Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην εφαρμοστούν τα εξαντλητικά ωράρια που θέλει να επιβάλει η εταιρεία «ΧΗΤΟΣ»

Συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σχετικά με τους όρους εργασίας στο εργοστάσιο της «Χήτος ΑΒΕΕ».

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση ο Ν. Εξαρχος, μεταξύ άλλων θύμισε ότι η επιχείρηση στα Γιάννενα τα προηγούμενα έτη υποχρέωνε τους εργαζόμενους να εργάζονται παράνομα επί 6ήμερο και 7ήμερο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς φυσικά τη δική τους συναίνεση. Οι ίδιοι εργαζόμενοι για το υπόλοιπο έτος εργάζονταν 5ήμερο, ανέφερε, όπως ρητά προβλέπει η σύμβασή τους. Παράλληλα επισήμανε ότι μετά την ψήφιση του νόμου που ενέταξε τα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού στη συνεχή λειτουργία, η επιχείρηση «βαφτίστηκε» ψευδώς «συνεχούς λειτουργίας», ενώ οι εργαζόμενοι εξακολούθησαν να εργάζονται επί 5ήμερο, μέχρι την 31/3/24. Από 1/4/24 η επιχείρηση ανάρτησε μονομερώς πρόγραμμα που επιβάλλει ακόμα και 7ήμερο, χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Σωματείο που έχει ιδρυθεί. Τότε, με συνέλευση του Σωματείου τους οι εργαζόμενοι διεμήνυσαν ξεκάθαρα στην εργοδοσία ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν με τον βούρδουλα 7 συνεχόμενες μέρες με κυλιόμενα ωράρια πρωί - απόγευμα - βράδυ, με τον Ν. Εξαρχο να θυμίζει ότι οι εργάτες επιβεβαίωσαν την απόφασή τους με την καθολική συμμετοχή στη 2ωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την 1η Απρίλη. Καταλήγοντας, ο Ν. Εξαρχος ρώτησε τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να μην εφαρμοστούν αυτά τα εξαντλητικά ωράρια πέραν του 40ωρου εβδομαδιαίως και του 5ήμερου, να τηρήσει η επιχείρηση τους όρους των συμβάσεων εργασίας και να μην επιβληθεί η 6ήμερη και 7ήμερη εργασία.

Πλήρης η στήριξη στην εταιρεία από το υπουργείο... εργοδοτών

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, υπεραμύνθηκε του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο εργαζόμενος», την ώρα που οι εργάτες στους χώρους δουλειάς στενάζουν από την επίθεση της εργοδοσίας με την κυβερνητική στήριξη. Σε ένα ρεσιτάλ πρόκλησης και πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας, υποστήριξε ότι η μεγέθυνση της εταιρείας με αύξηση του εργατικού δυναμικού κατά 42% από το 2019, επιβεβαιώνει τον φιλεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ (!), αποκρύπτοντας βέβαια ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα εξαγορών, ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν ήταν εποχικές με όρους εργασίας Μεσαίωνα. Συνεχίζοντας το κρεσέντο εμπαιγμού, έδωσε πλήρη κάλυψη στις πρακτικές της εργοδοσίας βαφτίζοντας το 7ήμερο 5ήμερο, χωρίς να πει λέξη ότι αυτό επιβάλλεται χωρίς τη συναίνεση του Σωματείου ή των εργαζομένων, όπως προβλέπεται στον ίδιο τον αντεργατικό νόμο.

Στη δευτερολογία του ο Ν. Εξαρχος ανέδειξε ότι παρά τη μεγέθυνση του ομίλου οι εργάτες δεν έχουν δει τίποτα καλό, καθώς όχι μόνο δεν υπογράφτηκε ΣΣΕ όπως ζητούν, αντίθετα η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει επταήμερο με το ζόρι. «Πώς θα γίνουν οι 5ήμεροι 7ήμεροι; Θα κλωνοποιηθούν οι εργαζόμενοι;», αναρωτήθηκε, για να τους καλέσει να βγάλουν συμπεράσματα ότι απέναντί τους έχουν ένα κράτος εχθρικό, που ψηφίζει με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της «ΧΗΤΟΣ» απάντησαν και με τους αγώνες τους και το ίδιο θα κάνουν και με την απεργία στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ