Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστια τα κέρδη των τραπεζών από τα επιτόκια

Αμύθητα κέρδη αποκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων και μάλιστα χαρακτηρίζονται «πρωταθλήτριες» σε όλη την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα επιτοκιακά κέρδη, ως ποσοστό επί των λειτουργικών τους εσόδων.

Την ίδια στιγμή, τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά στην καλύτερη περίπτωση «φτύνουν αίμα» για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των εξώσεων, με νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, για τις τράπεζες εξακολουθεί να ισχύει ο αναβαλλόμενος φόρος, δηλαδή δεν πληρώνουν φόρους εδώ και 10 χρόνια, όταν ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει το 95% των ετήσιων φορολογικών εσόδων!

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το 79,25% των λειτουργικών εσόδων του εγχώριου κλάδου των τραπεζών προέρχεται από την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, έναντι 60,56% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Μοναδική χώρα που «σκοράρει» υψηλότερα από την Ελλάδα είναι η Εσθονία, όπου το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται στο 82,20%. Το ποσοστό των επιτοκιακών κερδών σε Γαλλία και Γερμανία διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (43,46% και 53,9% αντίστοιχα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ