Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παλεύουν για τα αυτονόητα, για ζωή ολόκληρη και όχι μισή

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου και εργαζόμενοι στο έργο

Αρκετά διαφωτιστικά για τη στάση της εργοδοσίας και τις επιδιώξεις της, αλλά και για τις ευθύνες της κυβέρνησης είναι όσα μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο του Μετρό, Βασίλης Κλουβάτος.

Μιλώντας για τον αγώνα που δίνουν, σημειώνει ότι «η αδιαλλαξία της εργοδοσίας δεν έχει πτοήσει τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να συμμετέχουν μαζικότερα στις συνελεύσεις και με ομόφωνες αποφάσεις συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα».

Σημειώνεται ότι η εργοδοσία θέτει το σταμάτημα της απεργίας ως ...προαπαιτούμενο για να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, κάτι που, όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου, απορρίφθηκε ομόφωνα και στη συνέλευση της Παρασκευής.

Η ακρίβεια και οι υποκριτές...

«Ολοι μιλάνε για την ακρίβεια», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Β. Κλουβάτος την οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση μια βδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Και σημειώνει σχετικά με τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις που θα αποτελούσαν ουσιαστική ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια: «Εμείς όμως που βάζουμε το "δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων" δεν έχουμε από πουθενά, από τα κυβερνητικά κόμματα και από τη διοίκηση, καμία απολύτως ανταπόκριση. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να ασχολούνται καθαρά για προεκλογικούς λόγους με αυτό το θέμα, αλλά στην ουσία, εκεί που κρίνεται, σφυράνε αδιάφορα.

Ετσι λοιπόν συνεχίζουμε την κινητοποίησή μας, πιέζουμε για τη συνάντηση με την κοινοπραξία, με τη διοίκηση της εταιρείας και σήμερα καταθέσαμε και τα αιτήματά μας και στο πρωθυπουργικό γραφείο σε μια συμβολική κίνηση».

Εργοδοσία και κυβέρνηση προτιμούν το «κόστος» της καθυστέρησης από το να αυξήσουν τους μισθούς

Και, όπως μας λέει, οι απεργοί εξηγούν και με την επιστολή τους στον πρωθυπουργό ότι «παρότι πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που κατασκευάζει το έργο, δεν παύει αυτό να είναι δημόσιο, πολύ μεγάλου προϋπολογισμού, πολύ μεγάλης εξειδίκευσης και σημασίας κοινωνικής».

Χαρακτηριστικά είναι όσα σημειώνει ο συνδικαλιστής για το τι ...ζυγίζει η εργοδοσία στις αποφάσεις της:

«Η καθυστέρηση αυτού του έργου για δεύτερη βδομάδα, όσο διαρκεί ο αγώνας μας, πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιο "κοστοβόρα" από ό,τι θα ήταν η εξυπηρέτηση των αιτημάτων μας. Ο λόγος που δεν προχωρούν σε συζήτηση και στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας για μας είναι ξεκάθαρος. Αυτή τη στιγμή, πίσω από την "ΑΒΑΞ" στηρίζονται όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να κρατήσουν συρρικνωμένα τα μεροκάματά μας. Την αιτίαση της εταιρείας ότι μας δίνει τα "νόμιμα", εμείς την αντεπιστρέφουμε: "Τα νόμιμα χαμηλότερα". Δεν μπορεί αυτό το έργο και δεν μπορεί ο εργαζόμενος να συνεχίσει με τέτοια μεροκάματα στις νέες συνθήκες δουλειάς».

Μεροκάματα στον πάτο, πιο χαμηλά ακόμα και από το 2010!

Ο «Ριζοσπάστης», που βρέθηκε σε μια από τις καθημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις τους, συνομίλησε με απεργούς για τις συνθήκες που τους οδήγησαν στην απεργία, αλλά και για τις διαθέσεις που υπάρχουν για την πορεία του αγώνα.

Ο Μιχαήλ Τσιμωτάς, οικοδόμος, με τουλάχιστον 25 χρόνια στην οικοδομή, μας αναφέρει ότι σε κάθε αλλαγή έργου (για παράδειγμα από τη γραμμή 3 στη γραμμή 4 που φτιάχνεται τώρα) οι εταιρείες επιδιώκουν να κατεβάζουν τα μεροκάματα και μέχρι τώρα οι όποιες αυξήσεις δίνονται έρχονται μετά από αγώνες. Τώρα, σημείωσε, «το μεροκάματο είναι περίπου 42 ευρώ καθαρά. Η ακρίβεια που έχει εκτινάξει τις τιμές στα προϊόντα και στα ενοίκια μας αναγκάζει να κάνουμε υπερωρίες και να δουλεύουμε και αργίες για να βγάλουμε πέρα με το ζόρι». Απεργούμε, συνέχισε, και «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, γιατί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Το 2010 παίρναμε 90 ευρώ μεικτά για 7 ώρες δουλειάς και το 2024 παίρνουμε 58 ευρώ μεικτά για 8 ώρες δουλειάς!».

Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, με 37 χρόνια στην οικοδομή, δουλεύει στην εταιρεία από όταν φτιαχνόταν η γραμμή 3. Με 6 τριετίες, μας λέει, και παίρνει μόλις 58,80 ευρώ μεικτά. Υπάρχει, επισημαίνει, και διάθεση και δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Ο οικοδόμος Παναγιώτης Γολεγός τονίζει πως η τωρινή απεργία που κρατάει τόσες μέρες, δεν ήρθε από το πουθενά. Είχαν προηγηθεί 24ωρες και 48ωρες απεργίες, όμως «η εργοδοσία μέχρι τώρα δεν δεχόταν ούτε καν να συναντηθεί μαζί μας» και αυτό «μας εξοργίζει και μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο». Επεσήμανε, ακόμα, πως η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην ενότητά τους, ενώ σημαντικό θετικό στοιχείο είναι τα κοινά απεργιακά βήματα των εργατοτεχνιτών, μηχανοτεχνιτών, χειριστών και μηχανικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ