Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
«Στο πόδι» για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, σταθερή δουλειά και άλλα δικαιώματα

Σε στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στη «ΜΟΡΝΟΣ»
Σε στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στη «ΜΟΡΝΟΣ»
Με ρυθμούς μάχης, διεκδίκησης και αναμέτρησης με την εργοδοσία φτάνουν στην αυριανή μεγάλη απεργία δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, αφού βρίσκονται εν μέσω αγωνιστικών διεργασιών, με επίκεντρο τις ΣΣΕ, τις αυξήσεις, την κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων. Την πάλη ενάντια στην απληρωσιά και σε απολύσεις κ.ο.κ.

Αττική: Στάση εργασίας χτες από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων, χτες το μεσημέρι, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής απαίτησε από την εργοδοσία να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία της Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στην αυριανή απεργία και στην απεργιακή προσυγκέντωση που οργανώνει στις 8 π.μ. στο ξενοδοχείο «Hyatt» και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

«Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», φώναξαν οι εργαζόμενοι. Οπως καταγγέλλουν, στο «παρά πέντε» μιας ακόμα τουριστικής σεζόν που υπόσχεται νέα ρεκόρ κερδών στους μεγαλοξενοδόχους και συνολικά στους επιχειρηματίες του Τουρισμού, οι ίδιοι καλούνται να επιβιώσουν «με μισθούς που βρίσκονται κάτω από τις αντίστοιχες αποδοχές του 2011, με συνθήκες τεράστιας εντατικοποίησης». Μάλιστα, οι χιλιάδες εποχικοί δουλεύουν τους μήνες των αυξημένων τουριστικών αφίξεων σε εξοντωτικές συνθήκες και την υπόλοιπη χρονιά τη βγάζουν στην ανεργία. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι μέσα από την κινητοποίηση απαίτησαν «Σταθερή δουλειά, ασφάλιση, υγεία, για κάθε εργαζόμενο στα ξενοδοχεία».

Από την κινητοποίηση στο αεροδρόμιο
Από την κινητοποίηση στο αεροδρόμιο
Στη συνάντηση που έγινε η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μετέφερε στην εργοδοσία τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών, κατοχύρωση του 8ωρου, δύο συνεχόμενα ρεπό τη βδομάδα, μέτρα για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ξενοδόχων παρέπεμψε την επίσημη απάντηση στην επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ του εργοδοτικού φορέα. Οπως υπενθύμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, η συνήθης απάντηση των ξενοδόχων στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων είναι πως υπάρχει η κλαδική ΣΣΕ και αυτή τους καλύπτει. «Είναι οι ίδιοι που κάθε μέρα στα κανάλια και στα υπουργεία λένε πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν προσωπικό. Είναι αυτοί οι ίδιοι που στα ξενοδοχεία έχουν επιβάλει συνθήκες γαλέρας», κατήγγειλε. «Μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν οργανώνουμε τον αγώνα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το Συνδικάτο θα συνεχίσει με κινητοποιήσεις στα ξενοδοχεία και στις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις τη διεκδίκηση τοπικής Συλλογικής Σύμβασης.

Να καλύψει η εργοδοσία τα έξοδα μετακίνησης

Με στάση εργασίας και κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων στη «Select Services» στο αεροδρόμιο της Αθήνας απαίτησε από την εργοδοσία την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης του προσωπικού. «Η εργοδοσία αρνείται να ικανοποιήσει το καθολικό αίτημα των εργαζομένων για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και παραμένει η μοναδική εταιρεία στο αεροδρόμιο που δεν τα παρέχει!», καταγγέλλει το Σωματείο. Ηδη μάλιστα έχει συγκεντρώσει 154 υπογραφές στήριξης του αιτήματός του και έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με την εργοδοσία, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση. Στην κινητοποίηση που οργάνωσε είχε τη στήριξη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και του Σωματείου Εργαζομένων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Σημειώνεται ότι τα αυξημένα έξοδα της μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο αποτελούν σοβαρό πρόβλημα καθώς απορροφούν ένα σημαντικό μέρος των χαμηλών μισθών. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή με 706 ευρώ, και απ' αυτά πρέπει να δίνουν 45 ευρώ κάθε μήνα μόνο για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στην «ΑΠΚΟ - ΜΟΡΝΟΣ»

Με νέες δίωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας, σήμερα Τρίτη και κλιμάκωση με συμμετοχή στην απεργία αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΑΠΚΟ - ΜΟΡΝΟΣ» στη Θήβα και το Σωματείο τους συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δικαιώματα και μέτρα υγείας και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει επίσης δύο στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια την Παρασκευή 12 Απρίλη και στάση εργασίας για μία ώρα στην πρωινή βάρδια της Κυριακής.

Ηδη μάλιστα έχουν υποβάλει το σχέδιο της επιχειρησιακής ΣΣΕ στην εργοδοσία και έχουν απευθύνει τη σχετική πρόσκληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο «Allou Fun Park»

Παρέμβαση στο «Allou Fun Park» πραγματοποίησαν το Σάββατο 13 Απρίλη ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες.

Σε κινητοποιήσεις οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη
Σε κινητοποιήσεις οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη
Μάλιστα, με εργαζόμενους και επισκέπτες να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρέμβαση, φαίνεται ότι η εργοδοσία ενοχλήθηκε αφού κάλεσε την αστυνομία, η οποία πήγε στο σημείο αλλά έφυγε ...άπραγη.

Τονίζοντας ότι το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες μεθοδεύσεις, απευθύνονται στους εργαζόμενους και επισημαίνουν ότι «οι εργαζόμενοι έχουμε σωματεία και συναδέλφους που είναι διατεθειμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη τους με όλους τους τρόπους» και καλούν στην αυριανή απεργία.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων έξω από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί. Βασικό αίτημα των οδηγών είναι η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η διαδικασία έφτασε σε αδιέξοδο «με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις της εργοδοτικής πλευράς».

Εκδηλες είναι η οργή και η αγανάκτηση των οδηγών για την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας, προειδοποιώντας μάλιστα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα και στην τουριστική σεζόν, με τον Αβραάμ Παναγιωτάκη, πρόεδρο του Σωματείου «ΕΡΜΗΣ», να ξεκαθαρίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε την πείνα για ακόμα μία σεζόν. Εχει περάσει πλέον η περίοδος της πανδημίας, όπου οι εργαζόμενοι πληρώσαμε το μάρμαρο για ακόμα μία φορά. Τα τελευταία δύο χρόνια να αποτελούν χρονιές - ρεκόρ για τον τουριστικό κλάδο σε αφίξεις και κέρδη. Ενώ ετοιμαζόμαστε να μπούμε σε μία εξίσου καλή σεζόν».

Στο πλευρό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων βρέθηκε ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου. Επίσης, ο Δημήτρης Δουλουφάκης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέροντας τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα.

Στην εταιρεία MITEL NETWORKS

Τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) στην εταιρεία MITEL NETWORKS και Γενική Συνέλευση την ίδια ώρα στην είσοδο της εταιρείας πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη, το επιχειρησιακό Σωματείο απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων, που έγιναν την περασμένη Παρασκευή, αλλά και προσλήψεις αφού η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενώ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία.

Το Σωματείο αναφέρει ότι την Παρασκευή απολύθηκαν συνάδελφοι «με πολλά χρόνια εργασίας στην εταιρεία, που έχουν δώσει "μια ολόκληρη ζωή" στην εταιρεία, που εργάζονταν με αυταπάρνηση, πολλές φορές ώρες ολόκληρες εκτός ωραρίου χωρίς να ζητήσουν υπερωριακή αμοιβή που δικαιούνται. Συνάδελφοι που είχαν άψογη συνεργασία με την ομάδα τους. Συνάδελφοι που εργάστηκαν μέρα και νύχτα για να βγουν κρίσιμα πρότζεκτ και μόλις τα παρέδωσαν το "ευχαριστώ" ήταν η απόλυση! Συνάδελφοι που έχουν να μεγαλώσουν μικρά παιδιά πετιούνται στον δρόμο χωρίς καμία προειδοποίηση!».

Ετσι, τονίζει, «γκρεμίζεται» οποιαδήποτε αυταπάτη για «τις "κοινωνικές ευαισθησίες" της εταιρείας, όπως και κάθε εταιρείας που ο μόνος σκοπός ύπαρξής της είναι η μεγιστοποίηση των κερδών πάνω στο ξεζούμισμα της εργασίας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ