Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στον ΕΛΓΑ οι δενδροκαλλιεργητές απαιτώντας δίκαιες αποζημιώσεις

Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα οι δεντροκαλλιεργητές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και του δήμου Τεμπών ζητώντας την επανεκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους το 2023.

Συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΕΛΓΑ δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για 100% αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί τα δέντρα τους. Δήλωναν μάλιστα εξοργισμένοι, αφού υπάρχουν περιπτώσεις γειτονικών χωραφιών με διαφορετικό ποσοστό αποζημίωσης για τη ζημιά από τον ίδιο παγετό! Το ένα χωράφι λαμβάνει ποσοστό αποζημίωσης 60% και το διπλανό 10%, όπως φαίνεται στα έγγραφα που είχαν μαζί τους.

«Οι εκτιμήσεις είναι ντροπιαστικές για τους παραγωγούς», έλεγαν οι αγρότες. «Δεν έχουμε να πληρώσουμε για εφόδια, πώς θα ποτίσουμε χωρίς χρήματα!» εξηγούσαν και ζητούσαν «να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ», να μπορούν να κάνουν ενστάσεις για επανεκτίμηση των ζημιών, διότι, όπως τονίστηκε, «είναι άδικες οι εκτιμήσεις και η κυβέρνηση πρέπει να αποζημιώσει το 100%».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, δηλώνοντας ότι «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε δυναμικά», ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου.

Τη στήριξη στον αγώνα τους εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος προτίθεται να φέρει το θέμα στη Βουλή. «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις και με τις αποζημιώσεις και με το κόστος παραγωγής των αγροτών». Πρόσθεσε ότι «απαιτείται οι αγρότες να εντείνουν τον αγώνα τους για να πιέσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους».

Παραβρέθηκε επίσης ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σε προκαταρκτική εξέταση σέρνονται αγρότες της Χαλκιδικής

Σε προκαταρκτική εξέταση σέρνονται αγωνιστές αγρότες της Χαλκιδικής, αύριο, Τετάρτη, για τις κινητοποιήσεις του Γενάρη και του Φλεβάρη, οπότε βγήκαν στον δρόμο, όπως χιλιάδες συνάδελφοί τους πανελλαδικά, διεκδικώντας το δικαίωμα να μείνουν στα χωράφια τους.

Πρόκειται για αγρότες που πρωτοστάτησαν στο μπλόκο των Μουδανιών, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στο πλευρό τους στέκονται οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας και καταδικάζουν την επιχείρηση τρομοκράτησης. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας «ΕΝΟΤΗΤΑ», Μεσημερίου - Εδεσσας, Κρύας Βρύσης «ΟΜΟΝΟΙΑ», Σκύδρας και το Μπλόκο Αλμωπίας σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις προηγούμενες, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που έστελνε τους αγρότες στα «αγροτοδικεία» το 2016 και το 2019.

Σημειώνουν ότι στο πρόσωπο των συναδέλφων τους επιχειρείται να δικαστεί κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος της χώρας και δηλώνουν ότι δεν τρομοκρατούνται, ότι δεν κάνουν πίσω, ότι θα συνεχίσουν με πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, με τους Αγροτικούς Συλλόγους δυνατούς και μαζικούς.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Αντί να δώσουν λύσεις στα βασικά αιτήματά μας, που παλεύουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας μας, για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές για να μας μένει εισόδημα, προστασία της παραγωγής μας με αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενάντια στις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, μας πάνε στα δικαστήρια.

Αυτό που θέλουν είναι να μένουμε θεατές και χειροκροτητές όσο μας τσακίζουν, "να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι", μόνο που τώρα ούτε το λάδι μας έμεινε, αφού με την τιμή του να αγγίζει τα 15 ευρώ το λίτρο, είναι απλησίαστο. Τα "αγροτοδικεία" φανερώνουν την υποκρισία και την κοροϊδία της κυβέρνησης, από τη μια να χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματά μας ο πρωθυπουργός και από την άλλη να μας σέρνει στα δικαστήρια.

Νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν τους αγώνες μας ή θα αποπροσανατολίσουν την αγροτιά. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας πεισμώσουν ακόμα περισσότερο. Το ίδιο επιχείρησαν στην Πέλλα στο παρελθόν, σέρνοντας στα "αγροτοδικεία" συναδέλφους από το μπλόκο Γυψοχωρίου, για τις κινητοποιήσεις του 2016. Δεν τους βγήκε, οι συνάδελφοι αθωώθηκαν γιατί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ήταν σαν μια γροθιά και είχε στο πλευρό του, συμπαραστάτες, φορείς και εργατικά σωματεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ