Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Νέα απεργία τη Δευτέρα ενάντια στην εξόντωση της 12ωρης δουλειάς

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης

Με νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και συγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πύλη του εργοταξίου των Σκουριών, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους επιβάλει 12ωρη εργασία και κατάργηση των επίσημων αργιών.

Υπενθυμίζεται ότι καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη, με μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διατήρηση του 8ωρου.

Οπως καταγγέλλουν τα Σωματεία, η εταιρεία, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, επιχείρησε έναν ακόμα εμπαιγμό, προτείνοντας στους εργαζόμενους αύξηση 5% στον βασικό μισθό, αλλά με την προϋπόθεση να δεχτούν την εφαρμογή «νέου προγράμματος εργασίας» με 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο!

Στηρίζει το ΚΚΕ τον μεγάλο αγώνα

Τη στήριξη του ΚΚΕ στους μεταλλωρύχους και τους άλλους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός», στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μετέφερε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού και στο εργοτάξιο του μεταλλείου Ολυμπιάδας στο σχόλασμα της πρώτης βάρδιας και στην είσοδο της δεύτερης βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει, για την κερδοφορία του, κορόνα - γράμματα τη ζωή και τον τόπο τους.

Μέσα από τη συζήτηση εξέφρασαν την απόφασή τους να τιμωρήσουν με τον αγώνα τους και με την ψήφο τους όσους στηρίζουν τις Οδηγίες της ΕΕ και υπερψήφισαν το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει στην εργοδοσία τα εργαλεία για να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε ότι το παράδειγμα της «Ελληνικός Χρυσός» είναι χαρακτηριστικό και αποδεικνύει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης και τη χειροτέρευση των όρων εργασίας.

Οπως είπε, ενώ έχουν επιβληθεί όλοι οι όροι εκμετάλλευσης, η εταιρεία επιχειρεί να εφαρμόσει και τα νέα όπλα που της έδωσε η ΕΕ και τα ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, όπως τη δουλειά μέχρι και 13 ώρες. Ενώ βρίσκεται εν μέσω τεράστιας κερδοφορίας, με νέο ρεκόρ στην τιμή του χρυσού, επιδιώκει τα κέρδη που περιμένει να βγάλει σε 10 χρόνια, να τα βγάλει σε 5.

Αναφέρθηκε στο προσδόκιμο ζωής των μεταλλωρύχων, που σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα είναι τα 62 χρόνια, όταν στον υπόλοιπο πληθυσμό είναι στα 79. Στοιχείο που επιβεβαιώνει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Και επιβεβαιώνει ότι αν επιβληθεί η 12ωρη εργασία, το κόστος στη ζωή τους θα είναι πολύ σημαντικό.

«Για να βγάλουν πιο γρήγορα τα κέρδη θυσιάζουν την υγεία, συνολικά τη ζωή των εργαζομένων», είπε. Και σε αντιδιαστολή ανέφερε ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι μεταλλωρύχοι αμείβονταν με πενταπλάσιο μισθό και έβγαιναν στη σύνταξη στα 50 χρόνια, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του λαού που εργάζονται σε τόσο δύσκολες συνθήκες, παράγοντας τον κοινωνικό πλούτο στον οποίο στηρίζεται η οικονομία.

Αναφέρθηκε επίσης και στη χρηματοδότηση της «Ελληνικός Χρυσός» με 680 εκατ. ευρώ, λέγοντας πως στην πραγματικότητα αντιστοιχεί στη φορολογία που δίνει ο λαός της Χαλκιδικής σε μια χρονιά και είναι χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για την κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές και προσωπικό σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία.

Κάλεσε τους εργαζόμενους με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές να μην δώσουν «πράσινο φως» στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ του κεφαλαίου. Γιατί, όπως είπε, έρχονται τα επόμενα: Τα 6ήμερα, η συνταξιοδότηση στα 74, η γενίκευση του 13ωρου κ.ά.

Ανέφερε ότι η εργατική τάξη σε μια σειρά χώρους δουλειάς βρίσκεται σε διεκδικητικούς αγώνες, παλεύει για ΣΣΕ με αυξήσεις, για τη βελτίωση των όρων εργασίας της, έχει περάσει σε αντεπίθεση και το ΚΚΕ δίνει μαζί αυτή τη μάχη.

Και τόνισε ότι το Κόμμα θα ρίξει όλες τις δυνάμεις του για να στηρίξει τον αγώνα των μεταλλωρύχων, με όποια μορφή πάλης κι αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν. Γιατί, όπως είπε, «είναι χώρος εμβληματικός. Ολη η εργατική τάξη παρακολουθεί τον αγώνα σας με αγωνία και μια νίκη θα έδινε μεγάλη ανάσα σε όλους αυτούς που ετοιμάζουν τους δικούς τους διεκδικητικούς αγώνες.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σας νικήσουν αν παραμείνετε ενωμένοι, αν δεν επιτρέψετε το διαίρει και βασίλευε. Η νίκη είναι δική σας. Και αν νομίζουν ότι είστε μόνοι σας, το ΚΚΕ τους λέει ότι είναι γελασμένοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νεκρώνουν» για μια βδομάδα οι στοές με τον μεγαλειώδη αγώνα τους(2024-06-26 00:00:00.0)
Με τον αγώνα τους ακύρωσαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και κατοχύρωσαν το 8ωρο(2024-06-15 00:00:00.0)
Οι μεταλλωρύχοι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ(2023-02-17 00:00:00.0)
Εργοδοτικός και κυβερνητικός εμπαιγμός με τους δεκάδες απολυμένους(2022-09-23 00:00:00.0)
Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας στα μεταλλεία(2021-12-02 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους(2021-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ