Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΟΥΛΚΙΑΡΙΔΟΥ
Η εργοδοσία να αναγκαστεί να πάρει θέση στα δικά μας διλήμματα

Ετσι όπως τα είπε ο σύντροφος ΓΓ είναι τα πράγματα. Οι εξελίξεις και οι αλλαγές πλέον κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση όπως δύο - τρία χρόνια πριν, αλλά οι καταστάσεις μπορεί να αλλάξουν από μήνα σε μήνα ή ακόμα και από μέρα σε μέρα, όπως αλλάζουμε κι εμείς στα σούπερ μάρκετ τις τιμές στα προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο που η ίδια η εργοδοσία χρησιμοποιεί αυτή τη ρευστή κατάσταση. Σε συναδέλφους που διεκδικούν υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, τους λέει «Καλά τι ζητάτε αυτή την εποχή; Δεν βλέπετε τι γίνεται; Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο με τον πόλεμο κι εσείς ζητάτε σύμβαση;».

Με άλλα λόγια θέλουν οι εργαζόμενοι και οι διεκδικήσεις τους να μπουν στον πάγο, παρατηρώντας από μακριά τις εξελίξεις, μη και χάσουν κανά ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Κι ότι εδώ, δεδομένης της κατάστασης, βάλτε πλάτη, μη ζητάτε, λες και έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Εμείς δεν έχουμε σκοπό ούτε να κοιτάμε τις εξελίξεις από μακριά, ούτε να στοιχηθούμε πίσω από τις αγωνίες της εργοδοσίας.

Εχουμε πείρα πια! Δεν είναι η πρώτη φορά που μας ζητάνε θυσίες. Το κάνανε στην προηγούμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση, το κάνανε στην πανδημία προτάσσοντας το λεγόμενο «εθνικό συμφέρον», που στην πραγματικότητα δεν είναι το δικό μας, αλλά το δικό τους συμφέρον. Μας έλεγαν να μη διεκδικήσουμε, γιατί; Για να μας πετσοκόψουν και όσες κατακτήσεις είχαμε μέχρι τότε. Μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή και μόλις ανακάμψει η οικονομία θα κερδίσουμε όλοι και τελικά τίποτα από όσα μας πήραν δεν μας γύρισαν πίσω. Στις δυσκολίες της ανάπτυξής τους μας ζητάνε να δώσουμε, στις δυσκολίες των οικογενειών μας, πάλι μας ζητάνε να δώσουμε!

Η ίδια μας η πείρα λέει ότι δεν πρέπει να υποχωρούμε στα διλήμματα της εργοδοσίας, αφού δεν είναι δικά μας διλήμματα. Εμείς έχουμε τις δικές μας ανάγκες, η αστική τάξη και η εργοδοσία να αναγκαστεί να πάρει θέση στα δικά μας διλήμματα.

Αυτό κάναμε πράξη όσοι αγωνιστήκαμε για τις δουλειές μας στα «Market In», έτσι φτάσαμε μέχρι τη νίκη. Ημασταν αποφασισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση των δικών μας αναγκών να μην κάνουμε πίσω, οργανωθήκαμε και οι 11 εργαζόμενοι γίναμε δεκάδες και εκατοντάδες, μέσα από τη δύναμη που δίνουν τα σωματεία και το Εργατικό κέντρο, σε ταξική κατεύθυνση. Με αυτή τη δυναμική έγινε ένας αγώνας υπόθεση όλων των εργαζομένων, σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στην πόλη, στην ίδια τη γειτονιά. Τη δύναμη της οργάνωσης την είδαμε πολλές φορές όχι μόνο στα «Market In», αλλά και σε άλλους χώρους όπου έχουμε μια στοιχειώδη οργάνωση, κάναμε αισθητή την παρουσία μας, βάλαμε εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας. Μας υπολογίζουν και μας φοβούνται περισσότερο από όσο νομίζουμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι καμιά φορά. Ξέρουν πως αν ένας κάνει την αρχή και οργανωθεί, μπορεί να τους ενώσει όλους! Με έναν οργανωμένο ξεκινήσαμε στα «Μετρό», απήργησαν όλοι και μπλόκαραν τις αλλαγές στις συμβάσεις. Με έναν ξεκινήσαμε στα «HALL OF BRANDS», αποτρέψαμε την απόλυση συναδέλφου. Με έναν ξεκινήσαμε στην «P&I» και αναγκάσαμε τη γερμανική πολυεθνική να αποδεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων παρά την αρχική της αδιαλλαξία.

Ετσι οργανώνονται οι εργάτες, μέσα στο καμίνι των καθημερινών αγώνων για επιβίωση. Ετσι προέκυψε η ανάγκη για ξεχωριστό σωματείο στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα. Και τώρα, μπροστά στις εκλογές, που ερχόμαστε κάθε μέρα σε επαφή με δεκάδες, βλέπουμε στην πράξη να σπάει κάθε μέρα το παραμύθι των καλών εργοδοτών. Οσα δημοσιεύματα κι αν βγουν για τον καλό εργοδότη «Σκλαβενίτη», δεν μπορούν να πείσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους του, που και το δικό τους εισόδημα δεν φτάνει για να βγει ο μήνας, που βιώνουν τραγικά την εντατικοποίηση με δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» μόνο αυτό το καλοκαίρι, με εκατοντάδες παραιτήσεις συναδέλφων που δεν αντέχουν τέτοιους ρυθμούς.

Πολλά παραδείγματα μπορούμε να πούμε για το ότι οι εργοδότες μας βλέπουν μόνο σαν κέρδος και όχι σαν ανθρώπους. Η ουσία είναι ότι για να ζήσουμε τις ζωές που μας αξίζουν, αυτοί πρέπει να χάσουν τα κέρδη τους. Αυτή τη μάχη ετοιμαζόμαστε να δώσουμε και σε συνθήκες φαινομενικής ειρήνης και σε συνθήκες πολέμου. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, είμαστε δυνατοί και θα τα καταφέρουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ