Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αμύθητα κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανάπτυξης της κερδοφορίας, της σταθερότητας και του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος που εξασφαλίζουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου είναι ο κατασκευαστικός όμιλος «ΑΒΑΞ».

Ο ίδιος ο όμιλος αυτοσυστήνεται ως «ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς Ομίλους στην Ελλάδα», ο οποίος απασχολεί σήμερα «πάνω από 2.600 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό». Σύμφωνα με τις εκθέσεις τους, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έφθασαν σχεδόν τα 61 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και τα 59 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

Την ίδια στιγμή, προφανώς θέλοντας να αυξήσει τα κέρδη του, θέλει όχι μόνο συμπιεσμένα τα μεροκάματα αλλά περισσότερα και μεγαλύτερα δημόσια έργα, περισσότερο και φθηνότερο προσωπικό. Ενδεικτικό είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ, σε ομιλία του, τον Οκτώβρη του 2023, ζήτησε να υπάρχει «συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο επενδύσεων», με ορίζοντα μεγαλύτερο των 4 ετών (χρόνος μιας κυβερνητικής θητείας) και αυτό απαιτεί τη σύγκλιση των κομμάτων. Ακόμα επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεση προσωπικού, «δηλαδή σκλάβων», όπως σχολιάζουν οι οικοδόμοι, οπότε ζήτησε ...διακρατικές συμφωνίες που θα φέρουν προσωπικό εκτός ΕΕ! Επιπλέον, ο ίδιος σε συνέδριο τον Απρίλη του 2024, θυμίζοντας δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, όταν ήταν υπουργός Εργασίας, ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αλλάξει η εργατική νομοθεσία γιατί «οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν υπερωρίες», όμως «η εργατική νομοθεσία βάζει ένα φραγμό στις υπερωρίες».

Με άλλα λόγια, για να κρατήσει τα μεροκάματα χαμηλά, ζητά να έρθει προσωπικό από άλλες χώρες και μέχρι να γίνει αυτό να χειροτερέψει κι άλλο η εργατική νομοθεσία προκειμένου να γίνονται περισσότερες υπερωρίες, τις οποίες οι εργαζόμενοι κάνουν όχι γιατί τους αρέσει αλλά γιατί τα μεροκάματα είναι μικρά και δεν φθάνουν για να τελειώσει ο μήνας.

Αυτός λοιπόν ο κατασκευαστικός κολοσσός στην Ελλάδα αρνείται να συζητήσει με τους εργαζόμενους που απασχολεί στα εργοτάξια του μετρό, στηριγμένος στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο. Θεωρεί δε ότι τα περίπου 45 ευρώ καθαρό μεροκάματο σε έναν εργατοτεχνίτη, που έχει τουλάχιστον 6 τριετίες στην «πλάτη» του, αρκούν για να ζήσουν ο ίδιος και η οικογένειά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ