Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Προαναγγελίες εναλλαγής «φάσεων» ενώ συνεχίζεται το μακελειό

Συνεχίζονται το δολοφονικό ισραηλινό σφυροκόπημα και οι σφοδρές μάχες

Σφοδρές συνεχίστηκαν και χτες, για 102η μέρα, οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς Παλαιστινίων και συσσωρεύοντας ακόμα περισσότερο μπαρούτι για παραπέρα κλιμάκωση και γενίκευση του πολέμου στην περιοχή.

Ο χτεσινός απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα αναφέρει τουλάχιστον 24.285 νεκρούς Παλαιστίνιους, εκ των οποίων τουλάχιστον 10.600 είναι παιδιά, και 61.154 τραυματίες.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 158 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 320.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, απηύθυνε ξανά έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, για να διασφαλιστεί η διανομή βοήθειας και «να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων».

Εκτίμησε δε ότι πέφτουν στην περιοχή η «μακρά σκιά του λιμού» και ο κίνδυνος έξαρσης των επιδημιών λόγω των ισραηλινών δραστικών περιορισμών στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» από τη «σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Αντιθέσεις για τους όρους συνέχισης της σφαγής στη Γάζα

Σε ένα τέτοιο φόντο μακελειού και βάρβαρου αποκλεισμού, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, έκανε λόγο για «τερματισμό της φάσης εντατικών βομβαρδισμών» στη βόρεια Γάζα, ισχυριζόμενος ότι το ίδιο θα γίνει σύντομα και στη νότια Γάζα.

Οι μάχες και οι συγκρούσεις με Παλαιστίνιους που αντιστέκονται στον ισραηλινό κατοχικό στρατό συνεχίζονται σφοδρές και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές γύρω από την πόλη Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα και ανέφερε ότι εντοπίστηκαν περίπου 100 εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες του κατοχικού στρατού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό απωλειών στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις σε τουλάχιστον 190 από τις 27 Οκτώβρη που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα - με βάση τα επίσημα στοιχεία, που θεωρούνται από διάφορους αναλυτές υποτιμημένα.

Ο Γκάλαντ υποστήριξε ότι πλέον οι επιχειρήσεις του στρατού στη βόρεια Γάζα έχουν περάσει σε χαμηλότερο επίπεδο έντασης και ότι όλα έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Στο βόρειο τμήμα της Γάζας η φάση (σ.σ. κλιμάκωσης) τελείωσε. Στη νότια Γάζα θα επιτύχουμε το αποτέλεσμα αυτό και η εντατική φάση θα ολοκληρωθεί σύντομα», ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας πως οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στον νότο και δη στην πόλη Χαν Γιούνις.

Από την πόλη αυτή εκτοξεύτηκαν χτες πάνω από 50 ρουκέτες προς το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας ότι παρά το διαρκές σφυροκόπημα της Γάζας από τον κατοχικό στρατό, οι παλαιστινιακές οργανώσεις διατηρούν σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Ο Γκιντόν Σάαρ, από την «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς που έχει θέση υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου στην ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου, ζήτησε χτες την έκτακτη σύγκλησή της με αφορμή το μπαράζ δεκάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν χτες από την κεντρική Γάζα. Οπως είπε, πρέπει να συζητηθούν «η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και ο τρόπος που αυτός διεξάγεται», εκτιμώντας ότι η μείωση της έντασης και των επιχειρήσεων του στρατού στην περιοχή και η απόσυρση ορισμένων δυνάμεων «είναι λάθος». «Πρέπει να αποφασίσουμε να αυξήσουμε την πίεση στη Χαμάς» και να αποφασίσουμε «να αλλάξουμε την κατάσταση στα πεδία μάχης στη βάση της επίτευξης στόχων και όχι βάσει χρονοδιαγράμματος», ανέφερε.

Αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ εξετάζει η Γερμανία

Στο μεταξύ, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνεχίζουν να εξοπλίζουν ακόμα περισσότερο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η κυβέρνηση της Γερμανίας ετοιμάζεται να στείλει πυρομαχικά στο Ισραήλ. Οι πληροφορίες του περιοδικού αναφέρουν πως ήδη τα αρμόδια υπουργεία έχουν συμφωνήσει καταρχάς με το αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το ισραηλινό αίτημα αφορά την προμήθεια περίπου 10.000 βλημάτων ακριβείας των 120 χιλιοστών. Επειδή η γερμανική «αμυντική» βιομηχανία δεν μπορεί να παραδώσει αμέσως αυτήν την ποσότητα, εξετάζεται η πιθανότητα να αποδεσμευτούν πυρομαχικά από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού.

Παζάρια για την «επόμενη μέρα»

Η «επόμενη μέρα» στη Γάζα προκαλεί προβληματισμό στην Ιορδανία, με τον πρωθυπουργό της, Μπ. Χασαουάνιχ, να δηλώνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η χώρα του «θα αναγκαστεί να αντιδράσει» σε περίπτωση μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων γιατί αυτό θα συνιστά «υπαρξιακή απειλή» για τη χώρα του. Ο ίδιος είπε πως αυτό ισχύει και σε περίπτωση προσπάθειας ανατροπής του στάτους κβο στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.

Επίσης από το Νταβός ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν την ανοικοδόμηση της Γάζας εάν είναι να ισοπεδωθεί ξανά η Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι θα πρέπει «να λυθεί» το παλαιστινιακό ζήτημα - με τις «λύσεις» που προβάλλουν κατά καιρούς οι ΗΠΑ να διαιωνίζουν ουσιαστικά την ισραηλινή κατοχή.

Μιλώντας χτες στο ίδιο φόρουμ, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ζήτησε «άμεση εκεχειρία στη Γάζα», μη κρύβοντας πως η χώρα του ενδιαφέρεται για μια συμφωνία «εξομάλυνσης» των σχέσεων με το Ισραήλ, αρκεί να συνδέεται αυτό με μια λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό.

«Η ειρήνη και η ευημερία για το Ισραήλ είναι συνδεδεμένες με την ειρήνη και την ασφάλεια», είπε ο Φαρχάν, προσθέτοντας ότι για τη χώρα του «περιφερειακή ειρήνη σημαίνει ειρήνη με το Ισραήλ» αλλά μόνο σε συνδυασμό με «ένα παλαιστινιακό κράτος». Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό που κάνει αυτήν την περίοδο το Ισραήλ είναι «να διακυβεύει όλες τις προοπτικές περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».

Το ίδιο 24ωρο η ΕΕ πρόσθεσε το όνομα και άλλου ηγετικού στελέχους της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, στη λίστα «τρομοκρατών» και ανακοίνωσε σχετικές κυρώσεις. Τον περασμένο Δεκέμβρη η ΕΕ είχε πάρει ανάλογα μέτρα και σε βάρος των ηγετικών στελεχών της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ισα.

Στο μεταξύ, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και σε συνεργασία με τη Γαλλία ανακοινώθηκε χτες έμμεση συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για την παράδοση φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ως αντάλλαγμα για την παράδοση φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους και αιχμαλώτους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με Καταριανό αξιωματούχο, τα φάρμακα και η άλλη βοήθεια θα φύγουν από την Ντόχα σήμερα, με κατεύθυνση την αιγυπτιακή πόλη Αρίς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταφορά τους στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ