Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Με αισιοδοξία και πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης συνεχίζουμε

Πλούσια πείρα και συμπεράσματα από τη δράση του εργατικού κινήματος στην περιοχή της Εύβοιας και τη σημαντική προσπάθεια ανασύνταξής του τα τελευταία δύο χρόνια κατατέθηκε στο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, όπου παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης των σωματείων και κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, με επόμενο μεγάλο σταθμό την απεργία αύριο, Τετάρτη.

Μέσα από την εισήγηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Αντώνη Κούκουρα, και τις παρεμβάσεις των συνέδρων αναδείχθηκαν ιδιαίτερα οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για το «άνοιγμα» του Εργατικού Κέντρου στους εργαζόμενους, τη στήριξη προς τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις διεκδικήσεις απέναντι στην εργοδοσία, για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και τα εργοδοτικά εγκλήματα, αλλά και την οργάνωση μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα νομοθετικά εκτρώματα και τα προαπαιτούμενα που φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η συμβολή του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στην οργάνωση και έκφραση της αλληλεγγύης, όπως η έμπρακτη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που συνεχίζεται και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα τους.


Οπως επίσης η οργάνωση των κινητοποιήσεων για να μην ξεχαστεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, η ανάδειξη της τραγικής κατάστασης στις δημόσιες δομές Υγείας και η στήριξη του αγώνα των υγειονομικών, οι πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για την ανάδειξη και αντιμετώπιση σοβαρών κτιριακών προβλημάτων στα σχολεία της περιοχής, η έκφραση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, τόσο στη χώρα μας όσο και στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, η λειτουργία Λαϊκού Φροντιστηρίου κ.λπ.

Μπροστά στην οργάνωση της πάλης

«Ως Εργατικό Κέντρο προσπαθήσαμε να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης, μπήκαμε μπροστά για να εκφράσουμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, κάναμε προσπάθεια να είμαστε πιο κοντά στα σωματεία, να δυναμώσουν, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη σε όποιον το έχει ανάγκη, να πάρουμε πρωτοβουλίες για τα μεγάλα εργατικά - λαϊκά προβλήματα όπως η ακρίβεια, η Υγεία, η Παιδεία», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Αντώνης Κούκουρας, και πρόσθεσε: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκτιμάμε ότι το Εργατικό Κέντρο, παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρξαν, έπαιξε τον ρόλο του».

Αναφέρθηκε στη δράση του Εργατικού Κέντρου και στην παρακαταθήκη που αφήνει, υπογραμμίζοντας:

«Η δράση του Εργατικού Κέντρου κρίνουμε ότι άνοιξε δρόμους να ανέβουν η διεκδίκηση, η οργάνωση, ο αγώνας. Και δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας, μιας διαμορφούμενης πλειοψηφίας των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών πανελλαδικά, που συμβάλαμε κι εμείς από την πλευρά μας να δυναμώσει το αγωνιστικό ρεύμα μέσα στους εργαζόμενους. Οι απεργίες που πραγματοποιήθηκαν με συντονισμό Εργατικών Κέντρων - Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στις 8/3/23 (Τέμπη), στις 21/9/23 (νόμος Γεωργιάδη) αλλά και η τελευταία στις 28/2/24 που ήταν και η μεγαλύτερη χωρίς απόφαση της ΓΣΕΕ, αποτελούν παρακαταθήκη και δείχνουν ότι το οργανωμένο εργατικό κίνημα έχει δύναμη, μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια που μπαίνουν από τις συμβιβασμένες ηγεσίες.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα εξέφρασαν σε έναν βαθμό διαθέσεις. Ανέδειξαν ότι υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση, ότι φουντώνει το "δεν πάει άλλο". Οτι ανεβαίνουν οι απαιτήσεις των εργαζομένων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα». Καταλήγοντας τόνισε:

«Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει να ανέβουν και οι απαιτήσεις από το ίδιο το Εργατικό Κέντρο για να ανταποκριθεί στο καθήκον του το επόμενο διάστημα. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας πως χρειάζεται να δυναμώσει η προσπάθειά μας, να κρατήσουμε καλά το τιμόνι και την κατεύθυνση που εκτιμήσαμε ότι άνοιξε δρόμους στον αγώνα των εργαζομένων. Με αισιοδοξία και πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης συνεχίζουμε, μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από συνέδρους, μεταφέροντας πλούσια πείρα από τη δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, όπως η κοινή διεκδίκηση τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τα σωματεία και τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και από τη στήριξη που είχαν από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ