Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η «τύχη της Ουκρανίας» κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία

Στη μια πλευρά, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας βομβαρδισμένης ουκρανικής πόλης και δίπλα της μια πολύχρωμη φωτογραφία από την καθημερινή ζωή στη Γεωργία, με το σύνθημα «Πείτε όχι στον πόλεμο - Επιλέξτε την ειρήνη».

Τέτοιες εικόνες αντιπαραβάλλουν οι προεκλογικές αφίσες του «φιλορωσικού» κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο», ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 26 Οκτώβρη στη Γεωργία.

Η προεκλογική καμπάνια στη Γεωργία κυριαρχείται από τη γεωπολιτική κόντρα Ρωσίας - «Δύσης» και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μετώπου. Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός εκφράστηκε και πριν μήνες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του νόμου περί ξένων πρακτόρων, με την ΕΕ να «παγώνει» την ενταξιακή πορεία της Γεωργίας και τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις.

Το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας καταδίκασε την προεκλογική καμπάνια του «Γεωργιανού Ονείρου», λέγοντας πως θεωρεί «απαράδεκτη τη χρήση εικόνων στην πολιτική διαφήμιση των φρικτών συνεπειών του ανελέητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Αλλά και η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι επέκρινε ως «ντροπιαστική» την εκστρατεία.

Παζάρια με τη Ρωσία για Αμπχαζία και Νότια Οσετία

Η Ρωσία «είναι ανοιχτή» σε έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει τα στρατεύματά της να εγκαταλείψουν τις αποσχισμένες περιοχές της Γεωργίας που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, ισχυρίστηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και επιμένοντας ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για την επίλυση της επί δεκαετίες αντιπαράθεσης στη χώρα του Νότιου Καυκάσου.

Η Ρωσία διεξήγαγε πόλεμο κατά της Γεωργίας το 2008 και έθεσε υπό τον έλεγχο τους «φιλορωσικούς» θύλακες Αμπχαζία και Νότια Οσετία, δηλαδή περίπου το 1/5 του γεωργιανού εδάφους.

«Είπαν ότι θέλουν ιστορική συμφιλίωση», είπε ο Λαβρόφ για το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο». «Τι μορφή θα πάρει αυτή η συμφιλίωση εναπόκειται στα κράτη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας να αποφασίσουν... Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για την εξομάλυνση αυτών των σχέσεων... είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στα σχόλια αργότερα, ο Κάχα Καλάτζε, δήμαρχος του «Γεωργιανού Ονείρου» στην Τιφλίδα, χαιρέτισε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη Μόσχα. Κάλεσε «να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα», προσθέτοντας ότι η επανένωση μπορεί να έρθει «μόνο μέσω της ειρήνης, της ανάπτυξης, της αμοιβαίας συγχώρεσης». Η Ρωσία, είπε, θα μπορούσε να αναπτύξει ένα «σχέδιο δράσης» για να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Γεωργίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιράκλι Κομπαχίτζε είχε επαναλάβει ότι «το 20% του εδάφους μας είναι παράνομα κατεχόμενο» από τους «αυτονομιστές», αλλά επέμεινε ότι ήταν δυνατό να «αποκατασταθούν όλες οι κατεστραμμένες γέφυρες» μεταξύ της Γεωργίας και των δύο de facto αυτόνομων περιοχών, οι οποίες λαμβάνουν στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία.

Το κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» του Κομπαχίτζε είπε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από τις πληγείσες περιοχές για τον πόλεμο του 2008 εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Μόσχα ανέστειλε μια μεγάλη δόση χρηματοδότησης για την Αμπχαζία, αφού οι τοπικοί ηγέτες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αρκετές «φιλορωσικές» πολιτικές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμπχαζίας είπε επίσης ότι η Μόσχα θα αυξήσει τη χρέωση των εμπορικών συντελεστών της περιοχής για την Ενέργεια, που διαχρονικά πωλείται σε προνομιακή τιμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ