Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης

Τον κομμουνιστή Γραμματέα της ΓΣΕΕ Μήτσο Παπαρήγα, που δολοφονήθηκε, τιμούν σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο «Γκλόρια» οι οικοδόμοι

Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στο δολοφονημένο από την άρχουσα τάξη κομμουνιστή, Γραμματέα της ΓΣΕΕ Μήτσο Παπαρήγα πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σήμερα, στο Θέατρο «Γκλόρια» και ώρα 6.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν ομιλίες για τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος και την προοπτική του αγώνα. Ακόμα θα γίνει αναφορά στη δράση του Μ. Παπαρήγα και η μνήμη του θα τιμηθεί στο πρόσωπο του γιου του, Θ. Παπαρήγα, στελέχους του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, τα οποία θα ερμηνεύσει ο Β. Λέκκας.

Η ζωή και η δράση του Μ. Παπαρήγα ως κομμουνιστή συνδικαλιστή αποτελούν φωτεινό παράδειγμα συνεπούς ανυποχώρητου αγωνιστή για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Μπαίνει στο οργανωμένο μαζικό κίνημα το 1919 και για σχεδόν τρεις δεκαετίες αναπτύσσει πολύμορφη δράση υπηρετώντας το συνδικαλιστικό κίνημα από διάφορες θέσεις. Το 1946, στο 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αναδεικνύεται στη θέση του γενικού γραμματέα της κορυφαίας εργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας. Στο ΚΚΕ ο Μήτσος Παπαρήγας οργανώθηκε τον Οκτώβρη του 1922. Στο 3ο τακτικό Συνέδριο του Κόμματος, στα 1926, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και μετά το 4ο Συνέδριο, το Δεκέμβρη του 1928, μέλος του ΠΓ. Η δράση του εξελίχθηκε κυρίως στην Αθήνα, στον Πειραιά και στο Βόλο.

Αυτή του η επαναστατική δράση καταδιώχτηκε άγρια από την αντίδραση. Από το 1923 και μέχρι το 1948 συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εξορίζεται πολλές φορές. Τελευταία φορά ήταν το καλοκαίρι του 1948 και λίγους μήνες αργότερα, στις 22 του Φλεβάρη 1949, ο Μ. Παπαρήγας δολοφονείται στην Ασφάλεια. Κανείς δεν πίστεψε την επίσημη εκδοχή πως «αυτοκτόνησε» στο κελί του. Το ΚΚΕ - του οποίου η ηγεσία γνώριζε πολύ καλά ποιος ήταν ο Παπαρήγας - κατήγγειλε τη δολοφονία του. Η εργατική τάξη έχασε έναν άξιο ηγέτη της και το ΚΚΕ ένα από τα καλύτερα παιδιά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ