Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Ανάγκη η συνεχής πάλη ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες

Τα μεγάλα προβλήματα ανέδειξαν οι συναντήσεις της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με Ομοσπονδίες και Συλλόγους

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες να εναντιωθούν συνολικά στις πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων όσοι υπηρετούν τις λογικές του ανταγωνισμού, που ευθύνονται για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, απηύθυνε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, επικεφαλής κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του Κόμματος, μετά από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Από τις αντιπροσωπείες των διοικήσεων της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου και του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αχαΐας και συλλόγων - μελών της (Ιδιωτικών Ταξί, Ζαχαροπλαστών, Ηλεκτρολόγων, Περιπτερούχων, Αρτοποιών, Συνεργείων Αυτοκινήτων), στις δύο συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μικροί επαγγελματίες στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.

Σύντομα οι συνέπειες και του νέου φορολογικού

Κύριο κοινό ζήτημα που αναφέρθηκε ήταν η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος, μετά και τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Τονίστηκε ότι τα πλήγματα θα γίνουν ορατά σε όλους τους κλάδους με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που θα οδηγήσει σε κλείσιμο μικρά εμπορικά καταστήματα ενώ θα πλήξει σημαντικά και μια σειρά κλάδους επαγγελματιών.

Επισημάνθηκε ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση οι έμποροι και επαγγελματίες πληρώνουν τέλη επιτηδεύματος, δεν έχουν αφορολόγητο όριο και συνολικά καλούνται να καταβάλουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς φόρους, έχουν - δεν έχουν πλέον εισόδημα.

Πρόκειται για μέτρα που έρχονται σε συνδυασμό με την ακρίβεια, ιδιαίτερα στην Ενέργεια, συνολικά στο κόστος διαβίωσης, στα καύσιμα κ.α., αλλά και με τα συσσωρευμένα χρέη, την έλλειψη διευκολύνσεων από τις τράπεζες, τα ατελείωτα ωράρια εργασίας και τις συνεχείς προσπάθειες κατάργησης της Κυριακής αργίας. Σημειώθηκε μάλιστα για το τελευταίο ότι από τον Νοέμβριο και μέχρι τα μέσα Γενάρη τα καταστήματα κλήθηκαν να λειτουργήσουν 6 Κυριακές, κάτι που επιταχύνει τις διαδικασίες κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, θέμα που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών.

Λουκέτα για τους μικρούς

Από τα ιδιαίτερα προβλήματα που αναφέρθηκαν ήταν και η μεγάλη συρρίκνωση των περιπτερούχων, καθώς από 270 περίπτερα στην Πάτρα πριν ορισμένα χρόνια έχουν απομείνει 114, από τα οποία τα 20 παραμένουν κλειστά. Επίσης, η επιβολή της χρήσης των POS, με τις υπέρογκες για τον χώρο προμήθειες των τραπεζών (ειδικά για περίπτερα και μικροκαταστήματα), η είσοδος πολυεθνικών εταιρειών στον κλάδο των Μεταφορών, που θα επιταχύνει τη συγκεντροποίηση στα ταξί, οι αναφορές για κλείσιμο ζαχαροπλαστείων και άλλων που οι ιδιοκτήτες τους τα πωλούν, η επιβολή συγκεκριμένων ημερών καταβολής ενσήμων τον μήνα για συγκεκριμένα χρόνια προκειμένου να εκδοθούν άδειες άσκησης επαγγέλματος (π.χ. στους ηλεκτρολόγους), αλλά και ζητήματα μείωσης των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία των επαγγελματιών.

Μεταξύ των ζητημάτων που συνολικά τέθηκαν ήταν και τα χρέη στις τράπεζες, που όπως επισημάνθηκε από την πλειοψηφία των Συλλόγων δεν ρυθμίζονται και αποτελούν για πολλούς «βραχνά» στην προσπάθεια συνέχισης της λειτουργίας τους.

Συνέχεια αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών

Από την πλευρά του ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι και τα συγκεκριμένα προβλήματα αποτελούν συνέχεια σειράς αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόστηκαν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελεύθερης οικονομίας, που ωφελεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και εμπορικές αλυσίδες σε βάρος των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών. Επεσήμανε την ούτως ή άλλως διαφορετική αφετηρία για μια πολυεθνική απέναντι στον μικρό επαγγελματία, καθώς εκκινεί ουσιαστικά από θέση ισχύος, υπερέχοντας στον ανταγωνισμό και ευνοούμενη και από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ και στη χώρα.

Υπογράμμισε την ανάγκη ακόμα πιο αποφασιστικής πάλης ενάντια στο σύνολο των μέτρων που προωθούνται ενάντια στα λαϊκά στρώματα, σε κοινή δράση, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση και των σωματείων και συλλόγων των επαγγελματιών. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, θα αναδείξει και θα παλέψει για την επίλυση προβλημάτων που και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες αντιμετωπίζουν, και κλείνοντας τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα για τις αιτίες των προβλημάτων αυτών, να φανεί αυτό και στις καθημερινές τους δράσεις αλλά και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ