Κυριακή 19 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ξεπουλήθηκε η σύμβαση

Απαράδεκτη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει η ΕΣΑΚ Τραπεζών τη σύμβαση εργασίας, στην οποία συμφώνησε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Η παράταξη τονίζει, σε δελτίο Τύπου, ότι «είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση και η οργή των τραπεζοϋπαλλήλων γι' αυτήν την απαράδεκτη σύμβαση» και τους καλεί να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίδρασή τους, αλλά και «να απαιτήσουν από την ΟΤΟΕ και τους συλλόγους να πάρουν μέρος στην απεργία στις 29 του Μάη ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης».

Στο δελτίο Τύπου τονίζεται ότι «το ΓΣ της ΟΤΟΕ που συνεδρίασε στις 16 Μάη με την ψήφο των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Συσπείρωση, αποφάσισε την υπογραφή διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μετά από 5 μηνών διαβουλεύσεις με τους εργοδότες και τη μεσολάβηση του υπουργού Εργασίας, η ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ συμφώνησε στο ξεπούλημα της σύμβασης κατ' απαίτηση των εργοδοτών».

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι «με τη ΣΣΕ παρατείνεται το ωράριο συναλλαγών, μισή ώρα την ημέρα έναντι μείωσης του χρόνου εργασίας κατά δεκαπέντε λεπτά. Στην ουσία, αυξάνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και μειώνεται ο συμβατικός. Η ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ συνεχίζει την ολέθρια τακτική της συναίνεσης και της υποταγής στις εργοδοτικές κυβερνητικές επιλογές.

Ο δρόμος είχε ανοίξει με την εφαρμογή του λεγόμενου πιλοτικού 35ωρου. Συνέχισε με την παράταση του ωραρίου εργασίας και συναλλαγών στο όνομα της εισαγωγής του ευρώ και φτάνει σήμερα στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας, που ακυρώνει μια κατάκτηση των εργαζομένων αποτέλεσμα αγώνων».

Σχετικά με τις αυξήσεις, η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει: «Συμφώνησαν αυξήσεις στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής και του επίσημου πληθωρισμού, στα ίδια επίπεδα (4,2%) με τη σύμβαση της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Η σύμβαση αυτή δεν είναι μόνον απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη. Είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και επιδιώξεων κυβέρνησης και εργοδοτών.

Η ΕΣΑΚ από την αρχή κατήγγειλε και το πλαίσιο διεκδικήσεων και την τακτική της ΟΤΟΕ, που διαχώριζε τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ από τον αγώνα ενάντια στις αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Η ΕΣΑΚ είχε προτείνει ουσιαστικές αυξήσεις (κατώτερος μισθός 300.000 δρχ., 35ωρο Δευτέρα - Παρασκευή ωράριο συναλλαγών 8 - 2 και εργασίας 8 - 3)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ