Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ
Οχι στη διάλυση και στην εμπορευματοποίηση της παιδιατρικής περίθαλψης

Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 3/6 στα νοσοκομεία

Με παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στα νοσοκομεία παίδων απαντούν οι εργαζόμενοι των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων και οι νοσοκομειακοί γιατροί στη μεθοδευμένη υποβάθμιση και υποστελέχωση, απαιτώντας σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη, διαδηλώνοντας την άρνησή τους να εκχωρήσουν τα νοσοκομεία που πληρώνει ο λαός σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών σαν «μπίζνα».

Το «φιτίλι» στα παιδιατρικά νοσοκομεία άναψαν οι τραγικές ελλείψεις σε παιδοαναισθησιολόγους, που έχουν ως αποτέλεσμα μόνο στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων, «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», να είναι στην αναμονή περίπου 3.000 βρέφη και παιδιά, προκειμένου να χειρουργηθούν. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα νοσοκομεία παίδων, έχουν φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, αποκαλύπτοντας στην πράξη τι σημαίνει η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία, που ακολουθούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις.

Στο «Αγία Σοφία» οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 610, εκ των οποίων οι μισές (320) αφορούν τη νοσηλευτική υπηρεσία. Κλειστές είναι 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ λόγω των ελλείψεων είναι αδύνατο να λειτουργήσει η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) και μετ' εμποδίων λειτουργεί η ΠΜΕΝ που διαθέτει 10 από τα 55 πανελλαδικά κρεβάτια εντατικής θεραπείας παίδων.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» έχουν μείνει μόλις 7 αναισθησιολόγοι, ενώ αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες ειδικότητες και κλάδους.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν την αβάσταχτη υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους, επικίνδυνη τόσο για τους ίδιους όσο και για τα περιστατικά που κατακλύζουν τα νοσοκομεία παίδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο, στη ΜΕΘ του «Αγία Σοφία» παραιτήθηκαν 9 νοσηλευτές και δεν αναπληρώθηκαν.

Οπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, η κυβέρνηση αν κι έχει ενημερωθεί, όπως και το σύνολο των ιθυνόντων, μετά και τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του προσωπικού στα νοσοκομεία παίδων, όχι μόνο δεν πράττει τα αυτονόητα, δηλαδή να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά σέρνει και στα δικαστήρια τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενεργοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο.

Ο δε «υπουργός εμπορίου Υγείας», όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, επιτίθεται με ύβρεις και απειλές στους υγειονομικούς, τους οποίους και ...ενοχοποιεί για την επικίνδυνη και άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης, των καταργήσεων νοσοκομείων/τμημάτων/κλινικών, των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Ποινικοποιεί τους αγώνες όσων αντιστέκονται στις μεσαιωνικές αυτές συνθήκες. Μόνο τη βδομάδα που πέρασε με κυβερνητική παραγγελία βγήκαν παράνομες οι στάσεις εργασίας που είχε προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αγλαΐα Κυριακού» και στη συνέχεια η ΕΙΝΑΠ, με την κυβέρνηση να συκοφαντεί τους εργαζόμενους ως «εκβιαστές» και ότι τάχα κρατούν «ομήρους» τους μικρούς ασθενείς!

Κάλεσμα από την ΟΕΝΓΕ

«Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης στη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη από την κυβέρνηση της ΝΔ, που κρατά σε ομηρία χιλιάδες μικρούς ασθενείς...

Απέναντι στον στυγνό εκβιασμό τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων της, που εκμεταλλεύονται την αγωνία και την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους και τους εξωθούν στους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας...

Απέναντι στη διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της παιδιατρικής περίθαλψης, που βάζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους την υγεία και τη ζωή μικρών παιδιών...

Απέναντι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψει τις οικογένειες των μικρών ασθενών εναντίον μας...

Δυναμώνουμε τον αγώνα για πλήρη στελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων και την αποφασιστική ενίσχυσή τους με όλα τα μέσα, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων μικρών ασθενών απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους που στενάζουν καθημερινά», σημειώνει με παρέμβασή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα.

Ούτε βήμα πίσω!

Μετά τη λήξη της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στα παιδιατρικά νοσοκομεία για την κλιμάκωση του αγώνα. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο «Αγία Σοφία», καλώντας στη ΓΣ, στη 1 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο του νοσοκομείου, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση προσποιείται ότι φροντίζει για τη λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων κι επιτίθεται στους υγειονομικούς που τόσα χρόνια περιθάλπουμε παιδιατρικούς ασθενείς από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που δουλεύουμε απλήρωτες υπερωρίες για να μην καταρρεύσουν τα τμήματα, δουλεύουμε ακόμη και 5 νύχτες συνεχόμενα, με χρωστούμενες άδειες από το 2022 και δεκάδες χρωστούμενα ρεπό στον καθένα, σε συνθήκες που βαίνουν ολοένα και πιο επικίνδυνες για τους μικρούς μας ασθενείς και εμάς τους ίδιους.

Επιτίθεται γιατί διεκδικούμε να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών, τραυματιοφορέων, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, βοηθών θαλάμου, καθαριστών, διοικητικού προσωπικού, και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να ανοίξουν τα τμήματα που έκλεισε ή συγχώνευσε η κυβέρνηση, και η διοίκηση του νοσοκομείου, με τη διαχρονική υποστελέχωση, για να μην υπάρχουν οι λίστες αναμονής της ντροπής για χειρουργεία και ραντεβού. Γιατί η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μας δίνει το αναγκαίο προσωπικό, χρηματοδότηση, υποδομές, εργαλεία ώστε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου παιδιατρική περίθαλψη για όλους τους ασθενείς, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς η περίθαλψη αυτή να εξαρτάται από την τσέπη των γονιών τους!

Μας επιτίθεται γιατί δεν βάλαμε πλάτη κι ούτε πρόκειται να βάλουμε στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, ούτε στη μετατροπή της παιδικής ασθένειας και του παιδικού καρκίνου σε χρυσωρυχείο για επιχειρηματικούς ομίλους! (...)

Δεν κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας! Στο πλευρό μας έχουμε συλλόγους ασθενών μας, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ