Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Μια πρόκληση, αλλά και μια ευκαιρία

Motion Team

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και παραπέρα ανάπτυξης του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, στέλνει σε κάθε χώρο δουλιάς και γειτονιά της Αθήνας η Επιτροπή Αθήνας «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003», που συγκροτήθηκε μέσα από τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων εργαζομένων, γυναικών, μεταναστών, νεολαίας, ΕΒΕ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και άλλων.

Μια Κίνηση, που δημιουργήθηκε για την οργάνωση του αγώνα του ελληνικού λαού, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη - όπου θα δρομολογηθούν νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Η Επιτροπή είναι 11μελής και ανοιχτή σε νέες συμμετοχές, ενώ κεντρικό της σύνθημα είναι: «ΣΤΟΠ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Τα γραφεία της βρίσκονται στη Χαλκοκονδύλη 37 - 2ος όροφος (προσωρινό τηλέφωνο 010. 5244.867).

Ο Θανάσης Παφίλης, γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, μετέφερε την απόφαση του ΠΣΕ, όπου εκπροσωπούνται τα κινήματα ειρήνης από 98 χώρες, να συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις επιτροπές αγώνα, ενόψει της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη, το 2003. Υπογράμμισε ότι η κατεύθυνση του κινήματος πρέπει να είναι ενωτική και να συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις, που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού.


Ο Θεολόγος Πατερέλης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας, επισήμανε ότι σκοπός της Συνόδου Κορυφής θα είναι η λήψη ακόμα πιο αντιλαϊκών μέτρων και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει δυναμική απάντηση. Χρέος όλων μας, είπε, είναι να δώσουμε τη μάχη και να αφυπνίσουμε τους προλετάριους όλης της Γης.

Η Γεωργία Τσαμούρη, εκ μέρους της ΟΓΕ, αναφέρθηκε στην εξαθλίωση που έχει φέρει σε ολόκληρους λαούς ο ιμπεριαλισμός και τόνισε πως ειδικά οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πράγμα, που αποτυπώνεται και στην Ελλάδα, όπου, είπε χαρακτηριστικά, «μας έχουν δώσει πρώτους ρόλους...».

Ο Σπύρος Τάλος, μετανάστης από την Αλβανία, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημείωσε ότι ήδη στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 40 εκατ. μετανάστες εργάτες και ο ρυθμός αύξησής τους είναι 1,6 το χρόνο. Μας χρησιμοποιούν, τόνισε, για να καλλιεργήσουν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η απάντηση πρέπει να είναι ο κοινός αγώνας και η ρήξη με αυτό το σύστημα.

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση των πολιτών είναι ο μόνος τρόπος για να αντιπαλέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα. Επισήμανε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, τόνισε ότι είναι η ώρα της δράσης ενάντια στο νέο μεσαίωνα που φέρνει ο καπιταλισμός για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ωστόσο, υπογράμμισε, δεν αρκεί να είμαστε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, αλλά πρέπει να αναλύσουμε τα αίτια και τις δομές της για να την αντιπαλέψουμε συνολικά.

Ο Χάρης Χαλβατζόγλου, από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ανέφερε ότι οι βιοτέχνες βιώνουν την ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και την ισοπέδωση των κατακτήσεών τους. Επιβάλλεται να κινητοποιηθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο Κώστας Διάκος χαρακτήρισε τη «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» ως μια πολύ σημαντική προσπάθεια και σημείωσε ότι κανένα κίνημα χωρίς τη συμμετοχή και την πρωτοπορία της εργατικής τάξης δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο Βασίλης Κολοβός τόνισε ότι το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δηλώνει «παρών» στη μάχη που ξεκινάει. Με σταθερά βήματα, είπε, να πάμε σε μια ρήξη με όλη αυτή την αθλιότητα της νέας τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ