Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
50 ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΖΟΣ ΝΟΜΙΜΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗΣ
18/10/1947: Ξεκινάει η μεγαλύτερη περίοδος παρανομίας για τον «Ριζοσπάστη»

Κράτησε 27 χρόνια, μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη 1974

...και της 25/9/1974. Η απόσταση που τα χωρίζει είναι 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας
...και της 25/9/1974. Η απόσταση που τα χωρίζει είναι 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας
Με το ΛΑ' Ψήφισμα, στις 17 Οκτώβρη 1947, η κυβέρνηση Σοφούλη συμπλήρωσε το περιβόητο Γ' Ψήφισμα του 1946 με μέτρα κατά του Τύπου. Με βούλευμα του Συμβουλίου των Εφετών, θα μπορούσε πλέον να παυθεί οριστικά η κυκλοφορία εφημερίδων ή περιοδικών «άτινα διά των δημοσιευμάτων αυτών αποδεικνύουν ότι υπηρετούντα εν γνώσει και εκ προθέσεως τους εγείροντας τα όπλα κατά της Πατρίδος και επιβουλευομένους την ακεραιότητα και ησυχίαν της χώρας, αρνούνται συστηματικώς να τηρούν τους νόμους του Κράτους ή υπηρετούν καθ' οιονδήποτε τρόπον την ανταρσίαν...».

Εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, προβλεπόταν η δήμευση της περιουσίας αυτών των Μέσων.

Το Ψήφισμα ήταν «φωτογραφικό» για τον «Ριζοσπάστη» και τα ΕΑΜικά έντυπα της εποχής, που διακινούσαν δεκάδες χιλιάδες φύλλα και είχαν μεγάλη επιρροή στην εργατική τάξη και τον λαό. Την ίδια ακριβώς μέρα, η αστυνομία κατάσχεσε το φύλλο του «Ριζοσπάστη», με την κατηγορία ότι δημοσίευε δήλωση του Μ. Βαφειάδη και ειδήσεις για τον ΔΣΕ.

«Προτροπή εις ανυποταξίαν και τόνωσιν της επαναστάσεως»

Τυπικά, ο «Ριζοσπάστης» τέθηκε εκτός νόμου στις 18 Οκτώβρη 1947, με το υπ' αριθμόν 3219 βούλευμα «του Συμβουλίου των εν Αθήναις Εφετών».

Αναλυτικότερα αυτό έγραφε:

«Το Συμβούλιον των εν Αθήναις Εφετών... συνελθόν εν τω προς διάσκεψιν αυτού δωματίω τη 18η Οκτωβρίου 1947... ίνα αποφανθή επί της επομένης υποθέσεως:

Ο παρά τω συμβουλίω τούτω Εισαγγελεύς υπέβαλε προς αυτώ την υπ' αριθ. 3247/1947 έγγραφον πρότασίν του έχουσα ούτω:

Εκ του υπό σημερινήν χρονολογίαν φύλλου της ενταύθα εκδιδομένης εφημερίδος "Ριζοσπάστης" και δη εκ του περιεχομένου της δημοσιευομένης εν αυτώ αρθρογραφίας "οι Αμερικανοί διέταξαν ομαδικά εγκλήματα", "Ο εθνικός συναγερμός των γραικύλων άρχισε με ένδεκα εκτελέσεις στη Μακεδονία", "Η σημαία του Ριζοσπάστη είναι σημαία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σημαία της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, δηλαδή σημαία της Ελλάδος", "Η δήθεν δίκη της Θεσσαλονίκης ήταν μια σωστή παρωδία. Κατεδίκασε 52 σε θάνατο για τα φρονήματά τους και για να εξυπηρετηθούν οι γενικώτεροι σκοποί του δοσιλογικού και νεοφασιστικού καθεστώτος", "Με το αίμα αυτών των παλληκαριών άρχισε τις νόμιμες δολοφονίες το Στρατοδικείον", "Το αίμα αυτό θα πνίξη το καθεστώς της αμερικανοκρατίας, της φαυλότητας, της προδοσίας κλπ.", διεπιστώθη ότι η εφημερίς αυτή αρνούμενη συστηματικώς να τηρή τους νόμους του κράτους ως τούτο προκύπτει εκ της σωρείας των κατά των εκδοτών και αρθρογράφων των εκδοθεισών εσχάτως καταδικαστικών αποφάσεων, μετετράπη εν γνώσει και εκ προθέσεως εις έντυπον διαφημίσεως και εξυμνήσεως του διά της ανταρσίας συντελουμένου αδικήματος της εσχάτης προδοσίας και εξυπηρετεί ήδη αποδεδειγμένως διά παντός παρανόμου τρόπου την ανταρσίαν ταύτην, ήτις τυγχάνει απροκάλυπτος πλέον πολέμιος εναντίον του κράτους υπό την ηγεσία του ΚΚΕ και των εχθρών της Ελλάδος. Αι επανειλημμέναι διώξεις εις ουδέν συντέλεσαν και εις την πρόσκλησιν των εφέδρων απαντά διά της εξυμνήσεως των δολοφόνων και προτροπή εις ανυποταξίαν και τόνωσιν της επαναστάσεως. Κατόπιν ουτωσί συνεχιζομένης προδοτικής πλέον δράσεως της εφημερίδος ταύτης, υπηρετούσης αποδεδειγμένως και παντοιοτρόπως την ανταρσίαν. Λαβόντες επιπροσθέτως υπ' όψιν και την διά της υπ' αριθ. 45334 αναφοράς την ενταύθα Γενικής Ασφαλείας υποβληθείσαν ημίν δικογραφίαν και ιδία τας υπό σημερινήν χρονολογίαν καταθέσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Εμμ. Καρζή και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ν. Ροντήρη, ιδόντες και τα άρθρα 22 και 23 του Ψηφίσματος Γ' της 18/25 Ιουνίου 1946 "Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την δημόσιαν τάξιν και ασφάλεια" ως ταύτα προσετέθησαν διά του άρθρου μόνου του ψηφίσματος ΛΑ' της 17/17 Οκτωβρίου 1947 "Περί συμπληρώσεως κλπ. Του προρρηθέντος ψηφίσματος". Προτείνομεν την οριστική παύσιν της ενταύθα εκδιδομένης εφημερίδας υπό τον τίτλο "Ριζοσπάστης" ως υπηρετούσης διά της μέχρι σήμερον αρθρογραφίας της εν γνώσει και εκ προθέσεως τους εγείροντας τα όπλα κατά της πατρίδος και επιβουλευομένους την ακεραιότητα και ησυχίαν της χώρας, αρνούμενης συστηματικώς να τηρή τους νόμους του κράτους και ιδία υπηρετούσης αποδεδειγμένως και παντοιοτρόπως την ανταρσίαν κατά τα ανωτέρω λεπτομερώς εκτιθέμενα και την κατάσχεσιν και δήμευσιν των επίπλων και γραφείων αυτής, του χάρτου και παντός αντικειμένου χρησιμοποιημένου διά την έκδοσιν αυτής, οιοσδήποτε και αν είνε ο κύριος ή ο έχων επ' αυτών δικαιώματα.

Το φύλλο της 18/10/1947...
Το φύλλο της 18/10/1947...
Εν Αθήναις τη 18 Οκτωβρίου 1947

Ο Εισαγγελεύς Εφετών

Εμμανουήλ Κομνηνός».

«Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης κορυφώνει τα μέτρα κατά του λαού»

Το ιστορικό εκείνο φύλλο στις 18/10/1947 έγραφε στο πρωτοσέλιδό του: «ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΧΘΕΣ ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ».

Και συμπλήρωνε: «Ο "ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ 11 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Ο ΣΟΦΟΥΛΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ - Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ».

Την ίδια μέρα, με το υπ' αριθμόν 3220 βούλευμα του Συμβουλίου των Εφετών, παύτηκε η εφημερίδα του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα» και στις 7/11/1947 η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Ο «Ρίζος της Δευτέρας» απαγορεύτηκε έναν μήνα αργότερα, τον Δεκέμβρη του 1947, όταν τέθηκε εκτός νόμου το ΚΚΕ, με τον Αναγκαστικό Νόμο 509/1947.

Στο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης 11/1947, διαβάζουμε για τα γεγονότα της 18ης Οκτώβρη: «Η Ασφάλεια με ισχυρές δυνάμεις κατέλαβε τα γραφεία των εφημερίδων "Ριζοσπάστης" και "Ελεύθερη Ελλάδα" και αφού κοινοποίησε απόφαση του Συμβουλίου Εφετών περί οριστικής παύσης, έκαμε καταγραφή και κατάσχεση της περιουσίας των δύο εφημερίδων και των γραφείων τους».

Και ο «Ρίζος της Δευτέρας» έγραφε: «Τα όργανα της ασφάλειας συνέλαβαν επίσης από τους συντάκτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία του "Ριζοσπάστη" τους δημοσιογράφους Θανάση Τσουπαρόπουλο και Χρήστο Ανταχόπουλο. Ο Εισαγγελέας κατέγραψε όλα τα έπιπλα και εσφράγισε τα γραφεία. Ομάδα αστυνομικών εξ άλλου έσπασε με κασμάδες τις ταμπέλες του "Ριζοσπάστη", ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από κάτω και παρακολουθούσε. Εγινε ταυτόχρονα έρευνα και έλεγχος ταυτοτήτων στους συντάκτες και στους πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία.

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης κορυφώνει τα μέτρα κατά του λαού των Αθηνών. Ο,τι δεν ετόλμησε να κάμει ο Τσαλδάρης και ο Ζέρβας επί τόσον καιρό, το πραγματοποιεί σήμερα ο κ. Σοφούλης, εφαρμόζοντας την πολιτική του "κατευνασμού".

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για πρωτοβουλία και εντολές των Αμερικανών. Ο "Ριζοσπάστης" και η "Ελεύθερη Ελλάδα" ήταν οι εφημερίδες που απεκάλυψαν την πολιτική των Αμερικανών στην Ελλάδα, την καταστροφική τους επέμβαση για το φούντωμα του εμφυλίου πολέμου, τα οικονομικά τους μέτρα που υποδουλώνουν τη χώρα και εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό, τις ανοικτές επεμβάσεις στην αλλαγή κυβερνήσεων που μεταβάλλουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο δικό τους».

Τις απαγορεύσεις επιδοκίμασε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» της εποχής, «Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ», με την ανταπόκριση της εφημερίδας από το Λονδίνο να αναφέρει ότι «Αι δηλώσεις αύται των υπευθύνων Αγγλικών κύκλων (σ.σ. του εκπροσώπου του Φόρεϊν Οφις) επιβεβαιώνουν εμμέσως τας τηλεγραφικάς εξ Αθηνών πληροφορίας καθ' ας το μέτρον ενεκρίθη υπό των εν Αθήναις πρεσβειών της Αγγλίας και της Αμερικής».

Κάπως έτσι ξεκίνησε η 27χρονη περίοδος της βαθιάς παρανομίας για τον «Ριζοσπάστη»... Αλλά το αστικό κράτος και οι πατρόνες του λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Στις 12 Νοέμβρη 1947 ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει και πάλι στην παρανομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «Ριζοσπάστης» εκτός νόμου με αμερικανική εντολή (22/10/2000)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ