Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει το έργο της ΝΔ

Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις των Ρ. Σπυρόπουλου και Μ. Νεκτάριου

Τη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, με μειωμένη την κύρια σύνταξη, την επικουρική παραδομένη στο χρηματιστηριακό τζόγο και τον εξαναγκασμό «σε μια τρίτη σύνταξη», αφού οι δύο πρώτες δε θα αρκούν, περιγράφει με χτεσινή του συνέντευξη στο «Εθνος» ο υφυπουργός Εργασίας Ρ.Σπυρόπουλος. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβει ότι με τα νέα μέτρα ουσιαστικά διαμορφώνεται η βάση για το σύστημα των «τριών πυλώνων», όπως είναι γνωστό από το χιλιανό μοντέλο. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι «εκόντες - άκοντες» όλοι οι εργαζόμενοι θα ενταχτούν στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, χωρίς να εξαιρείται κανένας. Σ' αυτά τα πλαίσια και το ταμείο της ΔΕΗ, θα υπαχθεί εκεί, έστω και αν επιμένει ότι αυτό θα γίνει μέσω διαλόγου.

Ακόμα όμως πιο αποκαλυπτικός είναι ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σημειώνει ότι ένα από τα δύο ισχυρά στοιχεία της κυβερνητικής πρότασης είναι «η κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων». Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μόνο το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, θα δημιουργήσει αποθεματικά ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον στυλοβάτη του χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Ο Μ.Νεκτάριος, δεν κρύβει τον νέο ρόλο που θέλουν να αναθέσουν στα αποθεματικά των Ταμείων, αφού όπως υπογραμμίζει «θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση στην ελληνική κεφαλαιαγορά και στο χρηματιστήριο, αν είχε ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επέτρεπε στα Ταμεία να διαδραματίσουν ως θεσμικοί επενδυτές το σταθεροποιητικό τους ρόλο». Δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων θα σταθεροποιήσουν το μηχανισμό άντλησης δωρεάν κεφαλαίων για λογαριασμό των επιχειρήσεων.

Δίνοντας το στίγμα των ανατροπών που επιχειρεί η κυβέρνηση ο διοικητής του ΙΚΑ υπογραμμίζει για την ουσία και τον τελικό στόχο των μέτρων: «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια την τελευταία δεκαετία στη χώρα- σε αυτό το σημείο θέλω να αναγνωρίσω και τη συνεισφορά των νομοθετικών ρυθμίσεων του 1992- αποπειράται να δημιουργήσει τις ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ερχεται λοιπόν τώρα η κυβέρνηση και το ολοκληρώνει...».

Διευκολύνουν τη λεηλασία

Ενα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με διάταξη που πρόσθεσε στο Ν.2992 «μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» απλοποιεί το μηχανισμό τοποθέτησης των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο. Στο άρθρο 28 του Νόμου αναφέρεται ότι «... οι επενδύσεις πραγματοποιούνται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Ασφαλιστικών Φορέων. Με τις ίδιες διαδικασίες, ρευστοποιούνται και οι επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε κινητές αξίες κλπ...». Μέχρι σήμερα, για την τοποθέτηση χρημάτων στην κεφαλαιαγορά, εκτός από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασφαλιστικού Οργανισμού, απαιτούνταν και έγκριση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Διαχείρισης της περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ