Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο με κατεύθυνση το Ισραήλ

Επίθεση σε βάρος ελληνόκτητου πλοίου σημειώθηκε χτες το πρωί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ελληνόκτητο πλοίο, υπό σημαία Μάλτας, μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, «ZOGRAFIA», ενώ διερχόταν τη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης, χτυπήθηκε από πύραυλο. Από το χτύπημα προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, χωρίς να επηρεαστεί η αξιοπλοΐα του πλοίου. Αργότερα χτες το απόγευμα την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβαν οι Χούθι αναφέροντας πως κατευθυνόταν προς «τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ μέσω του Σουέζ. Το πλήρωμά του αριθμεί 24 άτομα και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Πρόκειται για τρεις υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν Γεωργιανό.

Είναι ακόμη ένα περιστατικό στα πολλά των τελευταίων ημερών, που φανερώνουν ότι πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ευρύτερα αλλά και πιο συγκεκριμένα για τους ναυτεργάτες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις, με τους ναυτεργάτες να πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους το πέρασμα από εμπόλεμες ζώνες, για να διογκώνουν οι εφοπλιστές τα κέρδη τους με την εκτόξευση των ναύλων.

Τέτοιες εμπόλεμες ζώνες είναι σήμερα - και τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν από την κυβέρνηση να κηρυχτούν ως τέτοιες - η Μαύρη Θάλασσα, η Ερυθρά Θάλασσα, τα Στενά του Αντεν και του Ορμούζ (Strait of Hormuz) και τα παράλια της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες επίθεση με ομηρία σημειώθηκε στο δεξαμενόπλοιο «St. Nikolas», στον Κόλπο του Ομάν, με Ελληνα Δόκιμο Πλοίαρχο ανάμεσα στο πλήρωμα.

Ενδεικτικά επίσης είναι τα περιστατικά των πλοίων: «VYSSOS», το οποίο χτυπήθηκε από νάρκη στο Δέλτα του Δούναβη (Μαύρη Θάλασσα) με τον τραυματισμό τριών μελών πληρώματος, «KMAX RULER», το οποίο δέχτηκε πύραυλο στην είσοδο του λιμανιού της Οδησσού, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του πλοιάρχου, τον τραυματισμό τριών μελών του πληρώματος και ενός λιμενικού, όπως επίσης και προηγούμενα χτυπήματα πυραύλων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ