Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΜΙΝΙΑ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση απαιτούν τα σωματεία

Την τυπική εγκύκλιο με ανεπαρκή μέτρα εξέδωσε η κυβέρνηση

Στην έκδοση μίας ακόμα εγκυκλίου στο πλαίσιο των «τυπικών παρεμβάσεων» για τον καύσωνα, αγνοώντας την απαίτηση των σωματείων για επαρκή και μόνιμα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Αλλωστε, δίπλα στα ανεπαρκή μέτρα, πρόβλημα παραμένει και η εφαρμογή τους, με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Με τη νέα εγκύκλιο το υπουργείο επαναλαμβάνει τα «έκτακτα μέτρα» για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων τα οποία είχε ανακοινώσει και τον περασμένο Ιούνη. Ετσι, από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή προβλέπεται παύση των χειρωνακτικών εργασιών που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο κατά το χρονικό διάστημα 12.00 - 17.00 όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40°C, κάτι που εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους εργαζόμενους π.χ. στις Κατασκευές και στη διανομή.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παύση εργασιών προβλέπεται για θερμοκρασία άνω των 38οC. Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου, το χρηματικό πρόστιμο ορίζεται σε ύψος 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου προβλέπεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας «εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους». Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες «να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας», στο όνομα της «διευκόλυνσης» των εργαζομένων όσον αφορά τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η προστασία της ζωής μας θεωρείται κόστος, εμπόδιο για τα κέρδη των επιχειρήσεων», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Απαιτεί να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που να προβλέπει μόνιμα μέτρα προστασίας στα ακραία καιρικά φαινόμενα για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων του κλάδου, τους διανομείς, τους σερβιτόρους εξωτερικών χώρων (παραλίες, pool bar), τους ψήστες και τους μάγειρες, τις καθαρίστριες εξωτερικών χώρων.

Το Συνδικάτο διεκδικεί απαγόρευση εξωτερικών εργασιών από τους 38οC και πάνω, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους δουλειάς (επαρκής κλιματισμός και εξαερισμός, συχνά διαλείμματα, παροχή δωρεάν δροσερού νερού). Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια. Να σταματήσει η διανομή με μηχανάκι στους 38οC, με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ.

Παρεμβάσεις στην Πάτρα

Σε αποφασιστικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σταματώντας υπό εκτέλεση έργα, προκειμένου να προστατευτούν η ζωή και η υγεία των εργαζομένων σε αυτά από τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, προχώρησαν χθες το μεσημέρι κλιμάκια του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα.

Συγκεκριμένα, κλιμάκια περιόδευσαν στα έργα ασφαλτοστρώσεων που πραγματοποιούνται στη γειτονιά των Προσφυγικών της Πάτρας και τα σταμάτησαν, βρίσκοντας ανταπόκριση από τους εργαζόμενους στον χώρο.

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε επίσης σε υπό κατασκευή σούπερ μάρκετ στα Ζαρουχλέικα, όπου οι εργασίες σταμάτησαν με την παρουσία της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών.

Το ίδιο συνέβη και στα εργοτάξια των ΑΒΑΞ και ΑΚΤΩΡ στην υπό κατασκευή νέα Εθνική οδό με τον Πύργο, με τα έργα να σταματούν σε όλο το μήκος εκτέλεσης των εργασιών. Ολες οι εργασίες σταμάτησαν το μεσημέρι, με τους συνδικαλιστές να επισημαίνουν ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες του καύσωνα, για όσο διάστημα απαιτείται.

Εξάλλου, το ΕΚΠ καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται για πληροφορίες και καταγγελίες στα τηλέφωνα 2610226300 (Εργατικό Κέντρο), 6980303333 (Δημήτρης Μαρμούτας), 6937896770 (Βασίλης Βασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού) και 6977405110 (Γιώργος Αγγελόπουλος, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ