτες τον θάνατο δύο νεαρών διασωστών της Χεζμπολάχ σε χωριό του νότιου Λιβάνου, με αποτέλεσμα η οργάνωση να προβεί σε αντίποινα εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών. Προηγήθηκε ο θάνατος ενός Λιβανέζου νεαρού αμάχου από οβίδα του ισραηλινού στρατού που έπεσε στην αυλή του σπιτιού του, στο χωριό Κάφαρ Κίλα στον νότιο Λίβανο.

Υπολογίζεται πως από τις 8 Οκτωβρίου έως χτες σκοτώθηκαν από τις εχθροπραξίες ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο πάνω από 188 Λιβανέζοι (οι 141 μαχητές της Χεζμπολάχ) και 14 Ισραηλινοί (οι 9 στρατιώτες).

Το ίδιο 24ωρο η διοίκηση του στρατού του Λιβάνου ανακοίνωσε πως σε κοινή περιπολία του στρατού με την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ (UNIFIL) εντοπίστηκαν συνολικά πέντε σωλήνες και εμπρηστικοί μηχανισμοί που χρησίμευαν για τη διοχέτευση εύφλεκτων υλικών και πως τοποθετήθηκαν σε μεθοριακές περιοχές από τον ισραηλινό στρατό, που εισήλθε «από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στον Λίβανο».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε και χτες βομβαρδισμούς μεθοριακών χωριών του Λιβάνου και πόλεων όπως η Νακούρα και το Καφρ Σούμπα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμο κατά του Λιβάνου θέλει ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας (2024-07-17 00:00:00.0)
Επικίνδυνη ένταση των εχθροπραξιών στα σύνορα (2024-07-05 00:00:00.0)
Αύξηση της ισραηλινής στρατιωτικής πίεσης (2024-04-26 00:00:00.0)
Δύο νεκροί από επίθεση σε εμπορικό πλοίο ανοικτά του Αντεν (2024-03-07 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι συγκρούσεις σε όλη την περιοχή (2024-01-24 00:00:00.0)
Ρίχνουν στη φωτιά του πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή (2024-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ