Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αύριο η μεγάλη παιδική γιορτή, συνέχεια με καλοκαιρινή δραστηριότητα

Πλατύ άνοιγμα για τα σύγχρονα δικαιώματα των παιδιών και των γονιών τους

Από τις περσινές εκδηλώσεις για τα παιδιά στα Γιάννενα
Από τις περσινές εκδηλώσεις για τα παιδιά στα Γιάννενα
Με μαζικές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, τα εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς στα Γιάννενα «οργώνουν» την πόλη για την επιτυχία της μεγάλης παιδικής γιορτής που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά την Πέμπτη 18 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο Αλσος. Ηδη τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια συνδικαλιστών επισκέφτηκαν τη «Δωδώνη», τον «Νιτσιάκο», την «Πίνδο» και άλλες βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, ενώ το απογεύματα πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε γειτονιές όπως στους Αμπελόκηπους, στα Σεισμόπληκτα, στο Κάστρο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παιδική γιορτή που διοργανώνεται στην περιοχή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και των γονιών τους. Εκεί τα παιδιά συμμετέχουν σε υπαίθρια εργαστήρια που φέτος είναι αφιερωμένα στις τέχνες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα λειτουργήσουν εργαστήριο αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, σκιτσογραφίας, ζωγραφικής, ψηφιδωτού, κοσμήματος, θεατρικού παιχνιδιού και παιδική χορωδία. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων η παράσταση Καραγκιόζη από το σκιοθέατρο του Α. Αγαπίου.

Ομως για τα σωματεία και τους άλλους φορείς δεν είναι ακόμη μία παιδική εκδήλωση από τις πολλές που πραγματοποιούν στη διάρκεια όλου του χρόνου, με στόχο να δώσουν δημιουργική και ποιοτική διέξοδο στην ψυχαγωγία των παιδιών.

Με μία τετρασέλιδη ανακοίνωση που υπογράφεται από το Εργατικό Κέντρο, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ενωση Γονέων και τον Σύλλογο Γυναικών (ΟΓΕ) της πόλης, τίθεται στο επίκεντρο η ανάγκη να γίνει «αντικείμενο διεκδίκησης το πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί, σε ποιο πλαίσιο θα διαπαιδαγωγηθεί, με τι περιεχόμενο, αξίες και ιδανικά, τι μπαίνει στο μυαλό και στην καρδιά του, ποια θα είναι η ποιότητα του ελεύθερου χρόνου του». Μάλιστα, καταθέτουν και συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων γιατί, όπως διαπιστώνουν, «για το καλό των παιδιών μας δεν φτάνει να μοχθήσουμε μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά». Συγκεκριμένα, ζητούν αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων για τα παιδιά, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και προγράμματα μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού, έμπρακτης υποστήριξης των πολιτιστικών και ερασιτεχνικών ομάδων, ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ αλλά και έργων πρόσβασης και διευκόλυνσης των ΑμεΑ.

Επιπρόσθετα στο επίκεντρο της συζήτησης τίθεται η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την αναβάθμιση του σχολείου, δίπλα στην πάλη να μπει φραγμός στα 6ημέρα και τις 13 ώρες δουλειάς.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει βρει την ευρύτατη στήριξη σωματείων και φορέων της πόλης, με 22 εργατικά σωματεία να έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους.

Η εκδήλωση για τα παιδιά ανοίγει την καλοκαιρινή δραστηριότητα των σωματείων, ενώ ακολουθούν δωρεάν ημερήσιες εκδρομές για μπάνιο σε παραλίες του Ιονίου και κορυφώνονται με το μεγάλο γλέντι Αλληλεγγύης που φέτος θα πραγματοποιηθεί 27 Αυγούστου στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους.

Εργατικό Διήμερο στη Λάρισα

Επίσης, στη Λάρισα, με σύνθημα «Οι διακοπές καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι "προνόμιο" για λίγους. Οι διακοπές, η ξεκούραση και η ανάπαυση είναι δικαίωμά μας!», το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει το 1ο Εργατικό Διήμερο στις 19 και 20 Ιούλη. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Ιούλη στο Πάρκο των Χρωμάτων στο Χατζηχαλάρ θα πραγματοποιηθεί Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά από τη θεατρική ομάδα «Γιάννης Νεγρεπόντης» του ΕΚΛ και θα ακολουθήσει συναυλία από μουσικούς του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συμμετέχουν μέχρι στιγμής: Δημήτρης Φωτίου, Γιάννης Κατσανούλης, Στέλιος Παπαδόντας, Νίκος Αλεξόπουλος, Φώτης Παπανικολάου, Ηλίας Νικολαΐδης, Γιώργος Γάλλος.

Το Σάββατο 20 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στα Πλατάνια Βελίκας. Η συμμετοχή στην εκδρομή είναι 4 ευρώ προσφορά στα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ η συμμετοχή για τους πλημμυροπαθείς θα είναι δωρεάν, σε συνεννόηση με τις Επιτροπές Αγώνα Πλημμυροπαθών. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ. από την οδό Τάκη Τσιόγκα (ΤΕΕ). Στις 2 μ.μ. στον χώρο Πλατάνια Βελίκας θα πραγματοποιηθεί ρεμπέτικο γλέντι «Στα σκέτα...», με τους Δημήτρη Κεχαγιά και Δημήτρη Χαρταλάμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ